Рак-не вирок: у Львові провели фотосесію для жінок, які борються з онкологією (відео)

Рак-не вирок: у Львові провели фотосесію для жінок, які борються з онкологією (відео)
Онкологія – такий діагноз українці чують дедалі частіше. Для когось це звучить як вирок, тоді як інші сприймають радше як виклик, борються та перемагають. Вже вкотре у світі намагаються достукатись і пояснити, що рак – не вирок.

Громадська організація "Жити зараз" хоче показати жінок, які борються або ж уже побороли страшну недугу та довести, що життя після раку існує.

Вольові та незламні. Саме такими ГО "Жити зараз" хоче показати жінок, які борються або ж уже побороли страшну недугу. Соломія одна із тих, хто майже подолала рак молочної залози. Каже: потрібно робити виклик хворобі та опиратися їй, як і у цій фотосесії.

Це боротьба, випробування, тому що я на стадії одужання і насправді легко було влитися в цей образ, тому що ми опинились в такій ситуації, що ми в ньому перебуваємо. Особисто я в ньому вже пів року. Тому це в принципі було досить природно, цікаво і захоплююче, - розповіла учасниця проєкту, Соломія Панчишин.

Жінка й сама одразу приховувала від суспільства свою недугу. Однак тепер певна: робити цього не варто. Адже ніщо інше, як стереотип. Інша ж учасниця фотосесії - Соломія-Марія. Жінка ось уже 5 років, як в ремісії після подолання лімфоми Ходжкіна. Каже, дізнатися про захворювання - немов холодний душ. Тож тут неабияк важлива підтримка рідних та оточення. 

Коли я дізналася про діагноз, в мене таке відчуття було, що земля в мене з-під ніг пішла кудись. Але тим не менше, коли я почала лікуватися в мене з'явилася така надія в серці і душі, що Соломійка, ти все пройдеш, ти зможеш, ти побореш. Головне, щоб ти йшла вперед, як мистецтво маленьких кроків, - повідомила співзасновниця ГО "Жити зараз", Соломія-Марія Бардега.

Слід пам’ятати: ви не хворі, а онкоодужуючі, - наголошує Соломія-Марія. Загалом в фотосесії взяли участь 6 жінок. Більшість – ті, хто перебуває в ремісії, та все ж і ті, у кого активна боротьба з недугою. Організатори пояснюють,  першої неділі червня уже традиційно відзначають Свято життя, присвячене людям, яких спіткала онкологія.  

Оскільки зараз період карантину ми не можемо провести це наживо, тому ми вирішили зробити проєкт у вигляді фотосесії. Ми хочемо саме цим фотопроєктом підтримати таких людей, показати, що рак виліковний. Рак це не завжди є смерть, після раку життя існує і воно справді є прекрасним, - зазначила співзасновниця ГО "Жити зараз" та координаторка проєктів, Оксана Цебрівська.

Відтак учасниці фотопроєкту постали в образах грецьких богинь. Однак кожна у свій спосіб демонструє боротьбу.

Були різні образи в тому числі і позитивні, і такі насторожуючі. Позитивний образ - Оксана Цебрівська, яка вже подолала рак. І відповідно руки, які стирчали з цього фону їй демонстрували білі квіти, як символ перемоги. Був процес в Соломії Панчишин і вона тримала, просто була на фоні рук із рукавицями боксерськими. Тому що вона зараз в процесі боротьби з раком, вона проходить хімію, -  наголосив автор ідеї та фотограф, Тарас Атаманів.

Саме Тарасу належить ідея цієї фотосесії. Чоловік пояснює, усе для того, аби змінити ставлення суспільства та самих людей, які почули такий діагноз. Тому світлини і хочуть показати загалу.

Ми опублікуємо на наших сторінках в соціальних мережах. Далі ми плануємо зробити фотовиставку. Ми ще продумаємо де саме ми її організуємо. І запросимо усіх бажаючих її відвідати і показати результат нашої роботи, - заявила співзасновниця ГО "Жити зараз"  та координаторка, Оксана Цебрівська.

Як і назва громадської організації, учасниці закликають жити та боротися. Адже рак - це не вирок. Щасливий кінець буде і життя після раку існує! 

 

Читайте також
Дітям до 18 років: у Львові можна цілодобово отримати допомогу від лікаря окуліста (відео) Дітям до 18 років: у Львові можна цілодобово отримати допомогу від лікаря окуліста (відео)
З 1 квітня в "ОХМАТДИТІ" цілодобово запрацювала хірургія, травматологія, отоларингологія, анестезіологія та офтальмологія. Зокрема відтепер там також цілодобово надаватимуть офтальмологічну допомогу дітям до 18 років.
Пандемія та відходи: як на Львівщині утилізовують "ковідне" сміття (відео) Пандемія та відходи: як на Львівщині утилізовують "ковідне" сміття (відео)
Одноразові маски та рукавички – за минулий рік на Львівщині нарахували 155 тонн "ковідного" сміття.
"Червона" зона на Львівщині: область значно перевищує показники госпіталізації пацієнтів (відео) "Червона" зона на Львівщині: область значно перевищує показники госпіталізації пацієнтів (відео)
У "червоній" зоні зможуть працювати: заклади громадського харчування за адресною доставкою та навинос; салони краси за попереднім записом; фінансові установи; пошта, заправки, медичні та ветеринарні заклади тощо.
Loading...
Load next