Як вигідно продати або здати квартиру в оренду? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #30

Як вигідно продати або здати квартиру в оренду? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #30

У тридцятому випуску програми «Квартира на фініші» говоримо про найчастіші помилки, яких допускають власники квартир, які хочуть продати її або ж здати в оренду. На цю тему детально відповість на питання експертка у сфері нерухомості ріелторка з 12-річним досвідом Руслана Артим.

Які найчастіші помилки виникають у власників, які хочуть здати в оренду квартиру, або ж її вигідно продати?

Усіх власників ми можемо поділити на 3 категорії.

1 категорія –  власники, які мають нерухомість, яку отримали у спадок, яку купили давніше, в якій проживали, тобто мають вторинний ринок та прийняли рішення продати або здати в оренду.

2 тип клієнтів, які шукають під інвестиції, які купляють, інвестують

3 тип клієнтів самий складний. Це клієнти, які хочуть купити для проживання і використовувати під інвестиції це найскладніший варіант.

До кожного із типів є своя стратегія. Для першого типу клієнтів, які вже мають нерухомість ми маємо чітко проаналізувати, що вони мають, яка це нерухомість, яка локація, скільки квадратних метрів ми маємо певний станції нерухомості, і ми аналізуємо і даємо рекомендації  по ремонту і комплектації цієї квартири і, звичайно, визначаємо ціну.

Другому типу можна знайти найкращий ліквідний об'єкт придбати і відповідно, потім зробивши ремонт, здати або продати.

І третій вид клієнтів: шукають ніби для себе або для дітей для проживання. Маємо поєднати бачення клієнта для себе і все ж таки потреби ринку.

Помилки:

- найчастіше людина орієнтується на своє бачення потреби, якісь традиції сім'ї, уподобання з дитинства

-рекомендації друзів, сусідів, непрофесіоналів.

- недофінансування цієї нерухомості в ремонтів в облаштуванні побутової техніки або навпаки перевищення бюджету підготовки квартири, - зазначила Руслана Артим.

 
Найчастіші помилки розглянемо детальніше.

Класика вторинного ринку: люди мають нерухомість, але дуже переоцінюють її вартість. Наше завдання або підтягнути можливості або донести до власників реальний стан на ринку оренди чи продажу.

Друга категорія – інвестори. Часто буває, у людини певна сума, а вона хоче отримати дорожчий варіант. Людина не завжди має можливість, чи бажання придбати нерухомість по кишені. Тут робота ріелтора – донести інформацію, аби інвестиція приносила бажаний дохід, - розповіла Руслана Артим.

Переходимо тоді до 3 категорії?

Такі люди кажуть «хочу купити квартиру, але в ній діти будуть жити і може здавати в оренду»

Коли такі люди купляють до дітей, квартиру прив’язують  до локації. Це може бути школа, батьки, виїзд на дачу тощо. Проте такі випадки можуть бути менш пристосовані до оренди. Тому пробуємо шукати компроміс між такими ситуаціями, - підкреслила Руслана Артим.

Як найвигіднішим чином здати в оренду або ж продати квартиру?

Перше - не розпочинати продаж або здачу оренду самостійно, якщо ви не професіонал. Друге - не базуватися на рекомендаціях та порадах, друзів, сусідів, знайомих, які колись щось робили у сфері нерухомості. Це не професіонали. Їхній досвід може бути тільки їхній. Трете – проконсультуватися у професіонала. Базуючись на досвіді, аналізі ринку можна отримати найкращі рекомендації.

Якщо ви хочете оренду здавати квартиру, базова порада, орієнтуйтесь на готелі чотири-п’ять зірок. Клієнт, прийшовши у вашу квартиру має себе відчути, як у хорошому якісному готелі, де немає нічого зайвого, - розповіла Руслана Артим.

Що може здешевити квартиру, що відлякує клієнтів?

В нерухомості також важливі тренди і мода. Наприклад, років 5 тому у нас було дуже модна сіра мебель. Крайніх 2 роки тренд на синю мебель темно-синього кольору, темно зеленого, зараз оранжевого кольору. Коли ви будете дотримуватися тренду, то ваша квартира чи до продажу чи в оренду буде вже з певним рівнем.

Не рекомендую перегружати квартиру різними декорами, думати про функціональність будь-якої мебелі, - зазначила Руслана Артим.

Не сучасний ремонт значно знижує ціну квартиру?

Не сучасний ремонт – це суб’єктивно. Для кожної людини красиво і чисто є по різному. Квартира може бути з гарним ремонтом, але після ще не прибрана. Або не було проведено якісний клінінг після попередніх орендарів. Все це є перешкодою для подальшої оренди чи продажу квартири, - розповіла Руслана Артим.

Чи є випадки, коли ріелтор відмовляється від клієнтів – власників квартир?

Так, такі випадки звісно є. Аби зробити якісно договір чи оренди чи купівлі продажу: має бути зацікавлені дві сторони орендодавець – орендар, продавець – покупець. Ріелтор – це особа яка урегульовує «хочу» і «можу» обидвох сторін. Зараз вже інший час і люди мають великий вибір. Тому наразі завищені очікування – це даремно витрачений час і кошти. У таких випадках ми відмовляємо, адже за півроку сторони будуть не задоволені нашою роботою, - зазначила Руслана Артим.

Люди не розуміють, за що саме вони платять ріелтору. Охарактеризуй, чому все таки варто звернутися до спеціаліста у сфері нерухомості?

В першу чергу, я дуже рекомендую клієнтам ідентифікувати цю людину, на підставі чого вона представляється ріелтором. На сьогоднішній день у Львові є 3 спільноти по ріелторах: Львівське об'єднання ріелторів, Спілка фахівців нерухомості України і Асоціація нерухомості України. Це є 3 спільноти, які дають свої сертифікати та посвідчення. На цьому можемо ідентифікувати, що людина пройшла сертифікацію. Вона є обов'язково фізичною особою, підприємцем, яка має цей вид діяльності, і вона має досвід. Тоді це ріелтор, тоді від такої людини ви можете мати якусь професійну допомогу. Приміть, що ріелтор це є спеціаліст, який має інформацію навики і досвід, - зазначила Руслана Артим.

А чи є якісь таємниці, коли людина хоче здати чи продати квартиру, які там ще можуть бути нюанси, чому вони можуть втратити свого клієнта?

Є така таємниця, коли ідеально підготовлена квартира відповідає всім вимогам, класно сформована ціна, може бути помилка у комунікації. Люди не розуміють один одного, можливо по соціальному статусу, зовнішньому вигляду, настрою тощо. Тут в роботу включається ріелтор і намагається налагодити вірно комунікацію, - підсумувала Руслана Артим.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next