Зеленський ветував закон про брехню у деклараціях та повернув його на розгляд парламенту України

Зеленський ветував закон про брехню у деклараціях та повернув його на розгляд парламенту України
Президент України ветував закон про повернення тюремної відповідальності за брехню в деклараціях. Володимир Зеленський повернув законопроєкт до Верховної Ради зі своїми власними пропозиціями.

Відповідне рішення президент прийняв після того, як депутати Верховної Ради внесли до законопроєкту низку правок. В Офісі президента повідомили, що стосується це рухомого й нерухомого майна, яке перебуває у володінні або користуванні членів сім'ї декларанта.

Відповідно до правок Зеленського, такі об’єкти зазначаються у декларації лише в тому випадку, якщо члени сім'ї декларанта подали йому відповідну інформацію.

Таким чином декларанта можна притягнути до кримінальної відповідальності лише за недостовірне декларування об’єктів, про які йому надали відомості члени родини. Це дає законодавчу лазівку недобросовісним декларантам для того, щоб не зазначати у своїх деклараціях рухоме та нерухоме майно, яким володіють чи користуються їхні родичі, пояснюючи це тим, що члени їхньої сім’ї нібито не надали їм відповідної інформації про це майно, - наголосили в ОП. 

Зокрема Володимир Зеленський наголосив, що кримінальна відповідальність за неправдиве декларування відомостей має бути достатньо суворою та передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі.

Зауважимо, що вето — це заборона, яка накладається головою держави на рішення іншого державного органу.

Нагадаємо, що 3 червня, Верховна Рада у другому читанні ухвалила президентський законопроєкт про відновлення позбавлення волі за брехню у деклараціях. 

Відтак згідно з прийнятим народними депутатами законопроєктом, якщо в декларації збрехали на 500-2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (наразі це 4,5 млн грн) пропонувалось встановити певний ряд покарань, який можна переглянути за посиланням ТУТ.

Читайте також
Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях
Верховна Рада у другому читанні ухвалила президентський законопроєкт про відновлення позбавлення волі за брехню у деклараціях.
Ув’язнення за брехню в деклараціях: Зеленський підписав закон, який передбачає позбавлення волі Ув’язнення за брехню в деклараціях: Зеленський підписав закон, який передбачає позбавлення волі
Закон відносить недостовірне декларування до списку кримінальних правопорушень, пов'язаних з корупцією, та посилює відповідальність за зазначені правопорушення.
Зеленський підписав закон, який є необхідним для завершення земельної реформи в Україні Зеленський підписав закон, який є необхідним для завершення земельної реформи в Україні
Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №2194 про дерегуляцію управління у сфері земельних відносин, який дозволяє передавати землі за межами населених пунктів у комунальну власність.
Loading...
Load next