Жіноче обличчя війни: як українки служать у Збройних Силах України? (відео)

Жіноче обличчя війни: як українки служать у Збройних Силах України? (відео)

Прийшла в 17 році і в військкоматі почула: «До побачення».

Так починався шлях у Збройних силах України для зв’язківиці, якій довелося навіть командувати танками. Надія Гарань – активна учасниця «Революції Гідності», військовослужбовиця, членкиня Жіночого Ветеранського Руху. Спочатку була перекладачем, супроводжувала делегації іноземців на фронт, згодом – працювала із радіостанціями на полі бою. Та от шлях до війська, пригадує, був непростим.

Не зважаючи на те, що в мене була вища освіта, що я вже їздила «Туди», до того, як офіційно призвалася до Збройних сил. Мене поставили перед вибором: або діловод, або радист. Я сказала: «Тільки не папірці», пішла радистом. А Ви гінеколога вже пройшли? І це питання, яке ти просто чуєш і всю службу будеш чути. Гінеколога пройшла, а потім: «А чого ти не вагітна?», «А чого 1 дитина, а не 2?», «А чого немає дітей?», «А чого немає чоловіка?» і це все на тебе просто бомбардується, - розповідає Надія Гарань, військовослужбовиця.

Відсутність медичного забезпечення потреб жінок-військовослужбовиць, зокрема гінекологічних – ще одна велика проблема, – каже Надія Гарань. А ще речового забезпечення, що стосується форми.

Здається, що це дрібничка, типу: «от дівчата модниці, вони хочуть власну форму» - ні! Як людина, яка травмувала коліно в чоловічій формі, бо там шов як раз на колінному суглобі, на чашечці, ти якщо падаєш на коліно, ти падаєш дуже невдало. Мені сказав: «До побачення», - каже Надія Гарань.

Втім, як зазначає зв'язківця, завдяки зусиллям волонтерок уже розроблені крої для жіночої форми. Водночас підкреслює: ситуація покращується, зокрема завдяки методу DOTMLPFI – стандарти, прийняті в арміях держав-членів НАТО, які підвищують і ефективність оборонної реформи у Збройних Силах України. Тим паче, зараз в Україні створюється суспільний тренд: жінки стають активними учасницями боротьби з ворогом, – зазначає Урядова Уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко.

Це більше 50 тис в Збройних силах, десятки тисяч в Національній гвардії, ДПСУ, Нацполіції України. І ці цифри зростають, і це є показником того, що жінки є активними захисницями і активними суб’єктами, - пояснила Катерина Левченко, урядова Уповноважена з питань гендерної політики.

І якщо колись жінки обіймали лише найнижчі посади в армії, то у поточному році з вишів «випускатимуть» жінок-офіцерів, які зможуть очолювати керівні ланки. Приміром радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ Оксана Григор'єва за декілька років  очікує побачити серед них генералів.

Якщо ми копнемо глибше, з історії і ОУН УПА, українських націоналістів, там завжди були жінки. Вони були на хороших позиціях, їх поважали, вони досягали результатів. Безумовно Радянський Союз, радянська система знівелювала роль жінки в армії як жінки-воїна, і нав’язала, що жінка – це щось нижче, щось для краси, як, знаєте, застосунок до чоловіка в армії, - розповіла Оксана Григор'єва, радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ ЗСУ.

Зазначимо, тема жінок на бойових позиціях є гарячою для збройних сил усього світу. У 11 країнах НАТО у середині 1970-х жінки могли здобути військовий статус. Країни без призову, зокрема США, Велика Британія та Канада, досягли найвищих рівнів військової присутності жінок. Особливо Канада є значно прогресивнішою у ранньому впровадженні гендерної рівності.

Ще один яскравий приклад – Ізраїль – країна із загальним призовом. На службу жінок без дітей незалежно від шлюбного статусу призов почався у 1948 році. Посади поза технічною та секретарською підтримкою почали обіймати в середині 70-х. А от рівні можливості у війську жінки отримали у 2000-му році. Спочатку входили до бойової підтримки та на легкі бойові ролі в кількох районах, включаючи артилерійський корпус, піхотні частини та бронетанкові дивізії. Кілька змішаних взводів Каракал були сформовані у легкій піхоті. Багато жінок приєдналися до прикордонної поліції. Втім за офіційними даними, більшість із жінок в Ізраїльській армії зосереджена у бойовій підтримці.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк У Львові від пневмонії помер ветеран АТО Юрій Досяк
Він пройшов Іловайський котел і 119 днів полону.
Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео) Українські військові пройшли підготовку до застосування NLAW (відео)
Тренували військовослужбовців ЗСУ британські інструктори.
Історії біженців, що шукають порятунок (відео) Історії біженців, що шукають порятунок (відео)
За 7 днів російсько-української війни Львівщина прийняла більш ніж 40 тисяч переселенців та понад 100 тисяч біженців виїхало до Польщі.
Loading...
Load next