У МЗС розкрили деталі підготовки саміту "Кримської платформи"

У МЗС розкрили деталі підготовки саміту "Кримської платформи"
Наразі інформація щодо лідерів провідних країн світу, які візьмуть участь в першому саміті "Кримської платформи", поки не буде розголошуватися публічно.

Інформація буде оприлюднена ближче до початку саміту, а країнами-учасницями саміту буде ухвалена декларація, проєкт якої ще розробляється, однак наразі це тримається у секреті. Про це повідомляє видання "Укрінформ", із посиланням на слова першої заступниці міністра закордонних справ України Еміне Джапарової.

"Ми вирішили, що ми не будемо цю інформацію робити публічною. Тому що ми вже бачимо цинічну заяву Російської Федерації про те, що "Кримська платформа" – це загроза їх територіальній цілісності. Спочатку відбувається окупація нашої території, а тепер нам розповідають, що це загроза їх територіальній цілісності", - сказала Джапарова.

Зокрема за її слів стає відомо, що вже є низка підтверджень участі перших осіб держав у саміті, а для України ключовим моментом є те, щоб це була присутність на найвищому рівні – йдеться про перших осіб держав.

"Є низка підтверджень. Наприклад, голова Європейської Ради Шарль Мішель сказав про свій візит, про те, що він приїде на саміт. Але всі інші підтвердження ми поки вважаємо за краще тримати у секреті. Звичайно, ця інформація буде оприлюднена трохи ближче до періоду саміту", - додала посадовиця.

Щодо декларації Джапарова підкреслила, що "це дуже копітка робота", бо під декларацією поставлять підписи лідери держав, тим самим країни візьмуть на себе зобов'язання виконувати викладені в ній положення.

"Під кожним словом, під кожною комою підписуються країни. Це стає не просто позицією України, це стає позицією цих країн. І звичайно, країни дуже уважні до цих слів, бо вони несуть в собі природу їхньої політики, несуть в собі зобов'язання", - заявила заступниця міністра.

Нагадаємо, що Кримська платформа - це новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму.

Читайте також
"Там палає": Кулеба прокоментував реакцію Росії на "Кримську платформу" "Там палає": Кулеба прокоментував реакцію Росії на "Кримську платформу"
Дмитро Кулеба назвав реакцію Москви на проведення саміту Кримської платформи "істеричною" й заявив, що у Росії та проросійських ЗМІ "палає" після проведеного саміту.
Джо Байден візьме участь у саміті "Бухарестської дев'ятки", де обговорять ситуацію в Україні Джо Байден візьме участь у саміті "Бухарестської дев'ятки", де обговорять ситуацію в Україні
Президент Сполучених Штатів Джо Байден та держсекретар Ентоні Блінкен у понеділок, 10 травня, візьмуть участь у саміті "Бухарестської дев'ятки" на рівні глав держав.
Під час візиту Зеленського до Польщі стало відомо коли обговорюватимуть вступ України в НАТО Під час візиту Зеленського до Польщі стало відомо коли обговорюватимуть вступ України в НАТО
Президент Володимир Зеленський під час сьогоднішнього візиту повідомив, що Польща підтримує вступ України до Євросоюзу і НАТО, а також суверенітет і територіальну цілісність України.
Loading...
Load next