Які ДОКУМЕНТИ потрібно перевірити у ЗАБУДОВНИКА | Поради від юриста

Які ДОКУМЕНТИ потрібно перевірити у ЗАБУДОВНИКА | Поради від юриста

Другий випуск проекту «Квартира на фініші» від телеканалу ПравдаТУТ Львів присвячений порадам щодо одного з найбільш важливих аспектів придбання нерухомості, а саме документи. Від думки про власне житло до отримання очікуваної нерухомості ми разом з вами продовжуємо аналізувати сучасні тенденції. Деталізовано розбираємо усі нюанси кожного нового кроку у придбанні житла.

У другому випуску проекту «Квартира на фініші» спілкуємось з юристкою Оксаною Яринич.

Продовжуючи тему першого випуску, зосереджуємось на документах, які має надати забудовник. Які саме документи запитувати?

Дозвільні документи.

Я як юрист, скажу, що дозвільні документи - це 90% успіху того, чи надійний забудовник добросовісний.

Перший документ на земельну ділянку. Вона може бути надана у приватну власність, може бути договір оренди або договір суперфіції (право користування чужою земельною ділянкою для забудови), і цього абсолютно не потрібно боятись. Головне перевірити цільове призначення чи відповідає заявленому будівництво.

Наступний документ  - містобудівні умови і обмеження. Це дозвіл міської ради, або сільської, в залежності від того, де відбувається будівництво. Далі можемо перевіряти технічні умови на воду газ, світло і просити в забудовника експертизу проекту, аби подивитися, скільки поверхів передбачено, та яка площа квартир.

Кінцевим документом є дозвіл на початок виконання будівельних робіт. І навіть поділюсь маленьким «лайфхаком» -  можна рухатись навпаки у зворотному порядку. Перевірити, чи є дозвіл на будівництво. Якщо він є, то це точно всі документи, які перед тим мав отримати забудовник - вони є у наявності, - зазначає Оксана Яринич.

Чи все, таки гарантує наявність дозвільних документів надійність забудовника?

100% гарантії в цьому питанні немає.

Найбільша проблема і найбільше ризиків новобудови полягає у тому, куди забудовник витрачає кошти. Не секрет, що більшість забудовників будує за залучені кошти клієнтів. Ризик пов’язаний з використанням цих коштів.

Інформацію про забудовника можна перевірити на сайті місцевої влади. Є переліки незаконного будівництва. Також варто звернутись до юристів та експертів з нерухомості, адже вони, зазвичай, володіють потрібною інформацією і знають про проблемні об’єкти, - підкреслює Оксана Яринич.

Вкладено гроші у нерухомість, проте вчасно об'єкт в експлуатацію не здають?

Достатньо поширена практика затримки здачі в експлуатацію. Зазвичай, цей пункт прописано у договорі, а надійний забудовник не запізнюється більш ніж на 6 місяців.

Фактично у клієнтів немає механізмів впливу на умови договору. Може бути прописано, що у випадку затримання на довший період клієнт може розірвати договір. Практика показує, що судові позови, або просте розривання договору не вигідно клієнту, адже вагомим аспектом є різниця у вкладі та знецінювання грошей у зв’язку зі зміною курсу, або великого терміну очікування нерухомості.

Розповсюджені випадки, коли розірвання договору триває довше, аніж фактична здача помешкання в експлуатацію. Тому потрібно зважати на цей процес.

Найбільше під ризиком затримки здачі в експлуатацію  - остання секція забудовника. Перед вибором забудовника варто з'ясовувати, чи буде він будувати наступні, - зазначає юристка.

Вкладання грошей у воєнний час. Чи є сенс очікувати «кращих часів»?

Я, напевно, оптиміст по житті і по роботі. Так, я вважаю, що кращого часу може і не бути, а ми вже спостерігаємо, як ціни зросли. Коли закінчиться війна, ціни не зможуть знизитись, бо нема куди знижатись. Собівартість будівництва зростає, тому я рекомендую розглядати придбання житла. Звичайно, є ризики, як і були раніше. Окрім того, в нас вже є Закон про компенсацію пошкодженого житла внаслідок дії російської федерації, де передбачено відшкодування державою коштів, - підсумувала Оксана Яринич.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next