В Україні впроваджують пʼятирічний проєкт з іноваційної протидії ВІЛ-інфекції - МОЗ

В Україні впроваджують пʼятирічний проєкт з іноваційної протидії ВІЛ-інфекції - МОЗ

Пʼятирічний проєкт «REACH 95: Доступність якісних послуг з ВІЛ у закладах охорони здоровʼя України» охопить 268 медзакладів у 16 регіонах України.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

Пʼятирічний проєкт «REACH 95: Доступність якісних послуг з ВІЛ у закладах охорони здоровʼя України» охопить 268 медзакладів у 16 регіонах України. Проєкт спрямований на розширення послуг із профілактики для людей, які живуть із ВІЛ, та збільшенню точок самотестування поза медзакладами, - йдеться в повідомленні.

Заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін підкреслив, що державна стратегія протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року передбачає створення та функціонування ефективних, інноваційних, гнучких систем надання якісних і доступних послуг із профілактики, виявлення, діагностування та лікування цих хвороб.

Він зазначив, що у рамках міжнародного проєкту зусилля МОЗ та партнерів будуть спрямовані на масштабування послуги з доконтактної профілактики та збільшення можливостей для реалізації послуги з самотестування на ВІЛ на рівні громад: як за допомоги немедичних працівників, так і за допомоги віртуального пошуку найближчих місць, де можна пройти тестування або отримати набір для самотестування.

Кузін додав, що окремою частиною проєкту є комунікація медиків з пацієнтами, впровадження інтегрованої діагностики ВІЛ серед груп ризику, як на рівні первинної допомоги, так і в спеціалізованих медзакладах обласного рівня.

Крім того, у МОЗ повідомили, що у 2023 році профілактика, діагностика та лікування ВІЛ-інфекції були доступні пацієнтам у 322 медзакладах по всій країні. На 2024 рік договори із НСЗУ на забезпечення медичних послуг для пацієнтів із ВІЛ уклали 367 закладів охорони здоров’я.

За інформацією МОЗ, обсяг послуг з тестування на ВІЛ у 2023 році збільшився на 39,6% (до 2 250 940 осіб проти 1 612 841 у 2022 році), при цьому майже вдвічі зросла кількість обстежень за допомогою швидких тестів (до 1 257 646 проти 647 949 у 2022 році).

Частка позитивних результатів тестування на ВІЛ-інфекцію по країні 2023 року склала 0,63% (проти 1% у 2021 та 2022 роках). Загалом, впродовж 2023 року виявлено та офіційно зареєстровано 11 658 випадків ВІЛ-інфекції (проти 12 212 випадків у 2022 році).

Також у міністерстві додали, що за результатами 2023 року програма доконтактної профілактики – ДКП, що безоплатно забезпечує антиретровірусними препаратами людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ, охопила 13 147 людей (на 4 072 більше порівняно з 2022 роком). У 2023 році нею скористались 41% чоловіків, які мають секс із чоловіками; 19% людей, які приймають ін’єкційні наркотики; 1% людей, які надають сексуальні послуги за винагороду.

Станом на 1 січня 2024 року в Україні 118 348 людей, які живуть з ВІЛ, отримують антиретровірусну терапію.

Нагадаємо, ЄС додатково виділив €5 млн для модернізації українських лікарень

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
Степанов заявив, що епідемія коронавірусу в Україні йде на спад Степанов заявив, що епідемія коронавірусу в Україні йде на спад
Міністр охорони здоров'я, Максим Степанов заявив, що Україна витримала черговий стрибок зараження на Covid і наразі епідемія починає йти на спад.
Степанов назвав дату прибуття вакцини Pfizer в Україну Степанов назвав дату прибуття вакцини Pfizer в Україну
Перша партія американської вакцини Pfizer у 117 тисяч доз надійде до України 16 квітня.
Біля однієї з львівських лікарень утворилась черга із "швидких" з хворими на Covid
Біля львівської Клінічної лікарні швидкої допомоги сфотографували чергу зі "швидких", які доправляли в лікарню хворих на Covid.
Load next