Що буде з цінами на нерухомість? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #27

Що буде з цінами на нерухомість? | КВАРТИРА НА ФІНІШІ #27

У двадцять сьомому випуску програми «Квартира на фініші» говоримо про ціни на нерухомість, а зокрема, скільки зараз коштують квартири, де вони найдорожчі та що буде з цінами далі. Тож сьогодні ми запросили до себе Яну Савечко, вона ріелторка, і зараз нам про все.

Які зараз ціни на квартири і які фактори впливають на ціноутворення?

На ціноутворення насправді впливають дуже багато факторів. В першу чергу впливає локація, інфраструктура та доїзд, якщо говоримо про околиці міста. Тому сформувати, скільки саме коштуватиме нерухомість – потрібно дивитися на стан об'єкту повністю.

Як приклад, такі околиці як Сокільники, Солонка, Зимна Вода, Брюховичі, то ці розвинуті частини будуть коштувати дорожче, а якщо брати Рудно, Підрясне, то ціна вже може бути нижче, - зазначає Яна Савечко.

З огляду на статистику у Львові найдорожча оренда квартир і взагалі найдорожча нерухомість порівняно з іншими містами України, чому так?

Насправді існує така трошки хибна думка про те, що ціни дуже зросли під час війни. До війни також була висока ціна на оренду, тому що Львів – це туристичне місто. У нас багато приїжджали іноземці орендували і по роботі, і подобово тому нерухомість тут завжди була дорогою в залежності від локації. З повномасштабною війною, звичайно, ціни на оренду дуже зросли. Я, звичайно, цього не підтримувала і ми багато спілкувалися з власниками, щоб не піднімали. Це не та ситуація, але, на жаль, не на всіх можна було вплинути. Відповідно, бум на оренду спочатку був дуже високим, потім ціни ніби стали на свої місця, але далі почали говорити, що в нас високі ціни. Насправді у нас високі ціни і були зараз у нас на оренду ціни трошки піднялися від довоєнних. Я думаю, в першу чергу, тому що дуже багато до нас внутрішньо переміщених осіб переїхало, а відповідно, ціна трошки зросла, - розповіла Яна Савечко.

Був скандал серед українців, особливо серед ВПО, що львів’яни підняли ціни вдвічі. На скільки це правда?

Це, правда, коли почалася повномасштабна війна, в нас багато власників підняли у 2 рази ціни. Були такі власниками, з якими я відмовилась працювати, тому що не дозволяла совість. Насправді я не розуміла, чому під час війни потрібно піднімати в 2 рази ціни. Ми маємо йти на зустріч своїм людям, а не навпаки. Це не той період, де можна заробляти кошти і на чому можна заробляти кошти.

Але, нажаль, так було. Серед людей, які приїжджали, була велика конкуренція на квартиру, тому що було дуже багато людей і квартири просто змітали. Всі були готові платити в 2-3 рази більше і через це власники ну не відмовлялись заробити.

Хочу сказати, що було багато людей, на них не звертають увагу, які не піднімали цін, які віддавали своє житло безкоштовно. Тобто в нас ніби Львів поділився, були люди, які хотіли на цьому заробити, але були люди, які хотіли і допомогти, і віддавали безкоштовно. Я би хотіла, аби цих людей пам'ятали і говорили, що не тільки все так було погано, а були люди, які хотіли допомогти, - підкреслила Яна Савечко.

Чи знизився попит на купівлю нерухомості під час війни?

Все йде хвилями. Коли почалася війна, спочатку були закриті реєстри і люди не могли продавати, але багато ВПО захотіли купити нерухомість. Коли відкрили реєстри ринок дуже запрацював. Насправді дуже багато купували і до сьогоднішнього дня цей бум зараз зійшов але люди далі продовжують купувати. Рух нерухомості є завжди, як і в кожній сфері буває спокійніші періоди, бувають сильніші періоди, але я б не сказала, що з війною знизився попит, - розповідає Яна Савечко.

Через війну люди не поспішають купляти нерухомість, або ж чекають акційні пропозиції. Чи варто очікувати зменшення цін чи акційних пропозицій?

Скільки я працюю, люди завжди чекають акційні пропозиції. А за досвідом, ті, хто не боїться і купує – завжди виграє, адже тенденція завжди йде до зростання цін. Якщо так подумати, ціна «на котловані» одна, а при здачі будинку буде значно вищою. Так будується 90% новобудов. Так, є випадки акційних пропозицій, але це не часто відбувається і людина може не дочекатися такої акції, - зазначає Яна Савечко.

Які зараз середні ціни на метр квадратний у Львові?

Я ніколи не рахую метр квадратний, тому що ціна може відрізнятись по кожному окремому об’єкту. На ціну впливає багато факторів від території розміщення об’єкту до стану та наповнення цієї нерухомості. Усі ці фактори впливають на ціну і кожен об’єкт відрізняється один від іншого.

По цінах, до прикладу, будуть ЖК Липинський де ціна за метр квадратний 1700, у тому ж районі є дешевші ЖК за 1200-1300 за метр квадратний. Вторинний ринок також дуже все відрізняється», - розповіла Яна Савечко.

А які вигідні пропозиції сьогодні пропонують забудовники?

Насправді різні забудовники пропонують різні пропозиції. До речі, практично зараз більшість забудовників пропонують безвідсоткове розтермінування. Наприклад забудовник LEV Development має безвідсоткове розтермінування, плюс є акційна пропозиція для військовослужбовців, медиків, внутрішньо переміщених осіб мінус 11% при всіх способах оплати. Не важливо чи це розтермінування, чи це повна оплата, і також для тих, хто втратив житло мінус 13%. Це дуже вигідна пропозиція. Всю інформацію люди можуть глянути вже на сайті забудовника.

Також є забудовники, які співпрацюють по програмі єОселя, по інших державних програмах, тому люди можуть звернути на це увагу і долучитися до цих акцій, - розповіла Яна Савечко.

На які фактори при купівлі квартири люди звертають увагу у першу чергу? Наприклад, віддаленість від військових об'єктів, чи будинок підготовлений до відключень світла, тощо.

Так, зараз це розповсюджена практика. Люди віддають більшу прихильність будинкам з індивідуальним газовим опаленням ніж на будинки, в яких усе на електриці. Люди, які вперше купують житло також стараються менше ризикувати і менше купують житло «з котловану». Покупці чекають фінальних стадій будівництва, аби придбати квартири, або обирають вторинне житло.

Крім того, звертають увагу на об'єкти критичної інфраструктури. Там, де знаходяться теплоелектростанції, якісь війські частини, оборонні заводи, тощо там об'єкт вже продається важче, - підкреслює Яна Савечко.

Чи варто відтягувати покупку квартири на потім?

Я не беру такої відповідальності сказати «ні, купуйте». Зараз дуже непевний час, ми не знаємо чого чекати, але я бачу, що під час війни ті, що ризикнули і купили - ті заробили. Як би не було, але за 2 роки війни ціни на нерухомість зросли, і ціни, які були до війни вже не актуальні. У нас область умовно безпечніша ніж інші області України, що теж дає фактор ціноутворення на нерухомість. Власне, не було би попиту то і ціни не підвищувались, - підсумувала Яна Савечко.

Більше порад у проекті «Квартира на фініші» вже у наступному випуску!

Партнер програми девелоперська компанія LEV Development.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next