Верховна Рада ухвалила зміни до Земельного кодексу

Верховна Рада ухвалила зміни до Земельного кодексу
Сьогодні, 28 квітня, Верховна Рада прийняла закон України №2194 про внесення змін до Земельного кодексу України та низки законодавчих актів для удосконалення системи управління та дерегуляції земельні відносини.

Закон підтримали 284 нардепи.

Закон знімає штучні обмеження господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу. Його метою є передача земель держвласності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання його функцій) в комунальну власність.

Як повідомляють Факти, документ вносить зміни до Земельного Кодексу щодо дерегуляції земельних відносин і передбачає:

  • Землі державної власності за межами населених пунктів переходять до комунальної власності сільських, селищних, міських рад;
  • Вводиться переважне право орендарів на покупку земельних ділянок.
  • З’являється механізм фіксування в Державний земельний кадастр меж територій територіальних громад, зокрема об’єднаних.
  • Скасування інституту державної експертизи землевпорядної документації та численні узгодження землевпорядної документації органами виконавчої влади.
  • Виключення норм, що обмежують можливість іноземців та іноземних юросіб купувати вільні від забудови земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.
  • Скасування процедури видачі спецдозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок, але вводиться загальне правило щодо визначення вимог щодо збереження поверхневого шару ґрунту.
  • Поступова відмова від “паперової” технології складання документації із землеустрою та технічної документації з оцінки земель. Вона повинна розроблятися в електронному вигляді і завірятися електронним цифровим підписом.

Рада розпочала розгляд у повторному другому читанні законопроекту №2194 ще 16 березня.

До законопроекту надійшло 3 128 пропозицій та поправок, переважно від депутатів із фракцій Опозиційна платформа – За життя і Батьківщина.

За регламентом роботи Верховної Ради, депутати не можуть розглядати інші питання, доки не закінчать розгляд розпочатого законопроекту.

Читайте також
Рада не прийняла законопроєкт щодо використання поліцією електрошокерів Рада не прийняла законопроєкт щодо використання поліцією електрошокерів
Верховна Рада відхилила зміни у законопроєкті який суттєво розширював сферу застосування поліцейськими електрошокерів. Цим самим народні депутати не підтримали законопроєкт №4375.
Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні
В Україні будуть штрафувати тих людей, які користуватимуться пластиковими пакетами. Верховна рада остаточно заборонила їх обіг й прийняла відповідний законопроєкт, який регулюватиме це питання на законодавчому рівні.
Зеленський планує ввести кримінальну відповідальність за контрабанду алкоголю і сигарет Зеленський планує ввести кримінальну відповідальність за контрабанду алкоголю і сигарет
Зеленський вніс до парламенту законопроект про введення кримінальної відповідальності за контрабанду різноманітних товарів, у тому числі й підакцизних.
Loading...
Load next