Ув’язнення за брехню в деклараціях: Зеленський підписав закон, який передбачає позбавлення волі

Ув’язнення за брехню в деклараціях: Зеленський підписав закон, який передбачає позбавлення волі
Закон відносить недостовірне декларування до списку кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією, та посилює відповідальність за зазначені правопорушення.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про відновлення відповідальності за неправдиве декларування посадовцями, яку 27 жовтня скасував Конституційний суд. Підписаний закон передбачає позбавлення волі за брехню в декларації, повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Зокрема, цей закон Верховна Рада ухвалила у другому читанні ще 29 червня. Зробили це після повторного розгляду, оскільки перший варіант законопроєкту Зеленський ветував та лише учора, 16 липня, президент його підписав. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Чому Зеленський спершу ветував закон про повернення тюремної відповідальності за брехню в деклараціях? Все через те, що нардепи вирішили все ж таки залишити лазівку за допомогою якою можна було б уникати кримінальної відповідальності за недостовірну інформацію у деклараціях. А саме посадовцям дозволялось не розкривати майно, яким володіють чи користуються їхні родичі:

"Це дає законодавчу лазівку недобросовісним декларантам для того, щоб не зазначати у своїх деклараціях рухоме та нерухоме майно, яким володіють чи користуються їхні родичі, пояснюючи це тим, що члени їхньої сім’ї нібито не надали їм відповідної інформації про це майно".

Розмір штрафів за брехню у деклараціях можна переглянути за посиланням ТУТ.

Читайте також
Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях
Верховна Рада у другому читанні ухвалила президентський законопроєкт про відновлення позбавлення волі за брехню у деклараціях.
"Плював на цей цирк": скандальний Кива прокоментував конфіскацію доходу від жомової ями "Плював на цей цирк": скандальний Кива прокоментував конфіскацію доходу від жомової ями
Скандальний депутат від "ОПЗЖ" Ілля Кива планує оскаржити рішення суду та переконує в тому, що ці гроші він заробив законно.
Вперше в Україні народного депутата судитимуть за кнопкодавство (відео) Вперше в Україні народного депутата судитимуть за кнопкодавство (відео)
Позафракційний нардеп Владислав Поляк став першим депутатом, який підпадає під дію закону про криміналізацію неособистого голосування - кнопкодавства.
Loading...
Load next