Яких захворювань побільшало на Львівщині у 2022 році? (відео)

Яких захворювань побільшало на Львівщині у 2022 році? (відео)
Цьогоріч на Львівщині втричі зросла кількість захворювання на лептоспіроз, вдвічі на хворобу Лайма, а також на менінгококову інфекцію.

2021 рік був особливо складним для нас в епідеологічному плані через коронавірус. Та попри те, що зараз він не так активно циркулює, у нашій медицині все нові і нові виклики. Відтак, епідеміологи відзначають значний ріст інших інфекційних небезпечних захворювань, які фіксували на Львівщині впродовж цього року.

Хвороба, яка найбільше збільшилась в часи війни, в часи 22 року це є хвороба яка називається лептоспіроз. Якщо було зареєстровано впродовж 21 року за цей період часу 10 випадків, то зараз ми маємо 30 випадків. Так, тобто в нас в 3 рази зросла кількість випадків лептоспірозу, - повідомила Наталія Іванченко, директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Це захворювання, яке переносять гризуни, а зокрема миші та щурі.

Якщо інфікований гризун наприклад його сеча потрапляє на продукти харчування, потрапляє у воду, потрапляє у водойму, то людина купаючись у водоймі під табличкою купатися заборонено може інфікуватися, якщо має якісь мікроподряпини на шкірі і через це порушення шкірних покровів збудник може потрапити в організм і викликати захворювання, - додала Наталія Іванченко.

Тому спеціалісти рекомендують знищувати гризунів, а особливо у підвалах та бомбосховищах, де доводиться перебувати під час повітряних тривог. Окрім того, не обійшлось і без кишкових інфекцій, спалахів яких цьогоріч також збільшилаось більш ніж вдвічі.

В нашій області вже з початку цього року на відміну від попереднього року було 19 спалахів гострих кишкових інфекцій на які ми реагуваи. Поепердній рік це були 5 спалахів. Ну хочу сказати, що повязані вони були в більшій мірі з вунтрішньо-переміщеними особами, тобто спалахи виникали з тих 19 випадків 13 це були якраз у тих місцях тимчасового проживання внутрішньо-переміщених осіб, - сказала Ірина Куліш, кервіниця відділу моніторингу та реагування на небезпеки та надзвичайні ситуації Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Більш небезпечними цього року виявились і кліщі, які переносять хворобу Лайма. Було виявлено 260 випадків захворювання, що вдвічі більше порівняно з минулим роком.

І тоді виникають такі симптоми як затерпання рук, ніг, похолодання кінцівок, відчуття бігання мурашок, в когось починають різко боліти суглоби. Людина починає ходити по лікарях шукати причину, в когось починаються розлади зі сторони роботи серця в когось починаються ознаки ураження головного мозку і при обстеженні виявляється що оцією причиною є оцей маленький кліщ який вкусив, інфікував збудником борелія бордорфа і тоді людині виставляютьб цей діагноз, - розповіла Наталія Іванченко, директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Тому важливо памятати, що якщо після укусу зявляється червона овальна пляма на шкірі, варто звернутись до лікаря.

Третя хвороба, яка в нас теж різко зросла це є захворюваність на меніногкокову інфекцію. Якщо за минулий рік ми мали лише 4 випадки. То зараз ми вже маємо 13 випадків від початку цього року. І, на жаль, серед 13 є 4 летальних, - додала директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Однією з профілактик цього захворювання є вакцинація. Проте вона не входить до календаря профілактичних щеплень, а отже її можна придбати за власний кошт. Проте, дуже важливо захистити дітей, адже захворювання дуже підступне та небезпечне.

Менінгококова хвороба може починатись як банальне гостре распіраторне захворювання, може проявлятися у вигляді запалень оболонок головного мозку, коли болить голова і виникає тошнота, блювота. Найгірша форма це коли виникає так званий геморагічний висип у вигляді зірочок, синців, вкривається все тіло і тоді вже допомогти дуже важко. Тому ми з профілактичною метою обстежуємо окремі організовані колективи і шукаємо цих носіїів менінгококів, - зазначила Наталія Іванченко, директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Також є захворювання, які спостерігаються кожного року через необережність.

Це є отруєння грибами, яке теж щорічно в області реєструються такі випадки, на жаль, і люди не дотримуючись правил споживання таких продуктів харчування як гриби, не дотримуючись всіх правил термічної обробки відповідно цих грибів отримали отруєння і перебували з отруєннями в закладах охорони здоров’я. Таких випадків в нас в області було зареєстровано 7 і постраждали 9 людей з отруєння грибами, - підсумувала Ірина Куліш, керівниця відділу моніторингу та реагування на небезпеки та надзвичайні ситуації Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Ще 5 людей захворіло на ботулізм, серед яких одна людина, на жаль, загинула. Це теж отруєння, проте  спровоковане домашніми консервованими закрутками. Варто зазначити, що всі ці інфекції можна пролфілактувати, якщо вчасно звертатись по допомогу. Тому щоб у новому році статистика не погіршувлась, потрібно бути уважними до свого здоровя та дослухатись до простих порад наших медиків.

Злата Новосельська - pravdatutnews.com

Читайте також
Відновлення планових операцій на Львівщині (відео) Відновлення планових операцій на Львівщині (відео)
У дитячій лікарні 1-го ТМО Львова готові продовжити лікування малечі з ортопедичними патологіями. Записатися на консультацію можна за тел.: (067) 671 04 44.
На Львівщині через масові отруєння заборонили майонезні страви та заварні тістечка На Львівщині через масові отруєння заборонили майонезні страви та заварні тістечка
У Львівській області для того, щоб уникнути масових отруєнь в закладах харчування ввели певні обмеження.
Loading...
Load next