Дизайн інтерʼєру: тренди, стилі, кольори | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #9

Дизайн інтерʼєру: тренди, стилі, кольори | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #9

Дев’ятий випуск проекту «Квартира на фініші» від телеканалу ПравдаТУТ Львів присвячений порадам про дизайн інтерʼєрів. Зокрема що зараз в тренді, які кольори та стилі. Розкажемо з чого розпочинається дизайн проект та загалом як правильно працювати з дизайнером.

Своїми порадами у проекті «Квартира на фініші» поділиться дизайнер, засновник дизайн-студії "GL studio" Петро Голик.

У чому полягає робота дизайнера?

В різних країнах – по різному. Проектування меблів, одразу ж робити креслення, контролювати весь процес виробництва, декорування тощо. В Україні думають, що дизайнер це і архітектор, і сантехнік, і виконроб, і декоратор, і ще багато іншого. Що ж стосується нас, то ми надаємо послуги, починаючи від розробки дизайн-проекту і завершуючи його реалізацію під ключ. Тобто контролюємо процеси виготовлення якихось елементів доставки, комплектації тощо, після чого «ставимо точку» і завершуємо роботу, - зазначає дизайнер Петро Голик.

З чого розпочинається робота дизайнера? Що потрібно знати людині, аби вона стала вашим клієнтом?

Зі знайомства, з простої розмови. Людина має розказати, що подобається, що не подобається, розкрити своє світосприйняття. Зазвичай ми не приступаємо до розробки інтер'єру перед тим, як ми не побували на будівництві і все детально заміряли, адже буде складно реалізувати проект, - розповідає Петро Голик.

Як працювати з клієнтами, які не знають чого вони хочуть та шукають асоціативно, що би їм сподобалось?

Бувають різні ситуації. Одразу ж запитуємо, що для вас найважливіше в проекті? Як приклад, технологічні квартири (підсвітки, контроль з пульта чи гаджета, автоматизація процесів) чи клієнт просто любить природу. Був замовник з запитом, щоб квартира виглядала не скучно.

У дизайнера завжди є якісь обмеження: тип нерухомості, площа, терміни виконання. Ми маємо оцінити всі обмеження, аби розуміти що саме пропонувати замовнику, - зазначає Петро Голик.

Тоді з чого розпочинається дизайн проект?

Договір. Чим детальніше і краще домовитись на початку, тим ця співпраця пройде краще. В основі договору – розташування нерухомості та площа. Також прописуємо кількість правок та варіантів до вибору. Також прописуємо які платежі будуть відбуватись, чи розбиваємо всю оплату та у скількох примірниках ми видрукуємо  майбутні альбоми - підкреслює Петро Голик.

Який середній термін тривалості від знайомства до завершення співпраці?

Все залежить від того, яке ми завдання отримали і що ми маємо видати в кінці нашої співпраці. Віддати замовнику лише візуалізацію – досить швидко. Розписати кожен елемент, наприклад, світильник: фірма, виробник, артикул, де його можна придбати чи замовити – звісно ж займатиме більше часу. Як правило, людина замовляє дизайн-проект під свою квартиру або для подальшої здачі в оренду. В цьому випадку ми уточнюємо у замовника заплановані терміни.

Наша робота, до прикладу на об’єкті 80-100 кв.м., може займати 1 місяць на дизайн та півтора місяці на креслення. Якщо потрібно зробити ще комплектацію, тоді до 2 місяців людина отримує 3 альбоми.

В одному буде зображення (як виглядає інтер'єр). У другому альбомі - креслення, які замовник передасть на будову і по яких майстри будуть реалізовувати. Третій альбом - це рекомендовані підрядники, які можуть зробити індивідуальні вироби чи магазини, де можна придбати закладені в дизайн-проекті елементи, - розповідає Петро Голик.
 

Правки і відмова від дизайн-проекту. Які ситуації вплинуть на розрив договору?

Важливо знову згадати договір, у якому такі ситуації прописуються. Здебільшого, ми робимо до трьох варіантів проекту. У 95% випадків замовники зупиняються на запропонованих нами варіантах. Також, якщо замовник хоче внести маленькі правки (які можна реалізувати за 20-30 хвилин) ми не беремо кошти. Якщо ж це кардинальна зміна, що суперечить технічному завданню - ми оцінюємо цей варіант по часу. Наприклад,  правки займатимуть 2 робочі дні – це коштуватиме додаткових грошей, - підкреслює Петро Голик.

Скільки коштують послуги дизайнера? Скільки обійдеться дизайн-проект?

Якщо коротко - 3-4% від загального кошторису, який людина витратить на ремонтні роботи та меблі. Якщо ж у людини обмежений бюджет – то і змісту в тому дизайні немає, - зазначив Петро Голик.
 

Які тренди у дизайні інтер’єру можна вважати сучасними?

Тренд на натуральність, природність, на не ідеальність. Також зараз дуже популярні матові фактурні проекти. Вибирають більше натуральні поверхні, а також кольори, які можна зустріти у природі. Вони будуть ще актуальні довгий час. Взагалі, цей стиль вічний та був завжди в тренді.

Розробка дизайну має враховувати в собі більше місце, де знаходиться ця нерухомість, тобто дизайн буде в правильному середовищі. Якщо це заміський будинок в лісі, там має бути своя тема, свій настрій і своє середовище. Якщо це квартира у великому місті, то відповідно темп життя тут трошки інший і дизайн має бути відповідний, - розповів Петро Голик.

Поради глядачам

Спочатку потрібно ознайомитися з портфоліо або роботами дизайнера. Ідеально, коли є з чим порівняти, а також є відгуки у соцмережах. Роботи дизайнера потрібно публікувати, можливо на сайтах, в журналах, у професійних середовищах. Також враховувати наскільки дизайнер розуміє, що потрібно зробити і що має бути в кінцевому результаті, - підсумував Петро Голик.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next