Попросив "не розкручувати емоції": Кулеба заявив, що Угорщина виключила Україну з транзиту на вимогу Росії

Попросив "не розкручувати емоції": Кулеба заявив, що Угорщина виключила Україну з транзиту на вимогу Росії
В контракті йдеться про те, що російський "Газпром" буде поставляти в Угорщину 4,5 млрд кубометрів газу на рік. Таким чином, поставки газу будуть організовані в обхід традиційного маршруту через Україну.

Очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що офіційний Будапешт завдав потужного удару по українсько-угорських відносинах, виключивши український газопровід зі схеми постачання газу з Росії. Проте, на його думку, Угорщина могла б укласти не менш економічно вигідний контракт, який би включав транзит через Україну. Про це міністр розповів журналістам у Києві у вівторок, повідомляє "УНІАН".

Я проти того, щоб у цій ситуації ми керувалися емоціями - ми або наші угорські партнери. Ми ж не заперечуємо права Угорщини укладати угоди з "Газпромом", але ми чітко бачимо, що економічно Угорщина могла б укласти не менш економічно вигідний контракт, який би включав транзит через Україну, - наголосив міністр.

Окрім цього, Кулеба переконаний, що питання виключення України зі схеми транзиту було вимогою саме Росії, і Угорщина цю вимогу прийняла. Однак, угода, яку напередодні прийняли у Будапешті не відповідає інтересам України й зауважив, що українська сторона буде захищати їх.

Окрім цього, глава українського МЗС вважає, що тепер необхідно шукати вихід із ситуації таким чином, аби одночасно задовольнити інтереси й України, і Угорщини у цьому скандальному питанні.

Я закликаю угорських партнерів зараз не розкручувати емоції. Вони дуже часто говорять різні речі про Україну, які нам не подобаються, але ми не реагуємо на них емоційно. Треба діяти прагматично, шукати вихід з цієї кризи, який відповідатиме інтересам і України, і Угорщини, і також відповідає інтересам Європи, - підсумував міністр.

Нагадаємо, що 27 вересня, Угорщина підписала у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським "Газпромом" на постачання газу в обхід України. Згодом міністерство закордонних справ України висловило розчарування через підписання угоди та наголосило, що Угорщині вигідніше отримувати газ транзитом через газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.  

Окрім цього Угорщина переконана, що критика Україною угоди Будапешта з російським "Газпромом" порушує суверенітет країни й викликала посла України, аби обговорити ситуацію. Тим часом Україна вчинила так само, й викликала посла Угорщини в Києві, аби пояснити йому "українську принципову позицію".

Читайте також
Газовий контракт Росії та Угорщини: як це вплине на стосунки з Україною? Газовий контракт Росії та Угорщини: як це вплине на стосунки з Україною?
Київ розкритикувала домовлення Угорщини з Росією про постачання газу в обхід України. У МЗС наголошують, що ця угода не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною та Угорщиною від 6 грудня 1991 року.
Критика газової угоди з Росією: Угорщина погрожує блокувати вступ України в НАТО Критика газової угоди з Росією: Угорщина погрожує блокувати вступ України в НАТО
В Угорщині переконані, що Україна не має відношення до енергетичної політики Угорщини і "не може оцінити серію жестів", зроблених угорською владою для примирення Будапешта і Києва.
Угорщина підписала з Росією контракт про постачання газу в обхід України: МЗС звернеться до ЄС Угорщина підписала з Росією контракт про постачання газу в обхід України: МЗС звернеться до ЄС
Міністерство закордонних справ України висловило розчарування через підписання Угорщиною і Росією довгострокового контракту про постачання газу в обхід України.
Loading...
Load next