Свірзький замок: екскурс у минуле (фото)

Свірзький замок: екскурс у минуле (фото)

Просторі кімнати, подих минулого та неймовірні краєвиди. Свірзький замок витончений взірець оборонної архітектури. Представники «Культурно-мистецького центру Замок СВІРЖ» проводять тут екскурсії, планують реставрації та залучають до відродження культурної спадщини митців. Команда ПравдаТУТ Львів та ПравдаТУТ News завітала до замку, щоб на власні очі побачити красу околиць Львова.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Задовго до зведення замку було утворене містечко Свірж. За однією із версій учених перша згадка про поселення датується 1427 роком. Тоді як власне замок закладений у XV столітті Андрієм і Мартином Свірзькими, вперше згадується у 1484 році.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Споруду неодноразово перебудовували, проте рік завершення одного з етапів робіт вказано безпосередньо на стінах - над центральною брамою з внутрішньої сторони збереглося вирізьблене число «1530».

Фото: ПравдаТУТ Львів

Історія замку терниста. Сучасного вигляду він набув з середини XVII століття, з часу переходу його у власність Александра Цетнера. Граф викупив його у Свірзьких у 1641 році і згодом значно розбудував та зміцнив.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Під час українсько-польської війни в 1648–1654 роках замок не раз здобували козацькі загони, а в 1648 році - спалили татари. У 1672 році, під час походу турків на Львів, він не встояв перед турецькою облогою. Під час другого походу турків у 1675 році Свірзький замок вистояв і захистив у своїх мурах залогу Поморянського замку.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Неодноразова зміна господарів негативно вплинула на споруду, бо  маєтком не опікувалися. В описах 1882 і 1892 років згадано про поганий стан будівлі, зокрема руйнування корпусів із півночі та сходу. У 1907 році замок стає власністю Роберта Лямезана де Салінса, на той час офіцера австрійської армії. Він реставрував маєток, вкладаючи значні кошти, і перетворив його на розкішну резиденцію з багатими інтер'єрами. Але у 1914 році під час Першої світової війни замок цілковито спалили російські війська.

Фото 1914 року. Колодязь в дворі Свірзького замку

Основна реставрація завершилась у 1917 році, про що свідчить вирізьблений пам'ятний напис над брамою із зовнішньої сторони. У 1939 році замок націоналізувала радянська влада. Тривалий час він стояв пусткою, ненадовго його використовували як школу трактористів. І аж у 1978 році його передали на баланс Спілки архітекторів тодішнього СРСР.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Варто зауважити, що замок не має меблів, не усі кімнати відкриті для туристів через небезпеку обвалу, також не всі приміщення мають підлогу. Проте екскурсовод з Представники «Культурно-мистецького центру Замок СВІРЖ» запевняє, що у плані реставрації усі моменти передбачені.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Із припиненням фінансування життя в замку зупинилось остаточно, та довгі роки замкова брама лишалася безнадійно закритою для туристів. Натомість тепер кожен охочий може завітати до замку на цікаву екскурсію, зробити купу гарних фото та допомогти відновити історичну спадщину. У 2018-му вперше Замок приймає учасників Львівського Фестивалю архітектури та мистецтв «ВЕЖА», а також відбувається перша студентська літня школа «Свірзький замок – театр архітектури» і опера «Алкід» фестивалю LvivMozArt. А восени цього ж року за підтримки Українського культурного фонду організовано Мультимедійний виставковий проєкт «Замок Свірж: Генеза».

Фото: ПравдаТУТ Львів

Визначним замок є й ще тому, що має кінематографічну історію. Любителі фільму «Олекса Довбуш» зможуть впізнати архітектуру будівлі у кінокадрах.

Фото: кадри з фільму

Аромат квітучих дерев, тепле каміння, цікава історія та ще багато невідомих фактів про замок Свірж так і манить повернутись туди ще. А повернутись буде куди, адже представники «Культурно-мистецького центру Замок СВІРЖ» обіцяють насичену програму на наступний сезон. Щоб бути в курсі усіх подій замку можете підписатись на Instagram чи слідкувати у Fаcebook.

Фото: ПравдаТУТ Львів

Інформація для відвідувачів

Цього року замок офіційно відчинить свою браму для туристів 15 травня.

Можна взяти екскурсії вихідного дня, які проводяться для груп до 20 осіб.

Щосуботи та неділі з 10:00 до 17:00.

Попередня реєстрація за телефоном +380 68 027 55 35.

Вартість екскурсії: 100 грн/особа, для студентів і пенсіонерів 50 грн/особа (діти до 12 років в супроводі батьків – безкоштовно).

Учнівські екскурсії: 50 грн/особа (дорослі супроводжуючі до 2-ох осіб – безкоштовно)

*Членам спілки архітекторів, особам з інвалідністю, ветеранам бойових дій і АТО за пред'явлення посвідчення – вхід безкоштовний.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

 

Читайте також
Комфорт, безпека та статус: новий квартал заміської нерухомості у Львові (відео) Комфорт, безпека та статус: новий квартал заміської нерухомості у Львові (відео)
Автори проєкту передбачили у ЖК Royal Estate центр дитячого дозвілля, магазин, кав’ярню, медкабінет, фітнес-зал та іншу інфраструктуру.
90% будов Львова відновили роботи (відео) 90% будов Львова відновили роботи (відео)
Мова про зупинені будівництва внаслідок вторгнення росіян. Натомість нові містобуди під час війни наразі не видавалися.
Унікальна виставка «Історії сильних духом» про життя людей з інклюзивністю (відео)
У Львові представили унікальну виставку, яка розповідає про життя людей з інвалідністю.
Loading...
Load next