Україна наполягатиме на виконанні обіцянки щодо отримання ПДЧ під час саміту НАТО

Україна наполягатиме на виконанні обіцянки щодо отримання ПДЧ під час саміту НАТО
Україна розраховує на підтвердження в заяві саміту НАТО, який відбудеться 14 червня, щодо обіцянки стосовно майбутнього членства України в Північноатлантичному Альянсі, що прокладе нашій країні шлях до отримання ПДЧ в НАТО.

Україна наполягатиме на виконанні обіцянки, даної ще в 2008 році під час Бухарестського саміту НАТО щодо членства країни в Альянсі і очікує, що на червневому саміті НАТО прокладе шлях для отримання Україною Плану дії щодо членства. Про це повідомила віцепрем'єр-міністр України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час Київського безпекового форуму.

"Минуло вже 13 років із часу Бухарестського саміту, на якому було вирішено, що Україні та Грузії в майбутньому буде надано членство. І зараз ми в такій ситуації, що наполягаємо на виконанні цієї обіцянки. Наша позиція полягає в тому, що дана обіцянка закріплена, і на наступному саміті вона буде підтверджена, і заява цього саміту прокладе дорогу до ПДЧ", - заявила Стефанішина.

При цьому Ольга Стефанішина наголосила, що участь Володимира Зеленського на саміті не є визначальною і йому краще зараз зосередити свою увагу також і на інших змістовних питаннях. Проте свою чергою вона зауважила, що вже наступного тижня буде в Брюсселі на зустрічі послів, керівництва Альянсу, аби виробити формат, у якому Україна може бути фізично залученою до дискусій саміту.

"Звісно, нас дещо розчаровує публічний дискурс, в якому занадто багато уваги приділяється дипломатичним форматам. Для нас це також важливо. Ми не розчаровані щодо очікуваних результатів саміту. І плануємо, що наступний саміт буде присвячений не дискусіям, а ухваленню рішень. І це обов'язково створить платформу, на якій буде присутній наш президент", - зазначила віцепрем'єр-міністр.

Стефанішина також підкреслила, що НАТО має продемонструвати, що Росія не має права голосу в Альянсі.

Нагадаємо, що нещодавно повідомлялось, що саміт Північноатлантичного альянсу запланований на 14 червня у Брюсселі, однак зустріч пройде у "вузькому колі". Тому Україна та інші країни-партнери не братимуть участь в обговоренні. Проте в порядку денному є питання можливого отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ),

Читайте також
Під час візиту Зеленського до Польщі стало відомо коли обговорюватимуть вступ України в НАТО Під час візиту Зеленського до Польщі стало відомо коли обговорюватимуть вступ України в НАТО
Президент Володимир Зеленський під час сьогоднішнього візиту повідомив, що Польща підтримує вступ України до Євросоюзу і НАТО, а також суверенітет і територіальну цілісність України.
Пройде без України: Саміт НАТО відбудеться без участі країн-партнерів Пройде без України: Саміт НАТО відбудеться без участі країн-партнерів
Саміт Північноатлантичного альянсу запланований на 14 червня у Брюсселі, однак зустріч пройде у "вузькому колі". Тому Україна та інші країни-партнери не братимуть участі в обговоренні.
У МЗС розчаровані тим, що Україну не запросили на червневий саміт НАТО У МЗС розчаровані тим, що Україну не запросили на червневий саміт НАТО
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив своє розчарування тим, що НАТО не може знайти формату участі України в саміті Альянсу, який повинен відбутися 14 червня.
Loading...
Load next