Сайти пошуку нерухомості: як не натрапити на шахраїв? | Поради від засновниці сайту з пошуку нерухомості

Сайти пошуку нерухомості: як не натрапити на шахраїв? | Поради від засновниці сайту з пошуку нерухомості

Четвертий випуск проекту «Квартира на фініші» від телеканалу ПравдаТУТ Львів присвячений порадам з пошуку квартири на спеціалізованих сайтах по нерухомості.

Про те, як для себе надійний варіант, не натрапивши на шахраїв, а також які перевірки потрібно зробити перед прийняттям рішення розглянемо на конкретних прикладах.

У четвертому випуску проекту «Квартира на фініші» спілкуємось засновницею та директоркою сайту «Flombu» Оксаною Шев’як.

Звернення до сайтів з пошуку нерухомості? Що можна знайти на таких сайтах?

Зазвичай на платформах нерухомості розміщується інформація про об'єкт, про власника, або про посередника ріелтора, який виставляє об'єкт для продажу. Першочергова - інформація про локацію об'єкта, місце розташування, ціна, поверх, поверховість, кількість кімнат. Решта інформації – додаткова.

Також, окрім даних про об’єкт та власника, ми розміщуємо багато іншої корисної інформації. Це, зокрема, статті і поради експертів, бібліотека зі зразками договорів, які розроблені спеціально для нашої платформи. Тобто людина перед прийняттям рішення може для себе почерпнути багато корисної інформації, - зазначає Оксана Шев’як.

Платформ є багато, чи можна довіряти подібним ресурсам, та як не потрапити у руки шахраїв?

Потрібно розуміти, що будь який сайт-платформа це всього лише сучасний інтернет ринок. Жоден сайт не несе відповідальності за достовірність даних про об'єкт, який розміщений у них на платформі.

Фотографії можуть не відображати повного стану квартири або будинку. Перш ніж приймати рішення про покупку тієї чи іншої квартири, треба йти і все уважно дивитися на місці.

Крім того, потрібно дивитися документи, перевіряти паспорт нерухомості, планування. Власники могли перепланувати, знести несучі конструкції і т.д.

Аби не потрапити на шахраїв, у першу чергу без перевірок не давати жодних завдатків, - розповідає Оксана Шев’як.

Які перевірки потрібно провести?

Просити надати копії документів на перевірку. І тільки потім домовлятися про дачу завдатку і підписувати попередній договір, а також домовлятися про дату укладення договору купівлі продажу об'єкта.

Спершу – повний юридичний аудит об’єкту. Перевірити у всіх можливих реєстрах: реєстр речових прав на нерухоме майно, на сайті «судова влада» взяти інформацію, чи є будь-які спори щодо майна, чи є якісь судові спори щодо власника майна, перевірити реєстр боржників.

Рекомендую брати фахівця, питати в ріелтора, чи все повністю було зроблено, проведений аудит та перевірка власника, - зазначає Оксана Шев’як.

Забудовники самостійно публікують свої пропозиції. Чи є з такою нерухомістю подібні проблеми? Які ризики звернення до забудовників?

На багатьох сайтах розміщуються дозвільні документи забудовника. Наявність усіх дозвільних документів підтверджує добросовісність забудовника. Законність будівництва - це обов'язково.

Проте існує ризик, чи добудується цей об'єкт взагалі, або буде затягування будівництва. Окрім офіційної інформації від забудовника, потрібно шукати «інсайди», щодо попередніх зданих об’єктів, а також процесу їх побудови. Тобто зв’язуючись із забудовником існує ризик затримки отримання свого житла через прострочені терміни здачі, - розповіла Оксана Шев’як.

У підсумку, що повинен знати покупець, який заходить на платформи, де продають квартири?

Людина має провести перевірку документів, самостійно або користуючись послугами спеціалістів. Не давати жодних грошей без попередніх перевірок. Обов’язково ознайомитись з нерухомістю вживу, а не лише на фотографіях чи документах, а також керуватись принципом «довіряй, але перевіряй», - підсумувала Оксана Шев’як.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next