Бути чи не бути місцевим виборам?

Бути чи не бути місцевим виборам?
Серед очікувань жовтня – невтішна статистика та виборча невизначеність.

Серед очікувань жовтня – невтішна статистика та виборча невизначеність. За прогнозами МОЗу, щодня у жовтні фіксуватимуть щонайменше дві тисячі хворих на коронавірусну інфекцію, але якщо тенденція стрімко зростатиме і половина країни опиниться у «червоній» зоні карантину, то проведення виборів доведеться відкласти – заявив в ефірі одного з телеканалів головний санлікар Віктор Ляшко.

"У жовтні починається сезон грипу і гострих респіраторних хвороб, кожного року це починається по-різному . На жаль, ми так чітко спрогнозувати не можемо, краще буде видно на початку жовтня", - він пояснив.

Та експерти зазначають: без внесення змін до Конституції, процес волевиявлення переносити заборонено.

Разом із тим, політолог Микола Бучин зазначив: "Конституцією чітко передбачено, що вибори відбуваються в останню неділю жовтня 5 терміну повноважень органів місцевої влади. Тому, звичайно, що в такому випадку, внести зміни до конституції й перенести вибори доволі важко , тому якщо такий сценарій буде, то напівлегітимний в юридичних площинах".

Кому вигідно відтермінувати цей процес – думки різняться. За словами експертів, партія провладної монобільшості втрачає рейтинги, а тому зацікавлена відбути волевиявлення зараз, поки є підтримка електорату.

"Якщо ми почнемо відкладати вбори, то це не всім вигідно, тому зараз кандидати розпочинають свою кампанію, формують стратегії. Особливо негативно, на мою думку, це буде впливати на владу, адже є чіткі тенденції, які демонструють, що відбувається поступове падіння рейтингів партії слуга народу", - пояснив політолог.

А от опозиційні до «зеленої» влади політсили зазначають, що вибори можуть відтермінувати свідомо.

Окрім цього, народний депутат України від «Європейської солідарності» Олег Синютка ствердив: "Я не допускаю перенесення виборів. Ми маємо приклад наших сусідів-поляків і сполучених штатів, які провели вибори й де ніхто не говорить по їх перенесення. Сьогодні влада, яка боїться вибору людей, говорить про те, що, можливо, щось трапиться, а щоб щось трапилось, потрібно внести зміни у конституцію, а забрати право голосу у людей – це конституційне порушення".

Львів’яни ж в один голос зазначають: вибори не варто переносити.

"Тут стільки відбувається заходів, коли є скупчення людей. Це ж не є проблематично зробити між людьми півтора метра. Це те саме якби запитали, чи варто заходити в супермаркет", - кажуть.

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня. Вперше вони відбуватимуться на новій адміністративно-територіальній основі.

Слідкуй за нами на FacebookTelegramYoutube і знай Правду.

Loading...
Load next