Пройде без України: Саміт НАТО відбудеться без участі країн-партнерів

Пройде без України: Саміт НАТО відбудеться без участі країн-партнерів
Саміт Північноатлантичного альянсу запланований на 14 червня у Брюсселі, однак зустріч пройде у "вузькому колі". Тому Україна та інші країни-партнери не братимуть участі в обговоренні.

Саміт НАТО відбудеться без участі української сторони як країни-партнера, проте в порядку денному є питання можливого отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), повідомив заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква.

"Щодо запрошення на саміт НАТО буде коректним говорити, що в Альянсі було прийнято рішення про проведення 14 червня засідання Північноатлантичної ради НАТО на рівні глав держав і урядів країн-членів Альянсу. Тобто, згідно зі згаданим рішенням, нинішній саміт НАТО 14 червня буде проведено без участі країн-партнерів Альянсу, до яких зокрема відноситься й Україна. У цьому саміті візьмуть участь тільки країни - члени", - заявив Жовква.

Зокрема головним для України є змістовне наповнення саміту, тому в ОП впевнені, що тему України обов'язково обговорять на майбутній зустрічі. Про це вже заявляли найближчі партнери нашої країни – США, Канада, Німеччина, Франція і Польща.

"Що стосується можливих рішень саміту, в тому числі по Україні, то вони будуть зафіксовані в його загальному підсумковому документі. Робота над таким документом триває. Ми продовжуємо переговори з нашими партнерами, щоб забезпечити врахування інтересів України в підсумковому рішенні Альянсу", - додав заступник керівника ОП.

Зазначимо, що Альянс іноді проводить саміти без залучення країн-партнерів. Наприклад, такими були саміти в Лондоні 2019 або Страсбурзі/Келі 2009, які пройшли лише за участю країн-членів.

Нагадаємо, що під час нещодавньої зустрічі держсекретаря Сполучених Штатів Ентоні Блінкена та президента України Володимира Зеленського американська сторона повністю підтримала отримання Україною Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО.

Читайте також
В Офісі президента вважають, що Україна зробила все для отримання ПДЧ в НАТО В Офісі президента вважають, що Україна зробила все для отримання ПДЧ в НАТО
Україна впевнена, що зробила все необхідне для отримання Плану дій щодо членства в НАТО.
Під час візиту Зеленського до Польщі стало відомо коли обговорюватимуть вступ України в НАТО Під час візиту Зеленського до Польщі стало відомо коли обговорюватимуть вступ України в НАТО
Президент Володимир Зеленський під час сьогоднішнього візиту повідомив, що Польща підтримує вступ України до Євросоюзу і НАТО, а також суверенітет і територіальну цілісність України.
Держсекретар США Блінкен проведе зустріч із Зеленським: в ОП розповіли деталі візиту Держсекретар США Блінкен проведе зустріч із Зеленським: в ОП розповіли деталі візиту
Вже завтра, 6 травня, державний секретар Сполучених штатів Ентоні Блінкен зустрінеться із президентом Володимиром Зеленським. Зокрема також у графіку американського посадовця заплановані зустрічі із прем'єр-міністром Денисом Шмигалем та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.
Loading...
Load next