Важливість ПЛАНУВАННЯ квартири, ПАРКОВКИ та помилки при будівництвах | Поради архітектора та дизайнера

Важливість ПЛАНУВАННЯ квартири, ПАРКОВКИ та помилки при будівництвах | Поради архітектора та дизайнера

Третій випуск проекту «Квартира на фініші» від телеканалу ПравдаТУТ Львів присвячений порадам архітектора та розкриває важливі аспекти у виборі майбутнього житла. Продовжуємо аналізувати грутновні теми перед обранням квартири та прислуховуємось до експертних порад від знавців.

У третьому випуску проекту «Квартира на фініші» спілкуємось з дизайнером та архітектором Марком Савицьким.

Планування квартири є важливим вибором у придбанні нерухомості. У забудовників планування може кардинально відрізнятись та, часом, виникає потреба у переплануванні. Як випадково не зруйнувати своє житло?

Усі багатоповерхівки будуються згідно державних будівельних норм і враховують всі безпекові вимоги планування. Існують типи будівництва, які дозволяють забудовникам вказувати що це «вільне планування». Це означає, що є каркас несучий є вільні планування, які ми можемо змінювати в певних межах згідно нормативів. До прикладу, ми не можемо встановити ванну чи туалет над спальнею сусідів знизу, проте конфігурація планування перегородки в таких будівлях є більш вільною. Ви не архітектори, тому потрібно бути обережним з переплануванням, - зазначає Марко Савицький.

Шумоізоляція у сучасних помешканнях. Як зрозуміти потребу у додаткових роботах?

Кожен потребує свого рівня звукоізоляції. Дуже часто забудовники уникають додаткових  шумоізоляціних заходів, тому що це дуже коштовно.

Є прості способи зробити тришарову ізоляцію зі звичайного гіпсокартону, мінвати та роблячи прошарки. Єдиний спосіб збити звук - це розбити його різними по щільності матеріалами, а навіть пустотами. Рекомендую запрошувати архітекторів чи дизайнерів, які мають в цьому досвід та є спеціалістами. Вони вам допоможуть визначити проблеми будови, - ділиться Марко Савицький.

Будинки роблять швидко, а потім ми бачимо ремонт і тріщини. Коли починати ремонт в квартирі?

Тріщини в стінах новобудови можуть означати, що будинок, можливо, зводився з якимись порушеннями, пришвидшеними темпами та інше. Якщо ви бачите якісь тріщини, ви маєте право провести дослідження. Тріщина може бути через додаткове навантаження коли добудовують будинок, погані дренажні системи або фундаменти підмокають.

З приводу початку ремонту - все ж таки рекомендую робити ремонт, коли будинок вже зданий експлуатацію та не ведуться загальнобудівельні роботи і не пізніше ніж у сусіда вже зробили ремонт, адже можете зробити шкоду іншим людям, - переконує Марко Савицький.

Фундамент має всістися? Потрібен певний період часу аби робити ремонти у помешканні?

Зараз ні. Сучасні технології з фундаменту і робота з монолітами така, що впринципі посадки як такої не потрібно. Якщо грамотно проведена геологія ґрунтів, то не треба ніякого року, навіть півроку. Достатньо до 30 днів зачекати, - зазначає Марко Савицький.


Які виклики перед архітекторами зараз ставить війна? Чи планують в нових будинках бомбосховища,  укріплені кімнати або парковки?


Викликів є два: основний - це безпека. Маємо у Львові багато рекомендацій по створенню сховищ та укриттів. Наші забудовники, з якими ми працюємо, зазначають, що всі паркінги перероблюють з умовами перетворення їх в укриття, там є підведена вода і підведення вентиляції.

Також війна внесла в архітектуру безбар'єрність, інклюзивність та доступність. Сучасна архітектура - це та архітектура, яка робить людину щасливою і дає людині можливості для саморозвитку, яка не має бар'єрів для саморозвитку. Запит є, попит є, тому рішення універсальні для житла та для комерції не є чимось складним. Питання безбар'єрності це той цивілізаційний виклик, за який фактично йде війна. Війна феодалізму, чогось дикого і цивілізації, - зауважує Марко Савицький.


Парковочні місця, як їх взагалі розраховують біля будинків?

Кількість людей, які володіють автотранспортом, дуже зросла. Забудовникам потрібно дотримуватися нормативів і зараз, в умовах сучасного життя, конкурувати між собою.

Ціна на нерухомість з паркомісцями не буде дешевою, адже будівельні матеріали зросли в ціні, а парковка – це елемент будівництва. Сучасна будівля має мати 100% парковочних місць. Як член містобудівної ради, я знаю, що ми дуже часто розглядаючи проекти, на це звертаємо увагу. Кількість парковочних місць -  питання, яке звучить при розгляді майже кожного проекту. Ми повинні розуміти, що наше суспільство йде до того, що такі речі мають передбачатися з самого початку, коли робиться детальний план території, зонінг, коли планується вся територія. Такі речі пропрацьовуються архітекторами, - зазначає Марко Савицький.

На що потрібно звернути увагу прикупівлі якісного житла?

В першу чергу потрібно запросити експерта, який разом з вами піде і скаже, чи цей будинок збудований якісно, на скільки інфраструктурно організований, чи будинок вам буде комфортний. Запрошуйте архітектора, який вам допоможе.

Якщо особисто обирати житло, то в умовах сучасного світу я би звернув увагу, чи об'єкт перебуває в комфортних для вас зонах. Транспортна комунікація, середовище, як добратися на роботу, чи це зона не перенасичена житлом, адже це інфраструктурно проблемно щодо комунікацій.

Також зверніть увагу на процес будівництва. Хол будинку – це лице забудовника. Якщо хол зроблений творчо і якісно – це ознака якісного забудовника, який планує і далі свою роботу, - підсумовує Марко Савицький.  

Детальніше у випуску:

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Live&Ride: людиноцентризм, як філософія компанії LEV Development Live&Ride: людиноцентризм, як філософія компанії LEV Development
Live&Ride – це мінус 10% вартості власного паркомісця, при купівлі помешкання у LEV Development
Loading...
Load next