У фінській Лапландії усе літо фіксували рекордну спеку

У фінській Лапландії усе літо фіксували рекордну спеку

У регіоні Лапландія на крайній півночі Фінляндії цього року зафіксували найвищі за всю історію спостережень літні температури.

Про це агентству AFP повідомив експерт Фінського метеорологічного інституту Міка Рантанен.

За словами Рантанена, в червні, липні та серпні майже на всіх метеостанціях у найпівнічніших районах Фінляндії були зафіксовані рекордні показники. Середня температура тоді становила 16,2°C – стільки ж, скільки під час рекордно спекотного для Фінляндії 1937 року.

Загалом рекордно високі температури, виміряні в Лапландії цього літа, перевищили середні показники, зафіксовані з початку ХХ століття, на +2-3,5°C.

Мінімальні температури в Лапландії були дуже високими... Північна Норвегія, північна Швеція і навіть Шпіцберген також мали найтепліше літо за всю історію спостережень, – зауважив Рантанен.

За оцінками фінських кліматологів, ймовірність подібних теплих літніх періодів через зміну клімату зараз приблизно у 70 разів вища, ніж на початку ХХ століття.

Якщо екстраполювати це на майбутнє, це означає, що в 2050 році таке тепле літо буде відбуватися кожні п'ять років, – підсумував представник Фінського метеорологічного інституту.

Нагадаємо, Начальника управління ДМС підозрюють у перешкоджанні журналістській діяльності

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Loading...
Load next