Після прийняття законопроєкту більшість транспорту буде українського виробництва

Після прийняття законопроєкту більшість транспорту буде українського виробництва
Народні депутати разом із місцевими посадовцями відвідали концерн «Електрон».

Народні депутати разом із місцевими посадовцями відвідали концерн «Електрон». Збільшення робочих місць, підтримка вітчизняного виробника та стимулювання іноземних виробників до створення підприємств на території України. Ось головні завдання законопроекту, який днями зареєстрували у ВР.

«Законопроект про локалізацію якраз стимулюватиме і місцеву владу, і центральну за кошти платників податків купувати саме українську продукцію. Чому це потрібно? Тому що це створює кумулятивний ефект на економіку», - розповідає Роксолана Підласа, авторка законопроекту.

Головним завданням залишається розвиток українського виробництва. Таким є досвід європейських країн. Та як результат - повернення частини коштів в якості податку. Економічний вплив буде відчутний приблизно через 5 років, каже авторка законопроекту. 

Дмитро Кисилевський, автор законопроекту запевняє: «На мою думку, справжня державна політика і розумна державна політика полягає в тому, що якщо держава витрачає кошти на закупівлю машинобудівної продукції, держава повинна вимагати, щоб ця машинобудівна продукція вироблялася в Україні. Щоб саме тут створювалися робочі місця, щоб саме тут працювали українські громадяни, щоб саме тут сплачувалися податки від цих грошей і знову наповнювали українську економіку».

Законопроект торкнеться 4 галузей машинобудування:  залізничного, пасажирського,  енергетичного та спецтехніки. Придбаний транспорт мінімум на 30% повинен бути українським. Йдеться про сировину, деталі, комплектуючі та інші матеріали чи навіть саму роботу майстрів, які оплачуються вітчизняною валютою.

 «Якщо наприклад якийсь постачальник інший скаже: «я маю чудовий тролейбус виробництва Білорусі, Китаю, якоїсь іншої країни. Я його в Україну привіз і трохи пофарбував. В цьому тролейбусі доля української складової буде 2%. Тож вибачте, недостатньо», - пояснює Дмитро Кисилевський.

Одним із підприємств, яке самостійно виготовляє майже усі деталі для своєї продукції і є концерн «Електрон».  

Президент-голова правління «Концерн-Електрон» Юрій Бубес розповідає: «Збільшення обсягів продукції, це зменшення собівартості, отже і ціни для замовників, а це, як правило, держава або органи місцевого самоврядування. Також збільшення робочих місць та заробітної плати».

Хоча замовлень підприємству не бракує: Київ, Львів, Одеса та Ужгород. Міський голова якого переконаний, що слід підтримувати вітчизняного виробника і брати приклад із сусідніх держав. 

 «В нас дуже гарно зарекомендували себе саме львівської компанії Електрон. Вони в нас працюють третій рік і зараз ми в черговий раз в лізинг ще 7 автобусів нових купляємо вже в вересні місяці вони будуть працювати в нашому місті», - каже міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

Автори законопроекту заручилися підтримкою і Федерації роботодавців. 5 тисяч українських підприємств будуть задіяні  у разі прийняття законопроекту. 

Дмитро Олійник, голова Федерації роботодавців України запевняє: «Якщо цього законопроекту, закону не дай Боже не буде, ми можемо прогнозувати, що протягом року-двох могло бути мінус 50 тисяч робочих місць. Тому що втримати такі виробництва, які потребують кваліфікованих кадрів, які потребують постійної оплати заробітної плати на високому рівні - це непроста історія».

Наразі законопроект лише зареєстрували у Верховні Раді, однак уже заручилися підтримкою більшості фракцій, кажуть автори. Тож очікують, що до 1 січня 2021 року він вступить у силу. 

Авторка: Марічка Драбич

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Читайте також
Зараз Львів переживає черговий транспортний колапс, наголошує Олег Синютка
Провокують його нестача громадського транспорту, постійні заторів через невдалі інфраструктурні рішення та невиконання вже раніше розробленого плану щодо розвитку цієї галузі."Мер і його група не зн
"Пройде у форматі віч-на-віч": зустріч Зеленського та Байдена у CША перенесли (відео) "Пройде у форматі віч-на-віч": зустріч Зеленського та Байдена у CША перенесли (відео)
В Україні назвали офіційну дату зустрічі президентів України та США Володимира Зеленського та Джо Байдена. Вона відбудеться в останній день літа - 31 серпня цього року.
Loading...
Load next