Ковідний сертифікат в Україні: Мстислав Банік розповів про застосунки "Дія" та "Вдома" (відео)

Ковідний сертифікат в Україні: Мстислав Банік розповів про застосунки "Дія" та "Вдома" (відео)
Зручний та, найголовніше - простий і зрозумілий, застосунок Дія, який допомагає українцям у вирішенні великої кількості проблем, які стосуються державних послуг та ковідних сертифікатів. Керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової інформації Мстислав Банік в ексклюзивному інтерв'ю телеканалу "ПравдаТУТ Львів" розповів про впровадження електронних лікарняних, COVID-сертифікати та їх роботу у застосунку, а також про онлайн оформлення субсидій та зміни місця реєстрації.

НАША МЕТА - ДО 2024 РОКУ ОЦИФРУВАТИ УСІ ПОСЛУГИ, ЯКІ Є У НАШІЙ ДЕРЖАВІ

Вже до кінця 2024 року Міністерство цифрової інформації України планує оцифрувати усі державні послуги. Ціль Мінцифри — оцифрувати всі важливі для українців документи, щоб вони завжди були під рукою у смартфоні в необхідний момент. Так, планується, що усі необхідні для українського населення послуги будуть доступні у мобільній версії та у єдиному порталі державних послуг “Дія”.

Є деякі відмінності, оскільки в мобільному треба робити більш простіші та короткі послуги. Бо до прикладу послуги з будівництва більш зручніше робити на порталі, аніж у мобільній версії, - зазначив керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової інформації Мстислав Банік.

Цим самим, оцифровані послуги, або ж режим “без паперів” дозволить українцям швидко отримувати публічні послуги онлайн, а держоргани не зможуть вимагати від людини інформацію, яка вже є про неї в реєстрах.

ЕЛЕКТРОННІ ЛІКАРНЯНІ - СУПЕР ШТУКА!

Запровадження електронних лікарняних в Україні - це не лише економія коштів, оскільки щороку закуповуються паперові листки непрацездатності і на це йдуть мільйони бюджетних коштів, а й також це мінімізація корупційних ризиків. В Мінцифрах переконують, що неодноразово чули про зловживання паперовими лікарняними, саме тому в електронному вигляді такі махінації не є можливими, оскільки всі дані фіксуються в медичному висновку.

Електронний лікарняний повністю вбиває паперову біганину. Оскільки, лікар вносить в систему інформацію про те, що ти буд на лікарняному і всі необхідні деталі. В автоматичному режимі цю всю інформацію отримує Фонд соціального страхування, а ваш роботодавець можна на сайті за вашим податковим номером подивитись інформацію про ваш лікарняний. Вже не треба ніяких паперів, біганин, штампів і так далі, - пояснив Банік.

ЛЮДИНІ В ПЛАНІ ЛІКАРНЯНОГО МАЛО, ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ. ТУТ УСЕ РОБИТЬ ДЕРЖАВА

Наразі в Україні до 1 жовтня було продовжено пілотний термін використання електронного лікарняного. Так, наразі в лікарнях та поліклініках в яких можуть видавати такого роду лікарняні, лікарі можуть це робити у двох формах - у паперовій та електронній формах. Однак, вже з 1 жовтня всі лікарняні в Україні автоматично видаватимуться лише у електронній формі. 

Електронний лікарняний - це не додаток і не документ. Це те, що працює на боці системи. Тобто, коли медичний заклад обмінюється інформацією з іншими органами, - запевнив керівник.

МОЖНА АВТОРИЗУВАТИСЬ ЗА ДОПОМОГОЮ ЧІПУ В ID-КАРТЦІ

У Мінцифрах переконують, що в застосунку Дія можна авторизуватись без зайвих проблем. Так, на порталі можна авторизуватись за допомогою BankID Національного банку України, однак, єдина проблема яка може виникнути у будь-якого українця під час реєстрації у застосунку - це технічні роботи або ж оновлення застосунку банку, які необхідно зробити для того аби авторизація працювала у звичному режимі. 

Також в “Дії” можна авторизуватися за допомогою чіпу в ID-картці.Тут головне, щоб в телефоні був NFC модуль, це до прикладу коли ми розраховуємось в магазині за допомогою смартфона - це якраз він і є і так само можна авторизуватися. В деяких телефонах це швидко відбувається, а в деяких треба знайти місце де знаходиться цей модуль, - розповів Мстислав Банік.

Окрім цього, нещодавно в Україні запустили можливість авторизації за допомогою NFC-чіпу в закордонному паспорті.

ПЕНСІОНЕРИ ТА ВИКОРИСТАННЯ ЗАСТОСУНКУ ДІЯ

У більшості українських пенсіонерів є доступ до Ощадбанку, який також підключений до BankID, - саме тому в застосунку Дія можна використати свій логін та пароль для авторизації. Однак, перенесення 100% державних послуг у Дію не впливає на роботу Центрів надання адміністративних послуг, де можна офлайн звернутись за наданням будь-якого виду послуги й шляхом цього вони стають лише більш зручними - завдяки обміну даними між різними державними реєстрами. 

Я впевнений, що як тільки пенсіонери відчують користь Дії, то вони знайдуть в собі бажання все-таки освоїти портал. Є купа прикладів по запуску послуг для нових категорій людей, коли сотні тисяч додаються і хорошим прикладом для людей похилого віку є YouTube. Виявляється, що це дуже просто і цікаво. Вони вбачають в цьому цінність і їм зовсім з цим не складно розібратись, - переконаний керівник.

УЖЕ ПРАКТИЧНО В УСІХ ВІДОБРАЖАЮТЬСЯ СЕРТИФІКАТИ ВАКЦИНАЦІЇ

Влітку в застосунку Дія відбувався етап бета-тестування, який показав низку проблем, що стосувались COVID-сертифікатів, які тестувались на кількох тисячах користувачів застосунку. Здебільшого проблеми із відображанням сертифікатів вакцинації були пов’язані із медичними системами в яких працюють лікарі і з великим навантаженням. 

Якщо це точки масової вакцинації, то могли бути допущені якісь помилки. Або траплялось часом, що лікар міг вказати першу і першу дозу, замість першої та другої - тобто такі технічні особливості. Майже всі з них ми відпрацювали, окрім цього додатково відпрацювали минулого тижня коректне відображення щеплення AstraZeneca з кодифікатором цієї вакцини і тепер у переважної більшості все відображається та все працює, - наголосив Мстислав Банік.

Та все ж таки трапляються випадки коли у Дії не підтягується ковідний сертифікат, однак людина точно робила два щеплення - то в такому випадку якраз може бути саме одна із таких помилок, які перерахував керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової інформації. Також часто трапляються проблеми коли може бути помилка в імені вакцинованого - в такому випадку варто звернутись до сімейного лікаря, який допоможе це виправити.

Зокрема, для того аби в Дії відобразився COVID-сертифікат українцеві необхідно, щоб був закордонний біометричний паспорт або ж ID-паспорт, оскільки для того аби замовити цей сертифікат треба його підписати “Дія-підписом”.

ПОТРІБНА ЗГОДА ЛЮДИНИ, АБИ КОВІДНИЙ СЕРТИФІКАТ З’ЯВИВСЯ У ДІЇ

Це важливо, тому що медичні дані найчутливіші про людину і ми не можемо їх автоматично підтягнути. Треба згода людини на те, щоб з’явився ковідний сертифікат, - додав Банік.

НАЙПЕРШИМ ЕТАПОМ БУЛО ТЕ, ЩО КОВІДНІ СЕРТИФІКАТИ БУЛИ ЗРОБЛЕНІ ЗА ЄВРОПЕЙСЬКИМИ ЗРАЗКАМИ

З початку робіт над ковідними сертифікатами, їх розробка зосереджувалась над тим, щоб вони відповідали усім вимогам Європейського Союзу. Завдяки цьому Україна увійшла в п’ятірку країн, COVID-сертифікати якої визнав Європейський Союз.

Користувачі Дії вже півтори роки користуються цифровими документами і коли з’явилось бачення Європейського Союзу, що це мають бути документи в яких є QR-код - то це супер і чудово, тому що ми це винайшли вже якийсь час тому. Ковідні сертифікати вони не онлайн, ти один раз їх завантажив і далі вони в тебе є весь час поки ти їх не видалиш, або не поміняєш телефон чи не переавторизуєшся. Це важливо, бо при перетині кордону може не бути покриття інтернету чи ще чогось, тому в такому випадку QR-код можна все одно перевірити, - зазначив чоловік.

ПРИКОРДОННИК БУДЬ-ЯКОЇ КРАЇНИ ЗМОЖЕ ВІДСКАНУВАТИ QR-КОД І ЗРОЗУМІТИ, ЩО ВИ Є ВАКЦИНОВАНИМИ 

Система ковідного сертифіката дуже схожа до закордонних паспортів - коли людина їде закордон, прикордонник за однією схемою перевіряє паспорт будь-якої особи та громадянина будь-якої країни. Прикордонник таким способом впевнюється не лише в даних, які записані у закордонному паспорті, а ще й перевіряє дійсність електронних ключів, якими ці дані підписані: “Так само із ковідним сертифікатом”, який повинен бути підписаним “Дія-підписом”.

ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР ПІДПИСАВ ВІДПОВІДНЕ РОЗПОРЯДЖЕННЯ І ВЖЕ ЦЬОГО РОКУ ЦЕ ЗАПУСТИТЬСЯ

У 2021 році в застосунку Дія також можливою стане подача заяви про реєстрацію шлюбу. Наразі Міністерство цифрової інформації вивчає інформацію для запуску такого проекту в електронній формі.

Тепер це все можна буде зробити через Дію і приїхати у РАЦС на сам процес оформлення вашого шлюбу, - заявив Банік.

Які ще будуть можливості найближчим часом в застосунку Дія?

Ми працюємо над соціальними послугами. Нарешті технічна інфраструктура і система на боці Міністерства соціальної політики вдосконалена і дозволить людям отримувати соціальні послуги, з пільгами розбиратися. Окрім цього розбиратися із субсидіями та допомогою. Тобто це ключові такі напрямки. Нарешті ми також продовжимо розвивати та переносити податкові послуги саме в Дію, щоб це було зручно і в кілька кліків, - заявив керівник.

УЖЕ ЗОВСІМ СКОРО ПОСЛУГА ЗМІНИ РЕЄСТРАЦІЇ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ СТАНЕ ДОСТУПНА ПО ВСІЙ УКРАЇНІ

Зокрема, Мстислав Банік зауважив, що нещодавно Львів запустив онлайн-реєстрацію місця проживання дітей до 14 років. Окрім цього, у львів’ян в Дії вже підтягується актуальна прописка, оскільки в кожній територіальній громаді своя база і саме завдяки цьому майже по всій території України у всіх громадян підтягується у застосунку актуальна прописка.

Наразі Дія не стає надавачем послуг і не відкриває ФОПи, не приймає податки і не призначає субсидію. Але Дія це таке єдине вікно, яке дозволяє людині взаємодіяти тільки з застосунком для того, щоб отримати різні сервіси, а з іншого боку у нас є купа підключень до різних державних реєстрів та інформаційних систем. Це є класним прикладом для того, аби зрозуміти, що там знаходиться “під капотом”, - наголосив чоловік.

Завдяки Дії минулого року було здійснено виплату 8 тисяч гривень ФОПам та найманим працівникам. Застосунок давав можливість обмінюватись інформацією між різними міністерствами та державними установами, а українцю, який мав отримати ці кошти необхідну було лише ввести рахунок, на який потрібно було переказати кошти: “За рахунок всього обміну, який відбувався, ми створили послугу, яка була створена вперше в Україні”.

ДІЯ ВЛАШТОВАНА ТАКИМ ЧИНОМ, ЩО У НАС НЕМАЄ ДАНИХ ЛЮДЕЙ

Дія, як система підключена до відповідних реєстрів, які юридично є безпечними для українців й саме завдяки цьому у Мінцифри не залишається жодних даних про авторизованих у застосунку користувачів: “Зламавши сервер Дії ти нічого не знайдеш, бо він просто працює як шлюз. Що стосується порталу та отримання державних послуг, то ми формуємо заяву і надсилаємо її у відповідний орган. У нас заява не зберігається”.

ПРАЦІВНИКИ КІБЕРПОЛІЦІЇ ШУКАЮТЬ ВРАЗЛИВОСТІ У ЦІЙ СИСТЕМІ

У грудні місця ми провели Bug Bounty і не було знайдено жодного вразливого місця для витоків даних.  27 липня запустився новий Bug Bounty, який триватиме пів року для якого створена копія мобільного застосунку Дія, яка немає підключення до реєстрів. Тобто жоден фахівець з кібербезпеки не отримає доступу до державних реєстрів. Ті вразливості які зараз були виявлені, стосуються лише того обрізаного функціоналу і відключених так кількох систем безпеки. Жодних вразливих місць Дія не має, - додав керівник.

“ВДОМА” ЦЕ ТАКОЖ НАШ ЗАСТОСУНОК

Застосунок “Вдома” призначений для контакту з особою та контролю за дотриманням обов'язкової самоізоляції на час карантину. В його основі лежить закордонний досвід країн, які використовують цифрові інструменти для забезпечення безпеки громадян в період пандемії. Застосунок надає переваги на час самоізоляції, але його встановлення є добровільним.

Мстислав Банік зізнався, що в українців було багато спроб обманути застосунок, оскільки у людей доволі неоднозначне ставлення до застосунку “Вдома”. Однак, на його думку, трапилось це через те, що жодна людина не хоче перебувати на самоізоляції  14 днів й тим паче щоб держава перевіряла цей факт. 

Насправді ми обирали модель за якою це буде відбуватися, як таку найбільш комфортну для людини. Тому що закордоном є місцями застосунки, а місцями, що декілька разів на день приїздить поліція і перевіряє чи точно ти вдома. Навряд чи люди, які перебували на самоізоляції, щоб до них приїжджав патруль поліції. Простіше все-таки в застосунку, - наголосив чоловік.

Другим моментом, який спонукав до створення застосунку “Вдома” - це кіберзахист людини та її особистого простору. Оскільки, для того, щоб підтвердити, що людина знаходиться на самоізоляції вона робить фото і беруться метадані з місця перебування ізольованого: “Тобто де була зроблена ця фотографія, але ж у людини за відчуттям ми всі недовірливі до всього, якщо це не стосується відправки копії паспорта у Viber, то ми всі дуже недовірливі. Вдома перевіряє де ми знаходимося весь час. Запевняю, що ми не мали жодного уявлення де ви знаходитесь, до моменту коли була зроблена фотографія”

 

Читайте також
Боротьба з коронавірусом: за час ковідних закупівель "наліво" витратили приблизно 35 млрд грн (відео) Боротьба з коронавірусом: за час ковідних закупівель "наліво" витратили приблизно 35 млрд грн (відео)
Аудитори Держаудитслужби за період дії "нових правил" нарахували порушень на 407 мільйонів гривень.
Співробітник "Укрпошти" вимагає 1 млрд євро компенсації за примусову вакцинацію (фото) Співробітник "Укрпошти" вимагає 1 млрд євро компенсації за примусову вакцинацію (фото)
Автор листа вважає примусову вакцинацію неприпустимою і називає шантажем заяви керівництва про відсторонення від роботи та позбавлення заробітної плати без щеплення.
Туристи з Саудівської Аравії: в Україну масово їдуть арабські мандрівники (відео) Туристи з Саудівської Аравії: в Україну масово їдуть арабські мандрівники (відео)
Світова пандемія значно вплинула на усі сфери людської діяльності, винятком не стала й туристична галузь України. Протягом минулого року туризм був змушений “виживати” в умовах декількох місячного локдауну та непередбачуваних карантинних обмежень. Вони не лише унеможливили звичну роботу готелів та туристичних місць, а й також не давали можливості у час пандемії в повному обсязі розвиватись туристичній галузі.
Loading...
Load next