Росія звернулася в ЄСПЛ зі скаргою проти України за 10 групами звинувачень

Росія звернулася в ЄСПЛ зі скаргою проти України за 10 групами звинувачень
Росія звинувачує Україну в загибелі людей на Донбасі, в катастрофі Boeing MH1 та дискримінації російськомовних. РФ вимагає, щоб Європейський суд з прав людини втрутився у розгляд цих справ.

Росія подала до Європейського суду з прав людини міждержавну скаргу проти України за 10 групами звинувачень. Про це заявили на сайті Генеральної прокуратури Росії.

У скарзі заявлено клопотання про застосування ЄСПЛ заходів відповідно до правила 39 Регламенту, що зобов'язують Україну негайно припинити такі кричущі порушення, як блокування надходження прісної води до Криму, обмеження прав національних і мовних меншин, в тому числі на вільний доступ до загального та вищої освіти рідною мовою, заборона мовлення російськомовних телевізійних і радіоканалів, обмеження доступу до інтернет-платформ і друкованим виданням російською мовою, - йдеться у повідомленні.

У пресслужбі генпрокуратури РФ запевняють, що українська влада відповідальна за загибель мирного населення, незаконне позбавлення волі і жорстоке поводження з людьми на площі Незалежності у Києві та в Будинку профспілок в Одесі у 2014 році, а також на Донбасі

Росіяни стверджують, що український уряд придушує свободу слова і переслідує інодумців шляхом заборони роботи ЗМІ, інтернет-платформ, переслідування журналістів, політиків і пересічних громадян. 

За інформацією пресслужби генпрокуратури РФ, в Україні дискримінують російськомовне населення, витісняють використання російської мови з громадської сфери. У скарзі також наголошують на дискримінації російських компанії та підприємців. Крім того, генпрокуратура Росії звинувачує українські Збройні сили у загибелі людей, заподіянні шкоди здоров'ю і знищенні майна, оскільки це сталося в результаті обстрілів суміжної території Росії.

До того ж росіяни хочуть змусити Україну відповідати за позбавлення жителів окремих територій південного сходу України можливості участі у виборах до центральних органів влади та блокування Північнокримського каналу, як основного джерела прісної води для жителів Криму. 

Також у РФ скаржаться про катастрофу «боїнгу» MH17 у липні 2014 року, оскільки українська влада не закрила повітряний простір над зоною бойових дій.  

Читайте також
Арестович вважає, що Росія не готова говорити з Зеленським про ситуацію на Донбасі Арестович вважає, що Росія не готова говорити з Зеленським про ситуацію на Донбасі
Спікер України у Тристоронній контактній групі Олексій Арестович повідомив, що не бачить готовності та прагнення Росії розмовляти із Володимиром Зеленським.
Росія попередила Україну про "різанину" на Донбасі у разі зміни Мінських угод Росія попередила Україну про "різанину" на Донбасі у разі зміни Мінських угод
Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров заявив, що зміни у Мінських угодах можуть призвести до неминучої “різанини на Донбасі”.
Кравчук про відведення військ РФ: "Ми не повинні заспокоюватися" Кравчук про відведення військ РФ: "Ми не повинні заспокоюватися"
Перший президент України, Леонід Кравчук заявив, що відведення російських військ від українських кордонів і з території окупованого Криму не привід для України та світової громадськості розслаблятися.
Loading...
Load next