Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях

Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях
Верховна Рада у другому читанні ухвалила президентський законопроєкт про відновлення позбавлення волі за брехню у деклараціях.

Сьогодні, 3 червня, народні депутати схвалили в другому читанні законопроєкт №4651 президента Володимира Зеленського про відновлення позбавлення волі за брехню у деклараціях. Законопроєкт підтримали 307 депутатів, "проти" проголосувало 8 членів “Опозиційної платформи – За життя”, "утримались" - 9, не голосували - 32.

Про це мовиться в повідомленні на сайті Верховної Ради.

Відтак згідно з прийнятим законопроєктом, якщо в декларації збрехали на 500-2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (наразі це 4,5 млн грн), то пропонується встановити покарання:

  • штраф від 3000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 тис.грн до 68 тис. грн);
  • громадські роботи (від 150 до 240 годин);
  • обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

Якщо ж вартість незадекларованого становитиме більше ніж 4 мільйони 540 тисяч, то штраф за порушення буде більшим:

  • від 68 до 85 тисяч гривень;
  • та усі попередні види покарання.

Закон почне працювати з наступного року. Тобто ув'язнення зможуть призначати за брехню в деклараціях за 2021 рік.

Читайте також
Ув’язнення за брехню в деклараціях: Зеленський підписав закон, який передбачає позбавлення волі Ув’язнення за брехню в деклараціях: Зеленський підписав закон, який передбачає позбавлення волі
Закон відносить недостовірне декларування до списку кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією, та посилює відповідальність за зазначені правопорушення.
Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про деолігархізацію: він діятиме 10 років Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про деолігархізацію: він діятиме 10 років
Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту як невідкладний законопроєкт, яким влада обіцяє побороти олігархічну систему в Україні.
Розпуск Верховної Ради України: Зеленський не бачить в цьому ніякого сенсу Розпуск Верховної Ради України: Зеленський не бачить в цьому ніякого сенсу
Зеленський прокоментував чутки про ймовірний розпуск парламенту й заявив, що не бачить в цьому сенсу, оскільки нардепи працюють.
Loading...
Load next