В Україні з початку року зафіксували 23 випадки кору

В Україні з початку року зафіксували 23 випадки кору

З початку 2024 року в Україні зафіксували 23 випадки захворювання на кір.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

У 2023 році в Україні на кір захворіло 65 людей – це ушестеро більше, ніж у 2022 році, коли було зафіксовано 11 захворілих. За три місяці 2024 року в Україні зареєстровано 23 випадки захворювання на кір, тоді як за аналогічний період минулого року – 9 випадків, – заявили у МОЗ.

Випадки кору реєстрували у 11 регіонах країни: Одеська (6), Вінницька та Київська (по 3), Хмельницька, Чернігівська й м. Київ (по 2), Волинська, Тернопільська, Рівненська, Львівська та Івано-Франківська (по 1).

У МОЗ зауважили, що кір – одне з найзаразніших інфекційних захворювань: 9 із 10 невакцинованих людей ризикують захворіти після контакту із хворим. Найбільш вразливі до інфекції діти, які не мають щеплень.

Період від інфікування до появи симптомів становить 10-12 днів. Потім з’являються ознаки захворювання: висока температура, нежить, сухий кашель, діарея та блювання. Серед ускладнень кору – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть.

У відомстві наголосили, що за національним календарем профілактичних щеплень, кожна дитина має отримати дві дози вакцини КПК – у 12 місяців та в 6 років. Ліків проти кору не існує, тому вакцинація – єдиний засіб захисту проти захворювання.

Головна причина спалахів кору – низьке охоплення профілактичними щепленнями. Востаннє спалах кору був зафіксований в Україні у 2017-2019 роках. Тоді померла 41 людина (з яких 25 — діти).

У МОЗ додали, що наразі епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір в Україні залишається контрольованою, але через недостатнє охоплення населення щепленнями можливе зростання захворюваності.

Нагадаємо, Зеленська і міністерка охорони здоров'я Данії відвідали службу підтримки ментального здоров’я

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
В Україні усіх навонароджених перевірятимуть на генетичні захворювання В Україні усіх навонароджених перевірятимуть на генетичні захворювання
В Україні збираються запровадити неонатальний скринінг на виявлення генетичних захворювань у новонародженої малечі.
Load next