Платформа «Мрія»: від початку роботи вдалося заблокувати понад 14 000 ворожих інтернет-ресурсів

Платформа «Мрія»: від початку роботи вдалося заблокувати понад 14 000 ворожих інтернет-ресурсів

Боротьба з ворожою пропагандою триває. Й до неї може долучитися кожен охочий, кажуть правоохоронці. Для цього кіберполіція спільно з волонтерами створили та підтримують роботу спеціальної платформи «Мрія», що допоможе заблокувати російські ресурси, що несуть безпосередню небезпеку у медіапросторі.

Людина запускає спеціальний ТГ-бот «Мрія» вибирає спеціальний розділ по допомозі в блокуванні й відповідно їй видається посилання на ворожий канал, на те як скаржитися, правильна інструкція і власне сам коментар як скаржитися. Ми оперативно отримуємо інформацію про те чи ворожий канал заблокований, чи ні. Дуже часто ворожі ТГ-канали змінюють свої посилання. Ці зміни ми також відслідковуємо й оперативно вносимо в базу даних, - розповідає Остап Кончевич, старший інспектор з особливих доручень управління протидії кіберзлочинам  Львівщини.

Цю інформацію бачать й користувачі, що дозволяє зконцентруватися на протидії іншим ворожим ресурсам.

Безпосередньо фільтруються ті скарги на ТГ-канали на які вони надсилаються. Вся база опрацьовується, перевіряється. Якщо є легітимні канали й посилання якісь, що не відповідають, наприклад, безпосередньо офіційним каналам або офіційним групам якимось, то вони відсортовуються, - каже Валерія Івковаю, старша інспекторка управління протидії кіберзлочинам Львівщини.

Фахівці з кіберпезпеки наголошують, щогодини до них надходить по 300-400 звернень. Оскільки загальна аудиторія «Мрії»  складає понад 700 тисяч осіб. Додамо, що ця платформа містить в собі кілька ТГ-ботів та каналів, що спрямовані на протидію окупантам.

Потім ТГ-канал за допомогою якого здійснюється комунікація між підписниками, волонтерами та кіберполіцією безпосередньо. Там викладаються завдання на блокування першочергових аккаунтів, які мають або велику аудиторію або несуть найбільшу загрозу інформаційному простору України та надаються корисні поради з кібергігієни, кібербезпеки. Ще ТГ-бот народний месник за домогою якого здійснюється збір інформації про пересування ворожої техніки, колаборантів та інші події військового характеру, - пояснює Валерія Івковаю, старша інспекторка управління протидії кіберзлочинам Львівщини.

Завдяки такій співпраці людей з правоохоронцями від початку роботи «Мрії» вже вдалося заблокувати більше 14 тисяч антиукраїнських сторінок у соцмережах.
Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео) Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео)
Тренували військовослужбовців ЗСУ британські інструктори.
До Дня спротиву окупації Криму у Львові організують низку мистецьких подій (відео) До Дня спротиву окупації Криму у Львові організують низку мистецьких подій (відео)
Різноманітні заходи відбуватимуться упродовж 22-24 лютого.
У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк
Він пройшов Іловайський котел і 119 днів полону.
Loading...
Load next