Мистецтво скла: у Львові обрали переможця премії професора Андрія Бокотея (відео)

Мистецтво скла: у Львові обрали переможця премії професора Андрія Бокотея (відео)
Давність його загадковості сягає глибокої давнини. Україна ж славилася так званими майстрами-склодувами з давніх часів. Майбутнє ж покоління успішно продовжує цю справу. Цьогоріч у Львові уже традиційно обрали переможців премії професора Андрія Бокотея.

Різнобарвність, ідейність та неповторність – усе це про роботи молодих художників-склярів, призерів цьогорічного, та й не лише, конкурсу професора Андрія Бокотея. Богдан – володар трьох премії конкурсу. Каже свої сили випробував не вперше. Однак саме робота під назвою "Сіль" увійшла в трійку цьогорічних переможців.

Саме ось цей надколотий край вийшов випадково, під час шліфування робота впала і розбилася. І відтоді я думаю застосовувати таку техніку випадкову. Це повністю усе скло. Всередині ефект дисоксиду міді, - зауважив володар 3-ої премії Андрія Бокотея Богдан Ломоносов.

Робота з таємничою назвою "Приховані наміри" справа рук ось цієї тендітної дівчини. Каже: було надзвичайно приємно отримати другу премію, адже це уже розуміння, що роботу гідно оцінили відомі професори та майстри.  

Раніше в своїй творчості я завжди робила такі масивні роботи. Великі, важкі, масивні. І саме цього року мені захотілося зробити щось таке легке, повітряне. І саме ця робота вона така повітряна. Також в цьому є свій сенс, - розповіла володарка 2-ої премії Андрія Бокотея Юлія Галишин.

До прикладу, "Амфора" – робота минулорічної переможниці конкурсу. Дівчина каже, навіть не сподівалася на таку високу оцінку свої творчості, і їй це неабияк приємно.  

Я взагалі з Одеси, а це скло я збирала на пляжах в Одесі. Це бите скло, яке можна знаходити на пляжах. Воно відшліфоване водою, піском, часом. Якось в мене така асоціація з Одесою, з дитинством. Скло,  амфори. Я це поєднала і вийшла така робота, - зізналась володарка 1-ої премії Андрія Бокотея 2020 Інга Делієва.

Цьогоріч у конкурсі взяли участь понад півсотні учасників. З яких знані фахівці обрали трійку найкращих робіт. Сам іменитий професор зізнається, радий що конкурс уже є традиційним. Адже це – неймовірна можливість розкрити творчий потенціал молодих майстрів.

Дуже ретельно переглядали це все і вибрали. І добре, що вибрали цих переможців. Мені дуже важливо, що не зупиняється цей процес, а що він має продовження. І молоді митці-склярі вони з таким ентузіазмом працюють, що то просто приємно дивитися, - зазначив професор, академік та Народний художник України Андрій Бокотей.

Дипломовані митці віком не старші ніж 35 років – чи не єдина вимога для учасників. За роки існування конкурсу переможець отримував поїздку на конференцію в Китаї та можливість залишити свою роботу в експозиції одного із тамтешніх музеїв. Тоді як володарі  другого та третього місць отримували грошову винагороду. Натомість цьогоріч скеровано більше на підтримку молодих художників. 

Переможець першої премії працює 5 днів на гутній печі, виконуючи свої роботи і в майстернях інших технологій кафедри художнього скла. Виконані роботи, якщо будуть результативні ми їх виставляємо в Музеї скла у Львові. Але й весь процес знімається на відео, знімається на фото, - повідомив керівник проєкту Михайло Бокотей.

І хоча подорож до Китаю – можливість унікальна, однак, кажуть цьогорічні переможці,  попрацювати у гутній техніці – це  не менш коштовна особлива для них можливість.

Гута - це дуже цікава техніка. В ній є екшн, ти знімаєш це все. Є вогонь, є полум'я. Дуже цікава техніка і дуже можна поєднувати з різними матеріалами і різними техніками. Вона є універсальна. Вона може йти як в дизайн, так і в щось творче. Вона навіть має якусь таку форму перфоменсу, - зізнався володар премії Андрія Бокотея Богдан Ломоносов.

До слова, така навчальна гутна піч в академії мистецтв є єдиною в Україні. Ба більше, одна із небагатьох у Європі. 

Гутна техніка обробки скла, вона є найдорожча, найкоштовніша, найскладніша, найважливіша для нас. І зрештою для українського художнього скла вона є, так би мовити, найтрадиційніша, з багатовіковими традиціями, - зауважив керівник проєкту Михайло Бокотей.

Конкурс, що немає аналогів в Україні цьогоріч відбувся уже вчетверте. Натомість виставку тут в галереї Академії мистецтв можна побачити іще до 3-го жовтня.  

 

Читайте також
Премію «Сіль» отримали чотири львівські заклади харчування Премію «Сіль» отримали чотири львівські заклади харчування
Національна ресторанна премія СІЛЬ– головна щорічна подія для професіоналів ресторанної індустрії та гостей закладів, які активно стежать за розвитком ресторанного бізнесу в Україні.
У Львові відбулося відкриття Міжнародного фестивалю архітектури та мистецтв (відео) У Львові відбулося відкриття Міжнародного фестивалю архітектури та мистецтв (відео)
У місті презентували мультимедійний виставковий проект "Архітектура незалежності". На експозиції представили архітектурний спадок Львова за минулі 30 років. Виставку відкрили у межах культурно-мистецького фестивалю "Вежа 3.0".
Смерть видатного українського художника Мирослава Отковича Смерть видатного українського художника Мирослава Отковича
На 75-му році життя помер художник-аквареліст, реставратор, заслужений діяч мистецтв та народний художник України Мирослав Откович.
Loading...
Load next