На Закарпатті відкрили сервісний центр благодійного фонду Protez Foundation (відео)

На Закарпатті відкрили сервісний центр благодійного фонду Protez Foundation (відео)
Клініка допомагатиме військовим з реабілітацією та сервісним обслуговуванням протезів.

У місті Свалява на Закарпатті представники фонду Protez Foundation  відкрили клініку яка допомагатиме військовим з реабілітацією та сервісним обслуговуванням протезів. Благодійний фонд 7 місяців тому у США створили українці за походженням Юрій Арошидзе та Яків Градинар. За цей час вони організували у США клініку де протезують українців, що постраждали через війну, а також надають їм усю необхідну допомогу.
 

Займаємося безкоштовним протезуванням для військових. Тобто в Америку вони повністю прилітають за наш рахунок. Донати ми збираємо з організацій та донорів, які нам дають кошти й протезуємо військових. Ми робимо усі види протезування верхніх та нижніх кінцівок. На даний момент ми є найбільшим майданчиком в світі по протезуванню наших українців, - розповів Юрій Арошидзе, співзасновник фонду Protez Foundation.

3 причини чому забираємо їх до США. Ми даємо їм відпустку від сирен, від тих оставин, даємо їм якісну реабілітацію й протезування, які є й в Україні, але через такий наплив який зараз є в Україні, то довше чекати для нормального протезування, а потім ми показуємо цим військовим й цивільним, які постраждали під час цієї активної фази, що світ з ними, вони не самі, - каже Яків Градинар, співзасновник Protez Foundation.

Серед тих хто поїхав на протезування у США й військовослужбовець Максим, який з перших днів війни приймав участь у найзапекліших боях проти російських загарбників. Він втратив нижню кінцівку влітку під час виконання завдання у Донецькій області.

Ранок почався десь за звичкою й традицією ворога близько 5-ї ранку, все почалося з артобстрілу. Десь до обіду був артилерійський навіть не бій, а просто крили позиції, а після обіду по деяким флангам почали наступати піхотою та технікою. Бій був десь до пізнього вечора, десь до 21 години. І все закінчилося для мене за 20 хвилин до 8-ї години вечора, - розповів Максим Даценко, військовослужбовець.

Після цього тривале лікування у різних медзакладах України, під час цього процесу й дізнався про цей благодійний фонд.

Заповнив заявку, й на початку грудня полетів на протезування. Мені дуже пощастило, бо тільки в кінці літа отримав поранення, а вони віддають перевагу тим, хто найнедавніше отримав поранення. В мене буквально 3,5 місяці пройшло після поранення й полетів на протезування. Ні разу не пожалів, що полетів у штати, але не думав, що так важко буде отримати візу, - каже Максим Даценко, військовослужбовець.

Каже, що до протеза звик швидко й вже за 2 місяці після занять з реабілітологом зміг покататися на сноуборді. У майбутньому планує присвятити себе допомозі пораненим військовослужбовцям.

Хочу отримати профільну освіту, як психолог-реабілітолог. Я вже маю вищу оствіту, але в економічному напрямку, а ця зараз дуже актуальна в наш час, бо немає адекватної реабілітації для військових з посттравматичним синдромом.  З ти хто підсів на знеболюючі, бо дуже багато людей після операції в профілактику фантомним болям постійно вживають якісь обезболюючі навіть на опіумній основі. Тому я хочу працювати в цьому напрямку й це як посттравматичний синдром, так і люди з ампутаціями різних кінцівок, різних рівнів просто для їхньої соціалізації, - додав Максим Даценко.

Вадим був поранений ще у травні, каже, що залишився живим тільки завдяки мужності своїх побратимів.

Йшли з напарником на пост, по стежинці по якій ми йшли десь збоку взірвалося, ну й вже бачу, що поранило, другу ногу також. Ну, дякую хлопцям, які мене евакуювали, бо це все було під обстрілом, на носилках зі мною бігали десь 800 метрів до БТР, - розказав Вадим Заїка, військовослужбовець.

Зараз він продовжує нести службу. Розповідає, що до життя після поранення звикав довго.

Мені перший протез поставили в Дніпрі й було дещо розчарований, бо я не міг з ним ходити, не міг стояти, було боляче я ледве пересувався, а потім звик, а потім в Америці поставили цей постійний, зараз в мене спортивний, але там лежить звичайний, повсякденний протез, - додав Вадим Заїка.

 Для того, щоб військові швидше адаптувалися до протезів  у цій клініці з ними щоденно займаються професійні та кваліфіковані фахівці. Теж абсолютно безкоштовно.

Я приїхав з Харкова спеціально для відновлення наших військовослужбовців, займаємося в основному фізичною терапією та кінезіотерапією, а також є додаткові методи.  Все робимо для того, щоб людина правильно ходила по біомеханіці, щоб уникнути фантомних болей, а також різних дефектів постави та іншого, - розповів Олег Колесниченко, фізичний терапевт.

Благодійники кажуть, що відкриття цієї клініки тут в Україні значно спрощує процес реабілітації, бо тепер військовим не потрібно повертатися у США. Крім того, вже є плани щодо розширення своєї діяльності.

Ми відкрили клініку для того, щоб  ми робили цей сервісний центр для протезів й для того, щоб ми могли знову допомогти настроїти культиприйомники, поміняти якщо це потрібно, щоб в цей важкий для України час для протезистів ми допомогли й разом вирішили цю проблему, - сказав Яків Градинар, співзасновник фонду Protez Foundation.

Також ми плануємо з центром у Конча-Заспі щодо розміщення військових для проходження реабілітації . Тобто це буде такий комплекс. Й вони будуть проходити реабілітацію після протезування у США й будуть тут під наглядом наших протезистів слідкувати за протезами, а також проходити реабілітацію та повертатися додому, - додав Юрій Арошидзе, співзасновник фонду Protez Foundation.


Для того, щоб потрапити у списки на безкоштовне протезування у США потрібно заповнити анкету на сайті фонду Protez Foundation, де необхідно вказати свої контактні дані та описати проблему. Додамо, що за весь час існування фонду благодійники вже безкоштовно встановили протези 46 пацієнтам, з яких 2 дитини та один цивільний.

За роботою клініки можна слідкувати в соціальних мережах: 
instagram @prostheticsforukrainians
Facebook: Protez Foundation 
сайт: www.protezfoundation.com
Підтримати проєкт: 4246 0010 0414 1721

Злата Новосельська pravdatutnews.com

Читайте також
Клініка професора Стефана Хміля безкоштовно допомогає військовим перемогти безпліддя (відео) Клініка професора Стефана Хміля безкоштовно допомогає військовим перемогти безпліддя (відео)
У мережі медичних центрів «Клініка професора Стефана Хміля» ініціювали соціальний проект для воїнів ЗСУ, який передбачає безкоштовне лікування безпліддя.
День Збройних Сил Ураїни: у Львові вшанували загиблих воїнів (фото, відео) День Збройних Сил Ураїни: у Львові вшанували загиблих воїнів (фото, відео)
Львів долучиться до телемоста за участю президента Володимира Зеленського.
ЗСУ отримали модернізовані танки Т-64 та Т-72 (фото) ЗСУ отримали модернізовані танки Т-64 та Т-72 (фото)
Передачу 5 бойових машин українському війську здійснено Державним підприємством «Львівський бронетанковий завод». Роботи перевиконали на 20 млн грн.
Loading...
Load next