ПОКУПКА квартири: з чого починати? | Розповідає фахівець зі сфери нерухомості

ПОКУПКА квартири: з чого починати? | Розповідає фахівець зі сфери нерухомості

Телеканал ПравдаТУТ Львів започаткував новий проект «Квартира на фініші». Крок за кроком від думки про власне житло до отримання очікуваної нерухомості ми разом з вами проаналізуємо сучасні тенденції. Деталізовано розберемо всі можливі «підводні камені» та отримаємо компетентні та професійні поради спеціалістів.

Перший випуск проекту присвячений загальним знанням про нерухомість, а також важливим крокам від задуму про власне житло до перших правильних кроків.

Фахівець у сфері нерухомості Анна Кульчицька розповіла про основні джерела пошуку власного житла та обов’язкові дії, які варто зробити.

В першу чергу вам треба почати з розуміння, що саме ви хочете? Яка квартира? Чи це має бути однокімнатна чи, можливо двохкімнатна? Ви маєте для себе сформувати чіткі параметри, по яких вам потрібно буде далі здійснювати пошук. Визначаємось з параметрами, а далі починаємо пошук.

Як одна з опцій – звернутись до послуг ріелтора, - зазначає Анна Кульчицька.

Один з перших пунктів при виборі нерухомості на який потрібно звернути увагу -  підбір локації. Також, не менш важливим аспектом стане перший вклад, покупка одразу, розтермінування або іпотека.

Насправді розтермінування не дуже повпливає на ціну. Звичайно, буде переплата, але на фоні того, що платіж можливо розбити на рік чи два і вони не будуть такими важкими. Насправді це досить поширена практика і у нас більшість людей зараз так купує квартири.

На етапі котловану, звичайно, дешевше. Тобто коли ви купуєте вже готову квартиру, звичайно, ціна дорожче. Є люди інвестори, які купують нерухомість з метою прибутку. Ці квартири не для житла, а для того, щоб потім, відповідно, вони виросли в ціні і ця квартира працювала вже як капіталовкладення, - розповідає фахівець у сфері нерухомості.


Ріелтор чи самостійний пошук?

Користуватись послугами ріелтора достатньо розповсюджена практика, проте у разі бажання самостійно зайнятись пошуком омріяного житла, існують сайти - агрегатори, на яких можна знайти велику кількість інформації щодо нерухомості

Ідеальний варіант, якщо у вас є людина, якій можна делегувати задачу. Ріелтор бере на себе пошук, рутину і аналізує, можливо, навіть порівнює. Ріелтор класний тим, що він бачить загалом весь ринок.

Також є ще агрегатори (сайти пошуку нерухомості). Вбиваєш по параметрах, наприклад локації та все що тобі цікаво і отримуєш результат. Такі сайти – каталоги дуже гарно працюють, адже там є звіти, моніторинг будівництва, документів і тд. Класно проаналізувати історію того самого забудовника, тому що це теж дуже важливо. Я би вибрала до прикладу, квартиру і велику увагу звернула на репутацію забудовника і на те, які проекти він здав, як він їх здав, скільки їх у нього є, - підкреслює Анна Кульчицька.

Як розібратись у документах на нерухомість та зрозуміти чи не буде проблемним забудовник?

Послуги юриста на етапі знайомства з забудовником та документами можна віднести до майже обов’язкового кроку.

Як показує практика, не багато людей орієнтується у документах, але це нормально. Насправді, ми не є юристами, тому я рекомендую скористатись послугами юриста, який зможе вичитати документи, роз’яснити всі пункти.

Дуже багато людей підписують документи, не читаючи їх і виникають додаткові запитання та непорозуміння. Я вважаю, що якщо робити таку насправді велику покупку, то зекономити на консультації професійного юриста не можна, - зазначає Анна Кульчицька.

Наступний спеціаліст, який зіграє важливу роль у підборі нерухомості – дизайнер.

Дизайнер важливий, тому що зможе проаналізувати планування.

Дизайнер може завчасно сказати, що можна перепланувати на етапі будівництва. Люди, інколи, не орієнтуються де схід захід, де буде світло, можливо потрібне світле помешкання, чи навпаки темне. Я зустрічала людей, які обожнювали східну сторону, а є люди, які прожили в квартирі на східній стороні і кажуть, що їх дратує сонце. Особливо влітку вони вже хотіли переїхати трошки західніше. Тому потрібно залучати дизайнера, а також архітектора, - підсумувала Анна Кульчицька.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next