Рада не прийняла законопроєкт щодо використання поліцією електрошокерів

Рада не прийняла законопроєкт щодо використання поліцією електрошокерів
Верховна Рада відхилила зміни у законопроєкті який суттєво розширював сферу застосування поліцейськими електрошокерів. Цим самим народні депутати не підтримали законопроєкт №4375.

Зокрема законопроєкту не вистачило голосів навіть на те, щоб відправити його для підготовки на повторне читання. Про це стає відомо з трансляцію засідання ВР.

Народні депутати провалили усі три голосування не набравши потрібно кількості голосів для ухвалення законопроєкту. Спершу депутати не підтримали й повернули законопроєкт Кабміну на доопрацювання – лише 221 голос "за", однак під час другого голосування зібрали ще менше голосів - 126. Згодом направлення до комітету для підготовки на повторне перше читання підтримали тільки 213 парламентарів.

Згідно із неухваленим законопроєктом шокер можна було б використовувати у разі:

  • якщо затримана особа вчинила адміністративне або кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському;
  • затриманий вчинив тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти;
  • затриманий чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти;
  • якщо затримана особа є озброєною і це загрожує життю чи здоров'ю людей, зокрема й поліцейських;
  • відбиття нападу тварин, що загрожує життю або здоров'ю людей.

"Застосування шокера дозволяє ефективно припинити порушення із завданням порушнику меншої шкоди у порівнянні із застосуванням пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими снарядами несмертельної дії, або вогнепальної зброї", - йшлось у документі.

Однак, наразі в Україні законом дозволяється використання шокерів лише у двох випадках: відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об’єкт, що перебуває під охороною та відбиття нападу тварини, що загрожує життю і здоров’ю особи чи поліцейського.

Так у ході сьогоднішнього засідання нардепи відмовилися відправляти зміни до законопроєкту на повторне перше читання і спікер Верховної Ради Дмитро Разумков відхилив документ.

Читайте також
Розпуск Верховної Ради України: Зеленський не бачить в цьому ніякого сенсу Розпуск Верховної Ради України: Зеленський не бачить в цьому ніякого сенсу
Зеленський прокоментував чутки про ймовірний розпуск парламенту й заявив, що не бачить в цьому сенсу, оскільки нардепи працюють.
Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях
Верховна Рада у другому читанні ухвалила президентський законопроєкт про відновлення позбавлення волі за брехню у деклараціях.
Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні
В Україні будуть штрафувати тих людей, які користуватимуться пластиковими пакетами. Верховна рада остаточно заборонила їх обіг й прийняла відповідний законопроєкт, який регулюватиме це питання на законодавчому рівні.
Loading...
Load next