Екс-керівник TikTok каже, що влада Пекіну мала доступ до даних додатку

Екс-керівник TikTok каже, що влада Пекіну мала доступ до даних додатку

Колишній керівник, звільнений з материнської компанії TikTok, ByteDance, висунув низку звинувачень проти технологічного гіганта, зокрема в тому, що він викрав контент у таких конкурентів, як Instagram і Snapchat, і служив «інструментом пропаганди» для китайського уряду, приховуючи або рекламуючи сприятливий контент інтересам країни.

Ці звинувачення були висунуті в скарзі Іньтао Ю, голови інженерного відділу діяльності ByteDance у США з серпня 2017 року по листопад 2018 року, у рамках позову про незаконне звільнення. Ю стверджує, що його звільнили за розкриття «неправомірної поведінки», яку він бачив у компанії, пише АР.

У скарзі Юй стверджує, що уряд Китаю стежив за роботою ByteDance зі своєї штаб-квартири в Пекіні та давав вказівки щодо просування «основних комуністичних цінностей».

Ю сказав, що урядовці мали можливість вимкнути китайську версію додатків ByteDance і підтримували доступ до всіх даних компанії, включаючи інформацію, що зберігається в Сполучених Штатах.

Ці звинувачення з’явилися в той момент, коли TikTok – одна з найпопулярніших програм для соціальних мереж у США – піддається пильній перевірці у Вашингтоні та деяких штатах щодо того, чи може вона захистити американські дані від китайського уряду. Адміністрація Байдена погрожувала заборонити додаток, якщо його китайські власники не продадуть свої частки.

TikTok стверджує, що ніколи не передавав дані користувачів із США уряду Китаю і не зробив би цього, якби його попросили. Щоб уникнути заборони, він також хоче зберігати дані користувачів із США на серверах, якими керує програмний гігант Oracle.

В іншій частині позову Ю стверджує, що він спостерігав, як ByteDance рекламує контент, який виражає ненависть до Японії, на Douyin, китайській версії TikTok. В інший час він сказав, що компанія знизила вміст, який демонстрував підтримку протестів у Гонконзі, одночасно рекламуючи контент, який виражав критику протестів.

Ю сказав, що компанія ByteDance розробила програмне забезпечення, яке збирало б вміст користувачів із веб-сайтів конкурентів без дозволу. Він стверджує, що компанія потім репостить вміст на своїх власних веб-сайтах, включаючи TikTok, щоб залучити більше залучення користувачів.

Ю сказав, що колега з керівника TikTok, відповідальний за алгоритм додатка для обміну відео, відмахнувся від його занепокоєння. У якийсь момент Ю сказав, що компанія змінила програму, але продовжувала збирати дані користувачів із США, коли вони були за кордоном.

Колишній керівник також стверджує, що компанія створила фальшивих користувачів, щоб підвищити показники залученості, в тому числі шляхом програмування їх на «подобання» та «підписку» на реальні облікові записи.

Нагадаємо, НБУ оприлюднив рівень інфляції в квітні 2023 року

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next