"Операцію готували 18 місяців за підтримки США": Америка знала про спецоперацію з "вагнерівцями" (фото)

"Операцію готували 18 місяців за підтримки США": Америка знала про спецоперацію з "вагнерівцями" (фото)
Американське видання CNN оприлюднило матеріал, який, зокрема, містить розмову із трьома анонімними нібито "колишніми високопосадовцями української військової розвідки". Вони розкрили деталі довгопланової та зірваної спецоперації України по затриманню бойовиків приватної компанії "Вагнера", яка підтримувалась США.

Розвідка Сполучних Штатів Америки знала та підтримувала спецоперацію із затримання членів приватної військової компанії "Вагнера", а керували усім саме українські розвідники. Зокрема, минулого року, напередодні виборів президента Білорусі, які відбулися 9 серпня, були затримані працівники приватної російської військової компанії "Вагнер", які прибули до Мінська з метою дестабілізації ситуації в країні.

Згодом, американське видання CNN оприлюднило розмову із трьома анонімними "колишніми високопосадовцями української військової розвідки", які зізнались, що працювали над підготовкою операції із захоплення членів російської приватної військової компанії "Вагнер", повідомляє "Радіо Свобода".

Так, за їхніми словами, операція фінансувалась американськими коштами, а українські розвідники отримували технічну допомогу та поради від ЦРУ щодо того, як затримати російських найманців.

Ми почали телефонувати їм і казати: "агов, друже, гаразд, розкажи мені про себе, може, ти насправді не боєць, а водопровідник чи щось таке… І вони почали розповідати про себе, надсилати документи, військові квитки та докази, що вони воювали. І ми такі: "бінго, ми можемо це використати", - розповів американському виданню один із співрозмовників.

Відомо, що спершу українські розвідники видавали себе за представників російської ПВК, які шукали найманців. Агенти пропонували контракт за привабливою ціною, яка була значно вищою від ринкової — $5 тисяч на місяць. Завдання — захищати нафтові обʼєкти Венесуели. 

Також, як стверджує видання, джерела надали їм відео, на одному із яких, група людей тримає уламки військового літака, який збили на Донбасі. Інші люди нібито надсилали відео, яке показувало  причетність "Вагнера" до збиття малазійського літака рейсу MH17.

Двоє були присутні при запуску ракети, яка збила MH17. Ще четверо були членами угруповання, відповідального за збиття нашого військового літака і вбивство щонайменше 70 наших найкращих людей. Ідентифікувати і покарати цих людей було нашим головним інтересом, - додав другий співрозмовник видання.

Окрім того, CNN переконує, що до підготовки затримання "вагнерівців" була причетна й американська розвідка, хоча офіційно американська сторона такі заяви повністю заперечувала.

Зауважимо, що глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія прокоментував матеріал CNN про підготовку спецоперації із "вагнерівцями" й заявив, що вважає недоречним коментувати операції, які проводять спецслужби, повідомляє "Укрінформ".

Моє бачення не змінилося. Я вважаю, що жодна спецоперація, яку проводять спецслужби, українські чи не українські, не має бути коментована у ЗМІ. Це цілком таємно. Але, нагадую, у нас створена Тимчасова слідча комісія у парламенті і там всі люди отримали допуск та доступ до державної таємниці, вони можуть це розглядати, - наголосив депутат.

 

Нагадаємо, що раніше Україна звернулася до Білорусі з запитом про арешт і видачу 28 із 33 затриманих, з яких 9 є громадянами України, зважаючи на те що "вагнерівці" також брали участь на Донбасі і вбивали українців, про що пишуть білоруські ЗМІ.  Проте, всі вагнерівці повернулися до Росії, за винятком одного, який окрім російського громадянства має ще й білоруське. 

Однак, у травні цього року журналістам вдалось зафіксувати листування в якій депутатам від партії "Слуга народу" наказали провалити голосування за створення Тимчасової слідчої комісії, яка б мала розслідувати справу "вагнерівців": "Провалюємо ТСК щодо "вагнерівців" Пороха і голосуємо нашу. Це важливо, там всього 150 голосів потрібно. Важливо не промахнутися".

Читайте також
Операція з ''вагнерівцями'' відбувалася з відома США: на Банковій розкритикували матеріал американського видання (фото) Операція з ''вагнерівцями'' відбувалася з відома США: на Банковій розкритикували матеріал американського видання (фото)
Телекомпанія CNN оприлюднила нові деталі про операцію спецслужб, що мала на меті затримання влітку 2020 року російських найманців, однак в Офісі Президента цю інформацію намагаються спростувати.
Матір "слуги" Клочка придбала нерухомості на 14,5 млн грн: у "Слузі народу" не мають питань до депутата (відео) Матір "слуги" Клочка придбала нерухомості на 14,5 млн грн: у "Слузі народу" не мають питань до депутата (відео)
Андрій Клочко до депутатства був приватним підприємцем з основним видом діяльності – торгівля книгами. Зараз його дружина і досі займається підприємницькою діяльністю, торік жінка задекларувала понад 3,3 млн доходів.
Напередодні зустрічі з Зеленським: Байден виділить $60 млн на допомогу Україні Напередодні зустрічі з Зеленським: Байден виділить $60 млн на допомогу Україні
Згідно з документом, Байден делегував повноваження щодо розподілення допомоги державному секретарю Ентоні Блінкену.
Loading...
Load next