Нестерпний сморід впродовж років: на Львівщині люди вимагають припинити діяльність свиноферми (відео)

Нестерпний сморід впродовж років: на Львівщині люди вимагають припинити діяльність свиноферми (відео)
Жителі Гряди та навколишніх населених пунктів у судовому порядку вимагають припинити діяльність свиноферми, що отруює їхні життя.

8 км від Львова, а живемо в такому страшенному лайні, такому свинячому лайні, що це просто не описати словами.

Нестерпний сморід, проти якого жителі львівського села Гряда борються роками. У далеко нефранцузьких ароматах звинувачують тутешню свиноферму. Про цю ситуацією наша команда розповідала вам ще у 2019-му. Минуло 3 роки, а за словами місцевих, нічого так і не змінилося.

Так як ми живемо 500 метрів від свиноферми, атмосферний тиск постійно задавлює до нас оце неприємне повітря, хоча це не є неприємне повітря, це – жахливий сморід, ми вже просмерділися просто напросто, нас одяг просмердівся. Я вже неодноразово казала, в нас люди, діти стидаються до школи їхати тому, що інші від них кажуть: «Фу, від вас смердить!» і вони починають комплексувати, - розповідає Галина Солонецька, жителька села Гряда.

Галина Солонецька – родом з Гряди, однак тривалий час проживає в Італії. Власне жінка й подала позов до суду на агропромислове підприємство «Гряда».

Я не думаю за себе, я можу собі дозволити жити десь в іншому місці. Але це – мій батьківський будинок, а я дуже люблю своє село, дуже люблю Україну. Я хочу, щоб мої діти приїжджали сюди, вчили українську мову. Я хочу повернутися додому і жити в своєму селі і в своєму будинку, але через отаке функціонування свиноферми це просто неможливо, - запевняє жителька села Гряда.

Відтак вимагає припинити діяльність свиноферми у цьому селі.

Ми вважаємо такі вимоги позивні необґрунтованими й безпідставними. По суті наша позиція викладена в документах, які ми подали до суду і далі в судовому порядку будемо доводити те, що підприємство здійснює свою діяльність з дотриманням законодавства, вкладає величезні кошти і інвестує в модернізацію виробництва, відповідно жодних підстав для припинення діяльності виробництва немає, - каже Андрій Кавчук, адвокат відповідача.

Це судове засідання протривало не більш як 15 хвилин, адже відповідач попросив час, аби ознайомитися з доказами, які позивач подав до суду як реакцію на дозвільні документи, надіслані стороною підприємства напередодні.

Ми заслухали пояснення 1 сторони. Сьогодні мало слухатися пояснення 2 сторони, однак у зв’язку з тим, що подано заперечення, подано відповідь на заперечення, сторона бажає ознайомитися з тими документами, які подала друга сторона. Після того, як ознайомиться, хто з вас прийде… будемо тоді продовжувати, заслухаємо пояснення 2 сторони і будемо справу закінчувати, - доповів суддя.

Ми просто не хочемо жити в цьому і наші діти хочуть дихати, і наші діти хочуть навчатися. А так, як вони в постійному смороді живуть, вони і навчатися не можуть, - мешканка села.

Судові процеси тривають уже рік. І на думку адвокатеси позивачки, відповідач умисно їх затягує.

В нього майже місяць був і він, як на мене, дійсно зробив це для того, щоб ми не мали сильно багато часу з ними ознайомитися, підготувати якусь позицію до суду.

Це вже не вперше. Дуже часто таке буває, що або сторона кудись йшла невідомо на яку адресу і потім в суді каже, що нам усе надіслали і ми мусимо ознайомитися з матеріалами справи, або просто не надсилає документів, - каже Ольга Мелень-Забрамна, адвокатеса заявниці.

Ба більше, як переконує Галина Солонецька їй та її оточенню погрожують.

Приїхала людина в Італію в грудні 2019 року і заходить до мене в магазин і каже: «Ви должни прєкратіть свою дєятєльность в Українє, а то вам ета плохо закончітся». Я кажу:» Хлопець, ми не а-ля 90-ті, вони вже начебто закінчилися ті часи, що я там такого страшного роблю?». З його аргументів: «свінофєрма хорошая, дайот свінєй на АТО, а якшо ви нє успакоітєсь, вам буде плоха». Ну, і мені довелося робити заяву на карабінерів, - розповідає Галина Солонецька, жителька села Гряда.

Мені ставились траурні вінки, мені нещодавно обрізали, фура їхня, яка їхала вигружати бляху на підприємство. Обірвала мені інтернет, повалили стовпи.

Коли я взяла машину в одного знайомого і їздила у своїх справах, потім почали йому засипати в бак цукор, - каже Наталія Демчишин, громадська діячка.

Наталія Демчишин проживає у селі Мервичі, неподалік Гряди. То ж жінка також бореться, за її словами, проти тотального свавілля тутешніх підприємців.

Є багато зафіксовано моментів як по селу Гряді, так і по селу Мервичі. Це є фірма одна і та сама, тільки під різними назвами, але власник один і той самий. Так само той власник має свинокомплекс ппр село ланерівка, також власник має в Перемишлянах бойню.

Ми знаємо, що дана фірма виливає нечистоти, які закопують в землю, вони ніде їх не вивозять, закопують на території села Мервичі біля певного об’єкту.

Були теж зафіксовані кадри в перемивках, де ніби є лагуна, але там зливалися, цілі поля 100 га були залиті гноївкою, - розповідає Наталія Демчишин, громадська діячка.

Усе це додали до матеріалів справи. Наступне ж судове засідання відбудеться 10-го жовтня.

Надіюся на те, що суд прийме якесь рішення для людей, а не для свиней.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Київський окружний адмінсуд скасував приєднання Малехова до Львівської ОТГ Київський окружний адмінсуд скасував приєднання Малехова до Львівської ОТГ
Суддя погодився з Малехівською сільрадою. Місцеві скаржились на порушення процедури добровільного об'єднання громад.
ДАБІ зобов’язали сплатити 22 тисячі за програний суд забудовнику і скасовані  «пакетом» декларації ДАБІ зобов’язали сплатити 22 тисячі за програний суд забудовнику і скасовані «пакетом» декларації
Лише за один день Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області «пакетом» скасував забудовнику 10 дозвільних документів, що стосувалися будівництва житлового кварталу у Львові.
Loading...
Load next