НБУ, Visa та Mastercard підписали меморандум: комісії інтерчейндж поступово знижуватимуться до 0,9%

НБУ, Visa та Mastercard підписали меморандум: комісії інтерчейндж поступово знижуватимуться до 0,9%
НБУ підписав Меморандум з платіжними системами Visa та Mastercard щодо поступового зниження комісії інтерчейндж. Це сприятиме здешевленню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів українців.

Національний банк України спільно з міжнародними платіжними системами, такими як Visa і Mastercard працюватимуть разом над посиленням конкуренції на платіжному ринку України - відповідний меморандум підписали представники установ.

Зокрема документ підписали заступник голови НБУ Олексій Шабан, регіональний президент компанії Visa Ендрю Торре та старший керуючий радник з регуляторних питань компанії Mastercard у Європі Крістоф Баерт.

Відомо, що відповідний меморандум є відкритим для приєднання будь-яких інших платіжних організації платіжних систем та інших учасників ринку.

"Зважаючи на стратегічну важливість для України подальшого розвитку безготівкової економіки, та, зокрема, поширення безготівкових платежів, був узгоджений підхід щодо поступового зниження граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій (інтерчейндж)", - повідомив Олексій Шабан.

За словами Шабана, таке рішення сприятиме зниженню вартості безготівкових операцій та захисту інтересів українських користувачів платіжних карток, а також – розвитку конкуренції та розширенню можливостей для появи на платіжному ринку нових інструментів безготівкових розрахунків. При цьому заступник голови НБУ наголосив, що такий компроміс є зваженим та збалансованим.

Зрештою Visa та Mastercard звернулися до Антимонопольного комітету України із заявою щодо надання дозволу на узгодження таких дій. Оскільки після отримання дозволу від АМКУ світові платіжні системи розпочнуть поступове зниження граничних розмірів ставок комісії інтерчейндж:

  • з 01.07.2021 – не більше 1,20%;
  • з 01.07.2022 – не більше 1,00%;
  • з 01.07.2023 – не більше 0,90%.

Своєю чергою гендиректор Mastercard в Україні та Молдові Інга Андрєєва додала, що меморандум про поетапне ринкове зниження рівня комісій інтерчейндж покликаний забезпечити розвиток безготівкових розрахунків в Україні.

Інтерчейндж - це міжбанківська комісія. Зокрема банк, який встановив у магазині свій термінал, має заплатити комісію банку, карткою якого проводиться платіжна операція. Комісію інтерчейндж визначає платіжна система – Visa або Mastercard.

Читайте також
НБУ продасть на аукціоні майже 46 тонн виведених з обігу монет НБУ продасть на аукціоні майже 46 тонн виведених з обігу монет
Національний банк України вже 21 травня цього року планує виставити на аукціон брухту 45,8 тонни виведених з обігу українських монет номіналами 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок.
Прислухалися до скарг: НБУ змінить дизайн монет номіналом в 1 та 2 гривні Прислухалися до скарг: НБУ змінить дизайн монет номіналом в 1 та 2 гривні
НБУ планує змінити дизайн монет номіналом в 1 і 2 гривні, адаптуючи їх для людей із порушеннями зору та похилого віку.
В Нацбанку України розповіли, якими банкнотами найчастіше користуються українці В Нацбанку України розповіли, якими банкнотами найчастіше користуються українці
В Україні найбільш поширеними в готівковому обігу є банкноти номіналом у 200 гривень, однак при цьому найменше користуються українці банкнотами у тисячу гривень.
Loading...
Load next