«єВідновлення»: як отримати компенсацію за пошкоджене або зруйноване житло? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #34

«єВідновлення»: як отримати компенсацію за пошкоджене або зруйноване житло? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #34

У тридцять четвертому випуску програми «Квартира на фініші» говоримо про державну програму «єВідновлення», а зокрема, хто може нею скористатися, як це зробити і що для цього потрібно?

Відповіді на ці та інші запитання у новому випуску програми «Квартира на фініші» дасть нотаріус з багаторічним досвідом Ірина Кісера.

Що це за державна програма «єВідновлення» і що нам пропонує держава?

Програма єВідновлення була створена після початку повномасштабного вторгнення, оскільки ми не планували воювати, але сталось так сталось і передбачає вона відшкодування громадянам, майно яких постраждало внаслідок обстрілів Російської Федерації на право на отримання компенсації. Компенсується така програма двома шляхами: якщо майно вважається пошкодженим, тобто підлягає ремонту власнику житла видаються кошти на ремонт такої квартири чи будинку. Якщо ж майно повністю вважається знищеним, то є процедура компенсації не на ремонт, бо нема що ремонтувати умовно, а процедура отримання житлового сертифікату. Тобто це фактично ті самі гроші за які він може собі придбати інше житло взамін того, яке було знищено, - розповіла Ірина Кісера.

Як отримати таке відшкодування? Як подається заявка? Як ця процедура виглядає?

Доволі просто для тих, в кого є застосунок «ДІЯ» та майно, яке було знищене чи пошкоджене, має бути зареєстроване в реєстрі речових прав, тобто в електронному реєстрі нерухомості воно має числитися. Інакше ДІЯ не бачить об'єкта стосовно, якого подається заява на відшкодування і відповідно, активувати цю заявку ви не можете. В такому випадку є інший варіант. Якщо не через дію, то є ЦНАП або ж нотаріус, який працює як реєстратор, через них так само можна подавати заявку за умови, що, наприклад, вам належить майно тільки на паперових носіях і воно не внесена в електронну базу даних, - зазначає Ірина Кісера.

Куди приходять кошти, як людині отримати їх?

Кошти приходять на спеціально відкритий рахунок на ім'я одержувача, але особливість цього рахунку полягає в тому, що ви не можете зняти з цього рахунку готівку і умовно там поїхати на море за ці гроші. Ви можете використати ці кошти, наприклад, якщо вони відшкодування по ремонту, то вони використовуються виключно на купівлю будматеріалів, але знову ж таки тільки тих, які підпадають під цю програму, якщо, наприклад, десь були в епіцентрі, може зауважували, на багатьох товарах є така позначка «єВідновлення» - це означає тільки такий товар можна купити з цього спеціального рахунку в цьому магазині. А якщо йде мова про, наприклад, ремонтні роботи, які проводяться, то так само має бути тільки сертифікований під програмою «єВідновлення» спеціаліст, який може вам провести ті чи інші будівельні роботи. Найняти собі будь кого ви не можете з використанням цих коштів. Хоча є такий проект, він ще не прийнятий, але є така теорія, що можливо буде варіант вибору отримувача або ж на рахунок із спеціальним режимом використання або готівкою, але от про готівку поки що мова не йде. Це наразі тільки проект, але, можливо, десь часом воно трошечки зміниться, - підкреслила Ірина Кісера.

Хто не може претендувати на таку програму?

Отримати кошти не зможуть особи, які підпадають під дію санкцій, а також особи, які вчинили злочини проти основ національної безпеки України. В нас спочатку війни запроваджені санкції є окремий реєстр, де нотаріус при вчиненні кожної нотаріальної дії перевіряє кожного клієнта. Санкції це ті обмеження, які застосовуються до, наприклад, публічних діячів, політичних осіб в Україні, які тим чи іншим способом пов'язані з Російською Федерацією, мають тісні з нею відносини і відповідно указом президента є внесення в список підсанкційних осіб, - зазначає Ірина Кісера.

Якщо людина, наприклад, втратила документи або не має права власності на житло, чи тоді вона підпадає під таку програму відшкодування?

В такому випадку трошки складно тому, що ДІЯ бачить тільки електронний реєстр. Тобто в такому випадку через ДІЮ подати взагалі не варіант, тому що немає нічого, якщо ж документи є втрачені, щоб їх поновити, треба отримувати дублікати. Їх видають відповідні компетентні органи, які й видавали первісно той документ на право власності. Умовно, якщо це майно було набуте в нотаріуса шляхом купівлі продажу спадщини чи будь чого іншого, то йдеться до нотаріуса і береться в нотаріуса дублікат. Але якщо майно було, наприклад, отримане шляхом приватизації, свідоцтво права власності видавала тоді, умовно, міська чи сільська рада. В такому випадку треба іти в той орган, звертатися за видачу дублікату. Проблема існує, тому що якщо ті компетентні органи знаходяться на території, де ведуться активні бойові дії, або ж на окупованій території і архіви не були вивезені, їх зараз немає, то і відповідний орган не зможе видати дублікат бо треба десь підтвердити тому органу власність. В такому випадку наразі є патова ситуація, оскільки немає можливості відновити ці документи. Єдиний варіант, який я бачу це визнавати, це в судовому порядку, але і в судовому порядку так само позивачу треба надати якісь документи, щоб підтвердити, що умовно ця квартира дійсно моя, якщо жодних документів немає, то я не знаю, як суди в такому випадку будуть діяти. Наразі немає інформації стосовно практики, як вона працює, - розповідає Ірина Кісера.

А як взагалі щодо житла на окупованій території так само не буде працювати ця програма?

Тут взагалі дуже складна ситуація. Програма діє, умовно, трошки більше року. Треба віддати належне нашій державі, як швидко вона організувала цю процедуру, тому що ми не збиралися воювати, ніхто не готувався з юридичної точки зору, якісь документи, якісь проекти, як це би мало працювати. Як на мене, ну дуже швидко, воно все спрацювало із юридичної точки зору опрацьовані всі документи. Єдиний момент, який залишається в цьому, це окуповані території.

Щоб отримати відшкодування чи компенсацію на місце має виїхати спеціальна комісія і встановити факт ступінь пошкодження для ремонту або ж факт знищення майна зовсім. Якщо територія окупована, відповідно фізично жодна комісія нікуди приїхати не може і зафіксувати факт знищення не може. Відповідно, який є вихід: був насправді такий пілотний проект, що факт фіксації знищення об'єктів проводився за допомогою супутникової зйомки, тобто комісія не може туди заїхати, а супутник працює. Ща результатами цього проекту були відповідні правки, внесені в законодавство, є проект, який ще не прийнятий. Але я думаю, що потрошки це якось буде застосовано, тому що в нас дуже багато територій, де люди потребують відшкодування отримати його фізично не можуть через те, що територія окупована, - зазначила Ірина Кісера.

Коли людина повністю втратила житло і потрібно купити нове за цією програмою, як це відбувається, що це за договір, як це називається взагалі?

Коли майно є зовсім знищене особа має право собі придбати інше житло. Комерцію ви купити не можете за цією програмою, тобто тільки квартиру, житлове приміщення або будинок ж при чому дачний, в тому числі можна купити або житловий будинок із земельною ділянкою, на якій він знаходиться. Отже, тут іде мова не про компенсацію, а про житловий сертифікат. Це по суті ті самі гроші на рахунку, тільки це не рахунок, а це житловий сертифікат, який існує в дії, і він так само відображається у новоствореному, в тому числі для нотаріусів, реєстрі знищеного і пошкодженого майна. Коли ввести, наприклад, ідентифікаційний номер клієнта - покупця майбутнього, так, то нотаріус в реєстрі бачить стратифікат, яка сума на ньому знаходиться, бо сума відшкодування кожного разу різна в залежності від ступеня об'єму того об'єкта, який був знищений. Якщо це була однокімнатна квартира, або це був великий житловий будинок – відповідно суми сертифікату будуть різні. Чим більше майно було знищено, тим більша сума на сертифікаті буде знаходитися.

Отже, щоб його отримати – процедура схожа як з компенсацією: спочатку в «ДІЇ» можна подати заявку на отримання сертифікату, потім виїжджає комісія робить обстеження, а далі варіюються ситуація від того, які документи є у власника. Тобто якщо майно ще не внесене в реєстр, його треба обов'язково туди внести. При отриманні сертифікату перед посвідченням угоди з купівлі нового об'єкта нерухомості обов'язково в електронному реєстрі треба провести державну реєстрацію юридичного знищення. Ми маємо зробити юридичне знищення об'єкта, щоб умовно уникнути всяких випадків шахрайства з точки зору клієнта, тому що він може кілька разів скористатися цієї програми, якщо це значення не буде проведено. До речі, знищення, зазвичай, проводиться по області в межах області. Реєстратор реєструє права власності, як і знищення, в тому числі по адміністративно територіальній одиниці. Але у зв'язку із воєнними діями в нас є певна екстериторіальність стосовно прифронтових областей, тобто Херсонська область, Харківська, Миколаївська, Запорізька, Крим, Донецька, Луганська, тобто об'єкти на цих територіях не окупованих територіях, але цих областей адміністративно може проводитися буде по Україні, будь який реєстратор навіть у Львові. Якщо клієнт, наприклад, приїхав сертифікатом з Харкова, купує собі квартиру у Львові, то нотаріус може провести знищення об'єкта в місті Харкові, - зазначила Ірина Кісера.

А як відрізняється договір купівлі – продажу від стандартного договору і за цією програмою?

Відрізняється  повністю. Люди звикли, що купуючи квартиру, покупець приносить «сумку грошей», передає продавцеві прорахувалися і підписали договір. Тут так не вийде, тому що житловий сертифікат це фактично гроші на рахунку. Ці гроші не можна зняти готівкою, вони мають прийти на рахунок продавця.

З червня 2024 року були внесені зміни стосовно вимог щодо розрахункового рахунку продавця і на сьогоднішній день продавець може мати відкритий рахунок тільки в державному банку. Тобто, якщо до того можна було у будь якому, то тепер тільки в державній у покупця фактично гроші є на рахунку в Ощадбанку, тобто всі житлові сертифікати видаються під рахунок відкритий в Ощадбанку. Перераховує кошти фізично АТ «Укрпошта». Є реєстр знищеного та пошкодженого майна, у якому нотаріус при посвідченні угоди фіксує факт виконання угоди. Вносять дані, що з рахунку покупця треба перерахувати цю суму сертифікату на рахунок продавця. Укрпошта отримає електронним обміном повідомлення і в порядку черговості  підтверджує зняття тих коштів з рахунку покупця і перераховує на рахунок продавця.  Укрпошта має легальних 5 робочих днів на перерахування цих грошей.

Після того, як кошти приходять на рахунок продавцю додатково треба отримати нотаріально заяву про те, що він отримав кошти. Це потрібно як підтведження, аби покупець зміг надалі продати цю нерухомість. Особливість цього договору полягає в тому, що при посвідченні нотаріус обов'язково накладає заборону відчуження цього об'єкта на 5 років, тобто особа не може продати об'єкт протягом 5 років. Така умова держави для того, щоб не використовували як бізнес, - зазначила Ірина Кісера.

А як взагалі продавці себе поводять в цих ситуаціях?

Знайти клієнта, на будь яку державну програму по перерахунку це вже велика задача для ріелтора, тому що всі звикли купувати за готівку. Коли іде мова про «єВідновлення» продавці зазвичай не задоволені, і вони хвилюються за те, що є обмеження по сумі, яку ви можете зняти з рахунку кожен день. Якщо майно придбається там за 3 мільйони, то продавцю треба ходити доволі довгий термін до банку, поки він всі гроші зможе зняти, плюс є комісія заняття готівки. Продавці не дуже задоволені саме таким етапом. Хочу звернутись до продавців нерухомості, будь ласка, враховуйте цей факт, що особи, які отримують житловий сертифікат, отримують його не від хорошого життя. У них реально знищено майно, і в них бувають такі випадки, що це єдине, що в них було, і його вже немає, і вони змушені використати цю програму, аби хоча би мати елементарно де жити. Це люди, які реально постраждали від війни, це люди знервовані, засмучені, налякані дуже сильно. І тому, будь ласка, максимально толерантно старається поводитися з такими людьми. «Що стосується ріелторів, закликаю пояснюйте будь-ласка продавцеві наперед про те, яка це програма і про те, що треба дуже обережно поводитися з таким покупцем для того, щоб нівелювати всі його моральні страждання, хоча би так, як ми можемо. І мені здається, що походити до банку навіть місяці познімати кошти - це найменше волонтерство, яке ви можете зробити для тих людей, які дійсно постраждали від цієї війни, - підкреслила Ірина Кісера.

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next