Від початку року держборг України подешевшав на понад 10% - Мінфін

Від початку року держборг України подешевшав на понад 10% - Мінфін

Державний та гарантований державою борг України протягом ІІ кварталу 2024 року збільшився у гривневому еквіваленті на 243,7 млрд грн, а у доларовому еквіваленті – на 1,1 млрд дол. США. Водночас, з початку року вартість обслуговування боргу знизилась на понад 10%.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України. 

Протягом ІІ кварталу 2024 року загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу України збільшився у гривневому еквіваленті на 243,7 млрд грн, а у доларовому еквіваленті – на 1,1 млрд дол. США в основному внаслідок збільшення довгострокового пільгового фінансування від міжнародних партнерів, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що станом на 30 червня 2024 року державний та гарантований державою борг України становив 6168 млрд грн, або 152,2 млрд дол. США.

У тому числі: державний та гарантований державою зовнішній борг – 4456,4 млрд грн (72,3% загальної суми державного та гарантованого державою боргу), або 109,9 млрд дол. США; державний та гарантований державою внутрішній борг – 1711,6 млрд грн (27,7%) або 42,2 млрд дол. США.

У Мінфіні зазначають, що збільшення боргу відбулося в основному через зростання довгострокового пільгового фінансування від міжнародних партнерів. При цьому середньозважена вартість державного та гарантованого державою боргу України з початку 2024 року скоротилася на 10,3% – з 6,24% до 5,6%.

У структурі боргу найбільшу частку становлять пільгові позики від міжнародних фінансових організацій та урядів іноземних держав – 54%. На внутрішні цінні папери припадає 27%, на зовнішні – 16%, на позики від комерційних банків та інших фінансових установ – 3%. Щодо валютної структури, то 35% боргу номіновано в євро, 26% – у доларах США, 25% – у гривні, 10% – у СПЗ, а 4% – в інших валютах.

Нагадаємо, Укрзалізниця з початку року збільшила обсяги вантажоперевезень на чверть

Софія Ратинська - pravdatutnews.com

Читайте також
У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ У випадку війни з Росією, економіка ЄС дуже постраждає, — ексглава МВФ
Від зростання цін на енергоносії та продукти харчування до економічних санкцій і шкоди, завданої інвестиційній довірі, наслідки можуть бути далекосяжними, але їх важко оцінити кількісно.
Loading...
Load next