В Україні можуть заборонити продаж цигарок та алкоголю за готівку (відео)

В Україні можуть заборонити продаж цигарок та алкоголю за готівку (відео)
На заміну старим акцизним маркам має з’явитися унікальний QR-код. І аби система запрацювала, потрібно перевести розрахунки товарів винятково у безготівковий формат оплати.

Випити і закурити - тільки через карту. В Україні можуть заборонити продаж цигарок та алкоголю за готівку.  А дасть це, принаймні як очікують податківці, більш жорсткий контроль за підакцизними товарами, зменшення тіньового ринку і як наслідок - поповнення держбюджету. Частка нелегального обігу тютюнових виробів в Україні сягає 30%, а для лікеро-горілчаної продукції ця цифра може бути ще вищою. Тож наведена ініціатива - один із кроків майбутньої великої податкової реформи, - зазначають в Офісі Президента. Втім спочатку має з’явитися унікальний QR-код, тобто електронний акциз на заміну старим маркам. І аби система запрацювала, потрібно перевести розрахунки таких товарів винятково у безготівковий формат оплати.

Коли був дефіцит палива і всі постачальники палива перевели клієнтів на карткові оплати і на оплати через додатки. Це дозволило повністю обілити обіг палива. Теж саме у нас, я впевнений, відбудеться тоді і з тютюном, і з алкоголем тому, що повністю зруйнується природа і можливість уникнення від сплати акцизу, - каже Ростислав Шурма, заступник Керівника Офісу Президента України.

Економісти такий задум схвалюють, втім, як зазначає Віктор Борщевський, ініціатива потребує пильнування, тобто залучення відповідних органів.

Все-таки ми є в країні з глибокими традиціями і в корупційних схем, і тіньової економіки, тому поруч з цією ініціативою ви маєте думати, яким чином буде забезпечений контроль, облік. Щоб не було, що одні мережі під певним власником матимуть можливість контрафактом торгувати і на це будуть закриватися очі, інші - не будуть мати, - розповів Віктор Борщевський, економіст.

У великих містах, на кшталт, Львова, контролювати механізм простіше, - додає економіст, на відміну від невеличких селищ, де питання з касовими апаратами досі не вирішене.

Це така економічна класика: якщо ви придумали закон і не можете проконтролювати виконання, то ви робите тільки гірше, бо даєте суспільству знак, що ці закони можна не виконувати, - додає економіст.

Львів’яни ж не всі готові купувати цигарки чи високоградусні напої за безготівку.

Вся пенсія з картки іде на оплату комунальних і там по нулях. Тільки за готівку.

Натомість молодь уже давно призвичаїлася до онлайн-оплат.

Є кешбек, це зручно, не треба з собою постійно носити багато купюр. Взагалі готівка - застаріле поняття, мені здається.

Зауважимо, що й вартість товарів шкідливого споживання може зрости внаслідок збільшення акцизів та витрат підприємців за обслуговування додаткового безготівкового грошового обороту.

Ми будемо приводити ставки акцизних податків до середньоєвропейських рівнів. Це однозначно, - каже Ростислав Шурма, заступник Керівника Офісу Президента України.

Зазначимо, ініціатива ще не діє, наразі вона перебуває на розгляді в Офісі Президента.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
Київського чиновника спіймали у Львові на хабарі 10 тисяч доларів (фото) Київського чиновника спіймали у Львові на хабарі 10 тисяч доларів (фото)
Чиновник Київської ОДА вимагав у підприємця 10 000 доларів США за сприяння у проведенні перевірки.
За рік в Україні подорожчали всі алкогольні та тютюнові вироби За рік в Україні подорожчали всі алкогольні та тютюнові вироби
Від травня минулого року та по аналогічний період цього року в Україні значно зросла вартість пива, горілки, столового вина та тютюнових виробів вітчизняного виробництва.
Мерія продала магазин у центрі Львова за понад 5 млн грн Мерія продала магазин у центрі Львова за понад 5 млн грн
Львівська міська рада продала приміщення колишнього магазину на вулиці Коперника, 21 за 5,4 мільйони гривень.
Loading...
Load next