Ціни на оренду та покупку квартири: що змінилось? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #14

Ціни на оренду та покупку квартири: що змінилось? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #14

Чотирнадцятий  випуск проекту «Квартира на фініші» від телеканалу ПравдаТУТ Львів присвячений відповідям на питання від читачів щодо оренди та покупки нерухомості у Львові.

На усі ваші запитання відповідатиме ріелтор Олександр Мількович.

Ціни на оренду нерухомості. Чи внормувався цінник та чи він справедливий?

Наразі ціни внормувались, ба більше ще й спадають. Тобто на ринку вільних квартир більше ніж запит. Цьогоріч, можна сказати що ціни впали на 5% вже від початку року. Бум на нерухомість пройшов і ціни знизились, - розповідає Олександр Мількович.

Продаж квартир. Чи зросли ціни?

Ціни на продаж зросли. Максимальна ціна їх була влітку 2023 року. Потім вересень-жовтень –  була зупинка, та ринок трошки просів через маленький попит. Власне саме продажів було не багато, після чого ціни почали падати. Зараз цінник, можливо, між літом 2023 року і теперішнім часом. Залом від пікової ціни десь на 10% менше, - зазначає Олександр Мількович.

Які ризики можуть очікувати власників квартир при здачі в оренду та чи можна захистити нерухомість від перетворення в умовний курник?

Методи є, але захист відносний. В основному, власники квартир захищають себе страховим платежем. Тобто це +1 місяць орендної плати, або умовна «енна» сума, з якої вираховують кошти на відновлення квартири. Коли орендар виїжджає, власник перевіряє чи все гаразд з його квартирою. Якщо щось там поломане, тоді він усуває проблеми з цієї суми страхового платежу. Проте, я би радив прописувати у договорі оренди, умовно, щомісячний огляд квартири в день отримання коштів за оренду. Проте навіть це не є 100% страховкою від ризиків побачити квартиру у неналежному стані.

Статистично, сімейні пари, або просто двоє людей більш бережно ставляться до орендованої квартири. Також немає різниці чи житиме хлопець чи дівчина, - підкреслив Олександр Мількович.

Чи впав попит на покупку квартир на етапі котловану?

Дуже. На етапі котловану це були здебільшого бізнесмени. Вони купували, перепродавали трошки вище, інші купували під ремонт, наступні вже купували, перепродували з ремонтом і так далі. Була  така ланки інвесторів. Зараз це дуже кардинально все зменшилось у зв'язку з повномасштабною війною. Ніхто не думав, що так буде довго і що так затягнеться і люди просто банально очікують і не хочуть вкладати свої кошти.

Наразі забудовники дають дуже хороші пропозиції, яких раніше не було. Власне те ж безвідсоткове розтермінування оплати за квартиру. Умови для придбання житла стали краще,- розповів Олександр Мількович.
 

На що зараз найбільший попит – оренда чи покупка квартир?

50 на 50. До повномасштабного вторгнення інвестували 80%, а 20% купували для себе. Зараз же або половина на половину, або придбання квартири для себе переважає.

Переселенці зі сходу України частково купують. Ті хто хотіли придбати – вже придбали. Багато місцевого населення купують для себе, тобто бачимо, що життя триває. Внутрішній ринок є і буде існувати, незалежно війна чи ні. Бачимо що навіть ракети не завада і у війну люди купують квартири, - зазначає Олександр Мількович.

Чи є у людей страх купувати зараз квартиру?

Хто купує той не боїться, а хто боїться, той просто не купує. Я нікого не переконую купувати, нехай людина приймає рішення сама, - підкреслив Олександр Мількович.

Чи  зважають люди під час придбання нерухомості на близькість до об’єктів критичної інфраструктури (електростанції, військові об’єкти тощо)?

Дуже зважають і відповідно, біля таких об’єктів будинки вже не дуже будують. Тобто ті, що раніше будували, вони вже добудовують чи добудували та вже розпродали. Нові будівництва поблизу таких територій вже не розпочинають, - підсумував Олександ Мількович.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next