Одна поправка до закону = скасування медичної таємниці призовників, військовозобовʼязаних та резервістів

Одна поправка до закону = скасування медичної таємниці призовників, військовозобовʼязаних та резервістів

24.09.2024 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт  № 12066 “Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо створення та функціонування Єдиного державного реєстру військовослужбовців та до інших законів України щодо удосконалення порядку ведення військового обліку”.

Із назви стає зрозумілим, що народні депутати планують створити Єдиний державний реєстр військовослужбовців поруч зі вже створеним Єдиним державним реєстром призовників, військовозобовʼязаних та резервістів.

Однак не реєстром військовослужбовців єдиним. У законопроєкті також пропонується внести зміни до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», а саме: надати доступ Міністерству оборони України до медичних документів призовників, військовозобовʼязаних та резервістів.

Як є наразі? В Україні доступ до медичної інформації щодо пацієнта стороннім особам забороняється.

Як пропонується? Залишити обмеження у доступі до медичної інформації щодо пацієнта стороннім особам, окрім Міністерства оборони України.

Принагідно, зазначається, що передаватиметься інформація “про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку для внесення до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з метою забезпечення національної безпеки та оборони».

Цей підхід відповідає змісту вже існуючого Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, де зазначено (ст. ст. 6-7), що до реєстру вносяться персональні дані призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку.

Отже, є підстави вважати, що за цей законопроект проголосують і доступ до медичної таємниці пацієнтів буде у Міністерства оборони України. 

Loading...
Load next