Вступники відтепер зможуть отримувати державні гранти для оплати контракту у виші

Вступники відтепер зможуть отримувати державні гранти для оплати контракту у виші

Цьогоріч уряд запроваджує експериментальний проєкт: вступники вперше зможуть отримати державний грант для оплати контракту в університеті. Кошти нараховуватимуть через «Дію».

Про це повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров.

Грант становитиме від 15 тисяч гривень щорічно протягом навчання. Гранти діятимуть у всіх вишах державної або комунальної власності, а також у приватних, за умови, що в них є відповідні договори з МОН.

Студенти, що вступили на бюджетну форму навчання, як і раніше, отримуватимуть повне фінансування від держави. Державні гранти не впливатимуть на них — вони отримають від держави оплату повної вартості навчання.

Федоров вважає, що система державних грантів має трансформувати підхід до освіти серед як студентів, так і навчальних закладів.

Раніше під час вибору спеціальності вступник орієнтувався на наявність бюджетних місць, адже не завжди сімʼя могла оплатити навчання на контракті. І навіть якщо дитина мріяла стати журналістом, йшла навчатися на маркетолога, адже там пройшла на бюджет. Грант — це свобода вибору спеціальності для дитини, — наголосив Федоров.

Нагадаємо, Понад 1,4 млн українців уточнили свої облікові дані у ЦНАП - Мінцифри

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Loading...
Load next