Угода Будапешта з "Газпромом": Україна та Угорщина викликають послів через критику угоди

Угода Будапешта з "Газпромом": Україна та Угорщина викликають послів через критику угоди
Угорщина переконана, що критика Україною угоди Будапешта з російським "Газпромом" порушує суверенітет країни. Тим часом Україна викликала посла Угорщини в Києві, аби пояснити йому "українську принципову позицію".

Угорщина викликає посла України через критику МЗС угоди між Будапештом та "Газпромом", яка призупиняє транзит газу через Україну. Про це повідомив очільник МЗС Угорщини Петер Сійярто у Facebook й вважає, що позиція України у цьому питанні є "серйозним порушенням суверенітету та інтересів національної безпеки Угорщини".

Цей крок недружелюбний після безлічі субсидій (ШВЛ, медичне обладнання, догляд за солдатами, відпочинок дітей, фінансування інвестицій), які Україна отримала від нас ... Зараз ми звернулися до посла України в МЗС, - заявив Сійярто.

Внаслідок не вигідної для України угоди, Київ пообіцяв відповісти на економічний удар з боку Угорщини та Росії. Зокрема, міністерство закордонних справ України заявило про аналогічний крок та запрошує угорського посла в Києві Іштвана Ійдярто через ситуацію навколо цього контракту й аби донести йому "українську принципову позицію". Про це повідомив речник МЗС Олег Ніколенко у коментарі виданню "Укрінформ".

Можу підтвердити виклик українського посла в Будапешті. МЗС України аналогічно запрошує посла Угорщини в Києві, аби донести нашу принципову позицію: транспортування газу в обхід України підриває національну безпеку нашої держави та енергетичну безпеку Європи, а нова угода Угорщини з "Газпромом" завдає серйозного удару українсько-угорським відносинам, - пояснив Ніколенко.

Окрім цього, українська сторона вживатиме рішучих заходів для захисту національних інтересів. Зокрема, мова йде про таку позицію: транспортування газу в обхід України підриває національну безпеку держави та енергетичну безпеку Європи, нова угода Угорщини з "Газпромом" завдає серйозного удару українсько-угорським відносинам.

Нагадаємо, що учора, 27 вересня, Угорщина підписала у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським "Газпромом" на постачання газу в обхід України. Згодом міністерство закордонних справ України висловило розчарування через підписання угоди та наголосило, що Угорщині вигідніше отримувати газ транзитом через газотранспортну систему України, яка дозволяє найкоротшим шляхом безперебійно постачати газ до країн Європи.  

Також ціна газу в Європі вперше в історії перевищила 83 євро за МВт-год, що відповідає понад 1000 доларів за тисячу кубометрів. Рекордно високі ціни на газ у Європі пов'язують із зростання попиту та конкуренції з Азією, а також дефіциту пропозиції від російського "Газпрому", який є найбільшим постачальником газу у Європі.

Читайте також
Газовий контракт Росії та Угорщини: як це вплине на стосунки з Україною? Газовий контракт Росії та Угорщини: як це вплине на стосунки з Україною?
Київ розкритикувала домовлення Угорщини з Росією про постачання газу в обхід України. У МЗС наголошують, що ця угода не відповідає принципам Договору про основи добросусідства та співробітництва між Україною та Угорщиною від 6 грудня 1991 року.
Попросив "не розкручувати емоції": Кулеба заявив, що Угорщина виключила Україну з транзиту на вимогу Росії Попросив "не розкручувати емоції": Кулеба заявив, що Угорщина виключила Україну з транзиту на вимогу Росії
В контракті йдеться про те, що російський "Газпром" буде поставляти в Угорщину 4,5 млрд кубометрів газу на рік. Таким чином, поставки газу будуть організовані в обхід традиційного маршруту через Україну.
Критика газової угоди з Росією: Угорщина погрожує блокувати вступ України в НАТО Критика газової угоди з Росією: Угорщина погрожує блокувати вступ України в НАТО
В Угорщині переконані, що Україна не має відношення до енергетичної політики Угорщини і "не може оцінити серію жестів", зроблених угорською владою для примирення Будапешта і Києва.
Loading...
Load next