У Львові завершили реставрацію металевих воріт, які встановлять на вул. Левицького

У Львові завершили реставрацію металевих воріт, які встановлять на вул. Левицького

У місті тривають роботи з відновлення історичних брам та вікон. У цій майстерні наразі завершили реставрацію металевих воріт, які вже найближчим часом встановлюватимуть на вул. Левицького. Зараз же фахівці працюють над цією дерев’яною брамою. Спочатку її треба відчистити, потім встановити, яких елементів не вистачає й вже тоді купляти аналогічні, або ж виготовляти нові.  


Інколи роботи затримуються, розповідають у майстерні. До прикладу ці відновити можна було б за пару тижнів, однак в процесі реставрації виявилося, що на це знадобиться орієнтовно 1,5 місяці.

Виявилось, що чогось не вистачає, наприклад, там де поштовий ящик, то треба було шукати на базарах ходити ту металеву ставку, бо латунь повиривають й багато таких речей. У ковальстві решітки, от одна частина є іншої немає й треба шукати аналогічні й таких речей багато. Для того завжди необхідно мати матеріал під рукою: сухий дуб, суху сосну, щоб якісно зробити роботу, - каже Володимир Пащак, директор підприємства з реставрації.

За цей рік вже відреставрували 6 брам, ще 5 у роботі. Також укладена угода на заміну ще двох вікон з металопластикових на дерев’яні, кажуть у ЛКП «Бюро спадщини».

Скільки ми цього року відреставруємо ми зможемо зрозуміти десь у найближчий місяць через те, що зараз прийняли бюджет розвитку міста й після того, як ми погодимо з депутатським корпусом розпис видатків на цей рік, то після цього ми будемо орієнтуватися скільки приблизно брам ми зможемо зробити. Станом на зараз ті брами, які вже відреставрували та які є в роботі ми реставруємо за кошти який надав німецький фонд Ебергарда Шьока, - додав Павло Богайчик, директор ЛКП «Бюро спадщини».

З цим фондом співпрацювали й минулого року. Додамо, що ті мешканці Львова, які теж бажають відреставрувати в себе у будинку брами та вікна матимуть нагоду подати свої заявки восени.

Щороку у вересні ми оголошуємо набір нових заявок на програму співфінансування й про це ми попереджаємо десь за 2 тижні до прийому через усі наші канали комунікації, щоб люди підготувалися й з 1-го вересня подали свої заявки, щоб стати в чергу на реставрацію. Станом на зараз в нас є орієнтовно 300 заявок на реставрацію вікон, брам та заміну вікон з металопластикових на дерев’яні, - сказав Павло Богайчик, директор ЛКП «Бюро спадщини».

Додамо, що за минулий рік вдалося відреставрувати 26 брам. Також відновили 16 вікон, а ще 12 замінили з металопластикових на дерев’яні.

Злата Новосельська pravdatutnews.com
 

Читайте також
Площа Коліївщини у Львові: ремонтні роботи знаходяться на завершальному етапі (відео) Площа Коліївщини у Львові: ремонтні роботи знаходяться на завершальному етапі (відео)
Серед цікавинок – незвичні вуличні меблі та тримовні написи на криниці про людей, які жили у цьому кварталі.
У Львові розпочали реставрацію балкону на фасаді понад 100-річного будинку У Львові розпочали реставрацію балкону на фасаді понад 100-річного будинку
Споруда на вул. Кирила і Мефодія є пам’яткою архітектури, а процес відновлення балкону відбувається по програмі співфінансування.
Святкування Петра і Павла у Гарнізонному храмі Львова: особливості свята та майбутнє храму (відео) Святкування Петра і Павла у Гарнізонному храмі Львова: особливості свята та майбутнє храму (відео)
У Гарнізонному храмі нині відзначали день святих апостолів Петра і Павла, а ще їхній храмовий празник.
Loading...
Load next