Електромонтажні роботи у помешканні | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #15

Електромонтажні роботи у помешканні | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #15

П’ятнадцятий  випуск проекту «Квартира на фініші» від телеканалу ПравдаТУТ Львів говоримо про електрику. Зокрема, яких помилок найчастіше допускають при проведенні електрики у помешканні, як захистити техніку від перепадів напруги та коротких замикань, а також як працює система «Розумний дім».

На усі ці запитання відповість засновник компанії «Ампераж» Василь Козар.

Що повинна знати людина, якій потрібно у помешканні провести електрику?

При влаштуванні електрики в ваших помешканнях, чи це будинок чи квартира, перш за все, потрібно знати де будуть розміщені меблі та техніка. Це потрібно для того, аби правильно розмістити розетки, електричні виводи, розрахувати навантаження, тощо.

Електромонтажні роботи проводяться на самому початку всіх ремонтних робіт і, як правило, люди цього не знають. Навіть коли є дизайн проект, то люди не до кінця розуміють, як і що має бути, тому доводиться це все ще розглядати разом з замовниками, - зазначає Василь Козар.

Інколи люди самостійно проводять електрику. Чи ти рекомендуєш так робити чи ні?


В нашій практиці багато хто так робив. Сказати, що повністю не рекомендую? Напевно, не зовсім правильно. Ясно, що будь якою справою має займатися відповідний спеціаліст, особливо, коли це стосується електрики.

Тому якщо навіть ви і вирішили самі зайтиматись ремонтом - варто хоча б проконсультуватися зі спеціалістом, - підкреслює Василь Козар.

Чим загрожує неправильно проведена електрика у приміщенні?

Це можуть бути і перевантаження різноманітні, які можуть призводити до виходу з ладу як техніки побутових різних приладів, так і можливі і короткі замикання, що може призвести до найгіршого – пожеж,  - розповів Василь Козар.

Найчастіші помилки, які допускають люди, які проводять електромережу в помешканні?

До найчастіших, я би назвав напевно: спочатку зробили електрику, не до кінця спланували функціональність квартири, дещо буде розміщено чи з техніки чи меблі.

Також, досить часто не розраховують навантаження, яке кожен з приладів створює на  електромережу.

З частих помилок, також – економія на обладнанні та матеріалах. Такого робити не рекомендую і все вивірено використовувати, - підкреслив Василь Козар.

Як захиститись від перепадів напруги та убезпечити свій дім та прилади від таких випадків?

В основному це відбувається 2 методами. Перший дешевший і простіший -  це застосування реле напруги. І 2 варіант це застосування більш дорогого обладнання. Це є стабілізатори напруги. Це вже є дорожче обладнання, але його потрібно ставити в тих випадках, коли є такі постійні проблеми з напругою десь на периферії міста, бо в новобудовах в межах Львова в основному такого немає, - зазначає Василь Козар.

Короткі замикання. Вони ж найчастіше провокують пожежі в помешканнях. Чи можна якось від цього захиститися?

Для цього є звичайні автомати, які підібрані під січення кабеля, а також убезпечують кабель від перегрівання. Крім того, ще є і диференційний захист, пристрій захисного відключення їхнє завдання. Він не тільки захищає від короткого замикання, а також захищає від того, щоб людину не вразило струмом, - розповідає Василь Козар.

Що найчастіше провокує пожежу?

З точки зору електрики, то найчастіше пожежа трапляється або використовуючи якісь неякісні побутові нагрівачі, а також неякісні подовжувачі. Їх використовують тоді, коли є недостатня кількість розеток, або ж коли прокладені електромережі по дерев'яних конструкціях, то там має бути особлива увага до цього, - зазначає Василь Козар.

Набирає обертів система розумний дім розкажи про неї. Як це працює?

Наші квартири вже майже всі є частково розумними. Кондиціонер має вже якесь розумне управління і інші прилади, а от система розумний дім це вже всі ці речі зібрані в єдиному додатку. Це автоматизація, будь яких процесів у приміщенні. Опалення і кондиціонування, освітлення. Все це зібране в один додаток автоматизоване, де можна прописувати різноманітні сценарії вмикання відключення. Підтримання клімату і багато чого іншого. Тобто це є досить широка система, - розповідає Василь Козар.

Питання лише ціни. Чи дорога система розумний будинок?

Дорого. Все залежить від наповнення, що ми хочемо робити, але мова йде про не одну тисячу доларів.

Якщо це будинок з великою площею з великим потенціалом, функціоналом, багато техніки багато різних елементів, якими потрібно управляти то ціна відповідна. Ролокасети і опалення і кондиціонування, сигналізація і системи антизатоплення і пожежна сигналізація і відкривання дверей воріт і різних будь яких речей, які ви собі придумуєте ними всіма можна керувати як з відстані, так і з додатка. Все це впливає на ціну. Тому тут цінник може бути від 1000 доларів і фактично до безмежності або там до 10-20 000 доларів, - підкреслює Василь Козар.
 

Між тим, хто закладає всі комунікації всередину і тими, хто вже потім робить ремонт, має бути якась комунікація?

Однозначно, і це стосується повністю виконання всіх електромонтажних робіт і всього ремонту в комплексі. Це і малярні роботи, і меблеві різні вироби. Всі ці моменти потрібно прокомунікувати для того, щоб не було різних неприємних моментів на стиках 2 повноважень, - підсумував Василь Козар.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Новий проєкт «Central Hills» від компанії «Lev Development» (відео) Новий проєкт «Central Hills» від компанії «Lev Development» (відео)
Вперше в Україні девелоперська компанія співпрацює з арт-агенцією задля створення мистецької родзинки у житловому кварталі
Loading...
Load next