Кримчани, примусово призвані в армію рф, – не злочинці, а жертви, – прокуратура

Кримчани, примусово призвані в армію рф, – не злочинці, а жертви, – прокуратура

Керівник прокуратури Криму Ігор Поночовний заявив, що кримчани, примусово призвані до армії рф чи незаконних формувань, є жертвами війни, а не злочинцями, якщо вони не вчинили інших злочинів. Пише "Інтерфакс-Україна".

Кримчани, примусово призвані до лав армії рф або інших незаконних формувань, є жертвами збройного конфлікту, а не злочинцями.

Отже, вони не можуть і не підлягатимуть кримінальному переслідуванню, якщо не вчинили жодного іншого злочину під час служби в окупаційній армії, - каже Поночовний.

За словами керівника прокуратури, за 8 років окупації Кримського півострова понад 34 тисячі кримчан примусово потрапили на військову службу до армії росії.

Він вважає, що створення мобілізаційного центру в окупованому Криму може свідчити про приховану мобілізацію на півострові для залучення кримчан до війни, оскільки російська армія зазнає численних втрат і потребує поповнення людського ресурсу.

Поночовний підкреслив, що такі дії окупантів порушують норми міжнародного гуманітарного права, зокрема положення IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року і є воєнним злочином, який не має строків давності.

За його словами, у межах національного законодавства прокуратура автономії кваліфікує такі дії за ст. 438 КК України, санкція якої передбачає до 12 років позбавлення волі.

Водночас Поночовний нагадав, що дії громадян України з окупованої території, які добровільно вступають до збройних формувань росії, можуть бути кваліфіковані як державна зрада.

Нагадаємо, що "Межигір'я" перетворять на парк із новим статусом. "Межгір'я" у 2002–2014 роках було приватною резиденцією четвертого президента віктора януковича. Після його втечі з України у 2014 році, "Межигір’я" відкрили для загального відвідування.

Злата Новосельськаpravdatutnews.com

Читайте також
російські окупанти намагаються приховати участь у бойових діях, — ГУР МОУ російські окупанти намагаються приховати участь у бойових діях, — ГУР МОУ
Особливого масштабу такі звернення набули у частинах повітряно-космічних сил росії.
Loading...
Load next