У Львові на Личаківському кладовищі уже ексгумували останки 65 людей

У Львові на Личаківському кладовищі уже ексгумували останки 65 людей

На Личаківському військовому кладовищі (вище місця поховань новітніх Героїв України) триває ексгумація давніх поховань. Роботи виконують фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля». Станом на зараз уже вдалося віднайти останки 65 людей.

Зі слів директора департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Євгена Бойка, за зовнішніми ознаками це поховання, які були здійсненні після Другої світової війни. Частина останків збереглися повністю, інші – лише частково.

Про давні поховання було відомо давно. Однак питання ексгумації є складним, воно вимагає якісної дослідницької роботи, обґрунтування та часу на погодження. Широкомасштабне вторгнення росіян в Україну також стало вагомою причиною для ексгумації – на Марсовому полі проводиться поховання наших загиблих Героїв, а війна, на жаль, все ще триває. Тож місце для їх гідного поховання повинне бути належно підготовлене. Після проходження усіх процедур, були отримані дозволи від Міністерства культури України та органів місцевого самоврядування, - пояснює посадовець.  

На території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут поховані загиблі військовослужбовці різних армій, що брали участь у бойових діях того часу на наших теренах (армії австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії). Окрім цього, радянська влада проводила своє, «додаткове» поховання, коли прийшла до Львова. У верхній частині огородженої території є поховання часів Першої світової війни, а в нижній – післявоєнного періоду. Щодо післявоєнного періоду, то це поховання військових НКВД, які загинули в боях з УПА. Із 3400 прізвищ, які є на плитах центральної алеї, лише 111 датуються 1944-м роком. Дослідники вважають, що далеко не всі ці 111 людей можуть бути фронтовиками.

Знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля №84 та №85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Натомість решти з радянських часів (1944 – 1950-ті) зберігатимуть у спеціальному депозитарії до прийняття подальших рішень. Варто зауважити, що свого часу радянська влада «заїхала» тракторами на місце поховань воїнів австрійської армії, а це були люди різних національностей, все знищила і почала проводити військові та приватні поховання поверх.

Нагадаємо,  Поліція викрили шахраїв, які представлялися військовими та обіцяли посприяти у звільненні з полону

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
На Личаківському військовому цвинтарі розпочався фінальний етап ексгумації давніх поховань На Личаківському військовому цвинтарі розпочався фінальний етап ексгумації давніх поховань
На Личаківському військовому цвинтарі розпочався фінальний етап ексгумації давніх поховань
У Львові в пам’ять про українських Героїв у небо запустили символічні світлові промені (відео) У Львові в пам’ять про українських Героїв у небо запустили символічні світлові промені (відео)
На Личаківському кладовищі в пам’ять про українських Героїв у небо запустили символічні світлові промені.
Loading...
Load next