"Він є особою недоторканою": ТСК не викликатиме Зеленського у справі "вагнерівців" (фото)

"Він є особою недоторканою": ТСК не викликатиме Зеленського у справі "вагнерівців" (фото)
Парламентська ТСК заслухала офіцерів розвідки Червінського та Семенюка щодо справи "вагнерівців", які брали безпосередню участь у спецоперації, та покликала на засідання ексголову Головного управління розвідки Міноборони Василя Бурбу.

Тимчасова слідча комісія, яка розслідує ймовірний злив спецоперації українських спецслужб по затриманню бойовиків "Вагнера" через 13 місяців після зриву спецоперації нарешті заслухала безпосередніх її учасників. Про це повідомила голова ТСК Верховної Ради Мар'яна Безугла від фракції "Слуга народу".

Зокрема, заслуховування даних офіцерів було проведено в закритому режимі з веденням протоколу: все, що вони говорили було зафіксовано та згодом буде долучено до матеріалів і зберігатиметься в архівах парламенту. Це ж стосується і результатів роботи ТСК щодо питання "вагнерівців", а саме матеріалів, які є цілком таємними.

Голова ГУР (Кирило Буданов) підтвердив те, що ці офіцери були на посадах свого часу в Головному управлінні розвідки... За інформацією, яка була підтверджена ГУР, вони були долучені до спеціального заходу і також були уповноважені приймати рішення на оперативно тактичному рівні, - наголосила Безугла.

Також вона пояснила, чим покази силовиків відрізняються від попередніх висновків комісії: "Не збігались певні дати і їхня особиста позиція. Вони вважають, що спеціальний захід був повністю успішним і що просто поступила команда на його скасування або відтермінування".

Відомо також, що на засідання комісії викликають колишнього начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України, але поки що з ним не вдалося зв'язатися: "Бурбу ми не заслуховували, він не виходить на зв'язок. У мене звернення до пана Бурби: комісія буде рада його заслухати, якщо він щодо цього ухвалить рішення, оскільки наразі він уже не є посадовою особою".

Окрім цього, ймовірно влада блокує та затягує розслідування справи щодо "вагнерівців", а ТСК створено виключно з депутатів "Слуги народу". Окрім цього представників "Європейської Солідарності", 10 вересня, не допустили до участі в ній навіть як спостерігачів. Також ТСК не викликатиме президента Володимира Зеленського для надання даних у справі про "вагнерівців".

По-друге, якщо говорити про верховного головнокомандувача, то ТСК не має права його викликати, оскільки він є особою недоторканною. Крім того, за результатами опрацювання матеріалів, що мають відношення безпосередньо до справи оперативного листування та інших документів, які показують конкретні дії і конкретне прийняття рішень, в нас не виникало потреби, - заявила Безугла.

Щодо голови Офісу Президента Андрія Єрмака, то Безугла наголосила, що він не уповноважена особа для прийняття рішень у роботі спецслужб.

Нагадаємо, що нещодавно американське видання CNN оприлюднило розмову із трьома анонімними "колишніми високопосадовцями української військової розвідки", які зізнались, що працювали над підготовкою операції із захоплення членів російської приватної військової компанії "Вагнер". 

Так, за їхніми словами, операція фінансувалась американськими коштами, а українські розвідники отримували технічну допомогу та поради від ЦРУ щодо того, як затримати російських найманців.

Читайте також
Справа щодо "вагнерівців": ТСК має намір офіційно заслухати СБУ та Порошенка Справа щодо "вагнерівців": ТСК має намір офіційно заслухати СБУ та Порошенка
Одне з інтерв'ю президента України Володимира Зеленського підтверджує факт операції проти "вагнерівців".
"Слугам народу" наказали провалити створення ТСК щодо "вагнерівців" (фото) "Слугам народу" наказали провалити створення ТСК щодо "вагнерівців" (фото)
Журналістам вдалось зафіксувати листування в якій депутатам від партії "Слуга народу" наказали провалити голосування за створення Тимчасової слідчої комісії, яка б мала розслідувати справу "вагнерівців".
"Операцію готували 18 місяців за підтримки США": Америка знала про спецоперацію з "вагнерівцями" (фото) "Операцію готували 18 місяців за підтримки США": Америка знала про спецоперацію з "вагнерівцями" (фото)
Американське видання CNN оприлюднило матеріал, який, зокрема, містить розмову із трьома анонімними нібито "колишніми високопосадовцями української військової розвідки". Вони розкрили деталі довгопланової та зірваної спецоперації України по затриманню бойовиків приватної компанії "Вагнера", яка підтримувалась США.
Loading...
Load next