Ми не боїмося висувати обвинувачення проти олігархів

Ми не боїмося висувати обвинувачення проти олігархів

Українська влада відчуває себе уповноваженою переслідувати колись могутніх магнатів, відомих як «олігархи», завдяки зміні політичних реалій і війні з росією, заявив міністр юстиції Києва.

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю Reuters.

Як зазначає агентство, Україна довго намагалася позбутися впливу своїх тіньових магнатів, котрі використовували величезні промислові багатства, накопичені після розпаду Радянського Союзу, щоб отримати політичний вплив і владу. Але вторгнення Росії послабило їхній вплив, знищивши промислові активи на сході та півдні України.

Всі боялися наслідків висунення звинувачень олігархам, але це вже не так, - сказав він.

Але вторгнення росії послабило вплив магнатів, знищивши промислові активи на сході та півдні, тоді як телеканали, які вони контролювали, транслювали за централізованим сигналом після атаки москви в лютому 2022 року.

Закон 2021 року, спрямований на обмеження їхнього політичного та економічного впливу, також послав чіткий сигнал. Тепер олігархи стали «досить доступними» для влади, - розповідає Малюська.

Простіше отримати доступ до документів, до свідків, до матеріалів справи, чого ще пару років тому було неможливо зробити для правоохоронних органів, – сказав він.

Мільярдер Ігор Коломойський, який колись вважався головним покровителем президента Володимира Зеленського, був ув'язнений минулого місяця і підозрюється в шахрайстві та відмиванні грошей.

У травні Україна також оголосила про підозру розшукуваному США бізнесмену Дмитру Фірташу та підконтрольним йому компаніям у розкраданні до 485 мільйонів доларів у "масштабній схемі" із залученням газотранспортної системи України.

На початку цього року влада також конфіскувала активи на суму понад 375 мільйонів доларів, які, за їхніми словами, належали мільярдеру у вигнанні Вадиму Новинському, якого, як вони стверджують, допомагав Росії. Він заперечує провину. Українська інвестиційна група Smart Holding заявила, що активи більше не належать Новинському, який, за її словами, відмовився від власності минулого року.

Антикорупційні органи порушили справи проти нинішніх і колишніх чиновників, а влада також сподівається переглянути та зміцнити верховенство права.

ЄС рекомендував Києву відкласти імплементацію законодавства 2021 року, яке вносить до реєстру осіб, визначених РНБО як олігархів, через його потенціал для «зловживання в політичних цілях».

Київ виконуватиме рекомендації ЄС, але тим часом українські правоохоронні органи продовжуватимуть свої розслідування, які призводять до наведення порядку в Україні, - зазначив Малюська.

Андрій Самойленко - pravdatutnews.com

Читайте також
Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО Євродепутати вимагають надати Україні план дій щодо членства в НАТО
"Європейська народна партія" вимагає термінового зібрання в Європарламенті для обговорення ескалації російської агресії на кордоні з Україною.
Loading...
Load next