Рада прийняла закон, який запускає судову реформу в Україні та відновлює роботу ВККС

Рада прийняла закон, який запускає судову реформу в Україні та відновлює роботу ВККС
Народні депутати підтримали законопроєкт, який запускає судову реформу в Україні та стосується відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Верховна Рада України сьогодні, 29 червня ухвалила закон №3711-д, за який проголосували 293 народні депутати. Зокрема, 217 голосів дала фракція "Слуга народу", 22 — "Європейська солідарність", 13 — група "За майбутнє", 15 — фракція "Голос", 19 — група "Довіра", повідомляє видання "Укрінформ".

Депутати підтримали поправку 453, яка передбачає вирішальну роль міжнародних експертів у формуванні Вищої кваліфікаційної комісії суддів, - йдеться у повідомленні.

Законопроєкт передбачає, що в Україні має бути створена комісія для відбору 16 нових членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Це фактично кадрова агенція для судів, яка проводить конкурси з добору нових суддів і переатестовує чинних.

Членом ВККС зможе бути громадянин України, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту та стаж професійної діяльності у сфері права не менше 15 років. Він також повинен відповідати критеріям доброчесності, професійної компетентності, а також за своїми моральними якостями здатний виконувати повноваження члена ВККС.

Водночас глава фракції "Слуга Народу" Давид Арахамія вважає, що у законі врахували усі рекомендації Венеціанської комісії.

Читайте також
Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про деолігархізацію: він діятиме 10 років Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про деолігархізацію: він діятиме 10 років
Президент Володимир Зеленський вніс до парламенту як невідкладний законопроєкт, яким влада обіцяє побороти олігархічну систему в Україні.
Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях Парламент України схвалив законопроєкт щодо ув'язнення за брехню в деклараціях
Верховна Рада у другому читанні ухвалила президентський законопроєкт про відновлення позбавлення волі за брехню у деклараціях.
Зеленський вніс у Раду закон про Великий герб України Зеленський вніс у Раду закон про Великий герб України
Наразі Україна має лише малий герб – тризуб, однак за словами президента Володимира Зеленського вже зовсім скоро з'явиться єдиний державний символ - Великий герб України.
Loading...
Load next