На заході України вперше прооперували немовля, яке народилося з кишківником назовні (відео)

На заході України вперше прооперували немовля, яке народилося з кишківником назовні (відео)
Вперше на Західній Україні прооперували немовля, яке народилося з кишківником назовні. Це вдалось зробити в межах однієї установи – лікарні Святого Миколая.

Він народився вагою всього в 2 кілограми та з дуже важкою патологією. Ще коли Сашко був в утробі матері лікарі діагностували гастрошизис. Тобто в дитини кишківник був назовні.

Вагітна, яка до нас звернулась, вона приїхала з Польща, тому що нас час початку війни вона виїхала до Польщі і до нас вона звернулась після 30 тижнів і власне з вже діагностованою вадою розвитку плода гастрошизис.

Це є вада розвитку, коли в передній черевній стінці є розчелина, через яку кошечник виходить назовні, - розповідає Вальдемар Надіжко, акушер-гінеколог Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова

Раніше, щоб врятувати немовля з таким діагнозом потрібно було їхати до Києва. Проте, час у цьому випадку дуже дорогоційнний, адже допомогу потрібно надавати одразу, щоб уникнути ускладнень та попередити розвиток інфекції поза черевною стінкою кишечника. Та тепер у Львові є така можливість.

Ми одразу прооперували дитинку  в сусідній операційній біля матері. Тобто за лічені секунди після народження. Наші анестезіологи і неонатологи вправно знечулили дитину і ми змогли виконати операцію в повному об’ємі, - каже Андрій Дворакевич, керівник Центру хірургії Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Ціла мультидисциплінарна команда фахівців сплануівала кожен крок ще до народження дитини, що допомогло виконати таку складну операцію. Відтак, цей хлопчик став першим, кого з таким діагнозом прооперували на Західній Україні.

Тобто дитина народилася і тут же було проведено хірургічне втручання в межах найближчої пів години її життя, для того, щоб помістити кишківник, який внутрішньоутробно розвивався позаочеревиною в черевну порожнину, закрити черевну порожнину і дати дитині ті умови, до яких вона адаптується з власним кишківником, - повідомляє Галина Курило, дитячий хірург, керівниця блоку «Хірургія ПЛЮС» Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

А використаали для операції новітню методику англійського хірурга Біанчі.

Методика Біанчі була придумана для суперхабу і може бути використана в клініках таких суперхабах, де є пологове відділення, адекватна реанімація, хірургія новонароджених, весь необхідний об’єм обладнання і спеціалістів. Це є методика для справді мультидисциплінарної команди, яка одномоментно може надавати допомогу і породіллі і новонародженій дитині, - каже Галина Курило, дитячий хірург, керівниця блоку «Хірургія ПЛЮС» Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Це, мабуть, перший приклад, перший випадок подібної такої колаборації між акушер-гінекологами і дитячими хірургами, коли практично одномоментно проводиться і родорозв’язання і корекція такої вади розвитку, - резюмує Вальдемар Надіжко, акушер-гінеколог Лікарні Святого Миколая Першого медоб’єднання Львова.

Найголовніше зараз – виходити дитинку, адже сам догляд навіть за недоношеними малюками – складний, навіть без врахування важкої патології. Тому зараз хлопчик перебуває під пильним наглядом спеціалістів відділення інтенсивної терапії новонароджених.

Підтримай нас на Patreon: https://www.patreon.com/pravdatutlviv 


Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Масове отруєння на Львівщині: сімнадцятьох відвідувачів ресторану у Куликові госпіталізували Масове отруєння на Львівщині: сімнадцятьох відвідувачів ресторану у Куликові госпіталізували
Стан пацієнтів медики оцінюють як середньої важкості. Серед них одинадцять дорослих та шестеро дітей.
Змії продовжують атакувати: на Львівщині плазун вкусив 54-річну жінку Змії продовжують атакувати: на Львівщині плазун вкусив 54-річну жінку
З настанням літнього сезону на Львівщині побільшало випадків укусів гадюк. Однак, спеціалісти переконують, що плазуни спеціально не кусатимуть людину, тільки якщо їх спровокувати.
Дітям до 18 років: у Львові можна цілодобово отримати допомогу від лікаря окуліста (відео) Дітям до 18 років: у Львові можна цілодобово отримати допомогу від лікаря окуліста (відео)
З 1 квітня в "ОХМАТДИТІ" цілодобово запрацювала хірургія, травматологія, отоларингологія, анестезіологія та офтальмологія. Зокрема відтепер там також цілодобово надаватимуть офтальмологічну допомогу дітям до 18 років.
Loading...
Load next