Яке опалення найкраще для помешкання? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #16

Яке опалення найкраще для помешкання? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #16

У шістнадцятому випуску програми «Квартира на фініші» ви почуєте як обрати найекономнішу та найефективнішу систему опалення. Також ви дізнаєтесь які є системи очистки води і як вони працюють.

Про все це розкаже гість програми - технічний директор компанії "Techno Group" Степан Бойчук.

Про систему опалення, те, що дуже важливо, які вони бувають?

Встановлення системи опалення можна розділити по класифікації за джерелом опалення, тобто чи це газовий котел чи електричний, чи твердопаливний. Та окремо можна говорити про систему опалення, як про прилади, які будуть безпосередньо гріти. А це може бути радіатор тепла, тепла підлога чи стіни, - зазназачає Степан Бойчук.

Розкажи про радіатори.

Вбудовані радіатори монтуються всередину підлоги. Використовувати їх, як єдине джерело опалення – краще такого не робити, тому що вони мають невелику потужність. зазвичай їх ставлять перед вікнами, аби запобігти запотівання вікон. Але ну, скажем, з нашого досвіду краще зробити. Та і по ціні дорожче ніж інші варіанти, -підкреслив Степан Бойчук.

Чи може тепла підлога взагалі замінити повністю опалення в квартирі?

Звичайно, так тепла підлога якраз на сьогоднішній день це найкращий спосіб здійснювати опалення в квартирі чи в будинку. Це дає вам плюс, адже немає ніяких приладів на стінах і  вписується в будь-який дизайн інтер'єру.

Там де ноги потрібно найбільше тепла і з теплими підлогами його там є найбільше. Приблизно 25-28° в ногах, на рівні грудей комфортна температура 21-25°. І там, де ніхто не живее(ближче до стелі) там, власне, вже 18°.

Коли ми ставимо традиційний радіатор все відбувається навпаки: холодніше на рівні грудей, верху тепліше, відповідно на 2- 3° перегріваємо. Тому тепла підлога ще економічніше, - розповів Степан Бойчук.

То це вся квартира має бути в плитці?

Так або в плитці або інше підлогове покриття. Таке, наприклад, як кварц вініл, - зазначив Степан Бойчук.

Були приклади коли підлога горіла. Це неправильне покриття чи встановлення

Скоріш за все - це електрична тепла підлога у вигляді плівки, яка монтується під ламінат або під килим. Ми такі системи не рекомендуємо ставити як стаціонарне опалення.

Якщо ми робимо ремонт в квартирі, краще зробити водяну систему опалення, яка має термін експлуатації 50 років.

Електрична менше надійніша та ніхто не дасть велику гарантію.  На водяну систему від виробника є 10 років гарантії на електричну, рік - 2 максимум гарантії, - розповів Степан Бойчук.

Кажуть, старі радіатори краще, тримають температуру і класичне «старе краще». Що можеш сказати з цього приводу?

За такою логікою користуватись, то ми мали б їздити далі на «жигулях», бо старе то краще. Насправді це не так. Звичайно, що технології йдуть вперед, і такі старі чавунні радіатори - це швидше збирач бруду як всередині, так і назовні, і це не гарно виглядає, і ним не ефективно опалювати.

Нові радіатори спроектовані краще. Їх зовнішній вигляд такий, що вони допомагають кращій конвекції повітря, чим більший об'єм повітря пройде через радіатор, тим краще він нагріє повітря. Відповідно вони так спроектовані, що там є краща конвекція. Плюс вони швидше нагрівають в принципі, тому що там менший об'єм води більше циркуляція, і відповідно, вони краще нагрівають, - підкреслює Степан Бойчук.


Як щодо систем опалення: газове, електричне, що можеш про це сказати?

Якщо в квартирі є газ найкраще це поставити газовий котел конденсаційного типу. Він використовує енергію конденсації водяної пари і виходить значно економніший, ніж звичайний газовий котел.

Якщо порівняти газовий котел з електричним, то електричний суттєво поступається у вартості експлуатації. Тобто 1 кіловат тепла від електроенергії буде дорожчий, ніж газ. Якщо в квартирі немає газу є зараз сучасне рішення, або якщо ми говоримо про приватний будинок, це тепловий насос.

Тепловий насос - це найекономічніше опалення на сьогоднішній день, - розповів Степан Бойчук.

Які найбільші помилки при встановленні?

Найбільша і найрозповсюдженіша проблема - це взяти на виконання не якісних майстрів, не звернутись до компанії, яка знає, як робити, яка вміє, яка має досвід, а сказати, що от там хтось добре робив, - зауважив Степан Бойчук.

Газові установки та витік газу. Як можна уникнути такої проблеми при монтажі обладнання та убезпечити себе?

Небезпека витіку газу може в принципі знищшити житло. Для таких випадків є газовий сигналізатор та система, яка може автоматично перекривати газ. Тобто на вході в квартиру газової труби ставиться клапан електромагнітний, який у випадку витоку газу зразу швиденько закриває подачу газу в квартиру.

Сигналізатор це максимально простий побутовий пристрій, який ви купляєте. Включайте в резетку у випадку газу або чадного газу. Він починає пищати, кричати, сваритися, що у вас в квартирі газ?, - розповів Степан Бойчук.

Поговоримо про систему очистки води. Які бувають різновиди та ціни?


Я би фільтри розділив на 3 типи:

1 тип самий простий, який зазвичай люди й ставлять і сподіваються, що це їм вирішить. Простий механічний спосіб фільтрації. Це, умовно кажучи, якась фільтр колба всередині картридж. Вода, протікаючи, залишає якийсь бруд,  частинки заліза і частинки піску мулу  тощо.

2 важливий фільтр, який час від часу ми ставимо - це фільтр пом'якшення і знезалізнення води. Він вже можна сказати хімічний спосіб очищення води. Вода окислюються і залишає на певних кристалах всю твердість та залізо, неприємні запахи, а на виході виходить ідеальна технічна чиста вода, яка не залишає нальоту на ваших змішувачах.

Але ця вода ще не є питною для того, щоб фільтрувати воду для стану, щоб її можна було пити,ставиться фільтр типу «осмос», в якому є мінералізатор. Тому, щоб пити воду, в ній мають бути певні мінерали, і цей фільтр зазвичай ставиться на кухні під мийкою і ви маєте вже питну воду, - розповідає Степан Бойчук.

Які зараз середні ціни на такі системи очистки води?

Якщо ми говоримо про знезалізнення і пом'якшення це в середньому десь на будинок або на квартиру в межах 1000 доларів. Якщо ми говоримо про «осмос» для фільтрації питної води, це в районі від 6 до 15 000 гривень, - зазначив Степан Бойчук.

На чому економити точно не можна і що потрібно зробити добре?

Власне на нашій роботі, тобто, якщо ми говоримо про інженерні комунікації, зокрема про опалення водопостачання, каналізацію тощо, - підкреслив Степан Бойчук.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску! 

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next